Hoe werkt het overstappen van energieleverancier, als ik ga verhuizen?

Feb 17, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Veel mensen kiezen voor een nieuw energiecontract op het moment dat ze gaan verhuizen. Alle benodigdheden moeten opnieuw worden afgesloten op dit adres, en dit geeft veel mensen weer is de mogelijkheid om te kijken wat nou het voordeligst is.

De verhuizing zelf kost vaak al genoeg geld, dus een besparing op het gebied van energie is natuurlijk altijd van harte welkom.

Het is ieder geval verstandig om gebruik te maken van het aanbod van energieleveranciers te vergelijken, dit kan vaak alleen maar voordelig uitpakken. Misschien ga je naar een grotere of kleine woning, of een ander soort woning. Je energieverbruik kan bij een verhuizing veranderen, en daarmee ook uw energierekening.

Gaat je lopende contract gewoon mee met de verhuizing?

Iets wat natuurlijk best logisch is, stel je hebt een driejarig contract afgesloten en je gaat verhuizen na een jaar. Op dit moment zal je je contract gewoon meenemen naar je nieuwe huisvesting. Het contract dat je met huidige je energieleverancier hebt, staat op naam en is niet gebonden aan je adres. Dit energiecontract eindigt dus niet bij een verhuizing of dergelijke, maar verhuist met u mee.

Mocht het nou zo zijn dat jij en je partner ervoor kiezen om samen te gaan wonen, alleen jullie hebben allebei een energiecontract. Op dit moment moet een van de twee zijn of haar energiecontract opzeggen, vervolgens zullen jullie allebei jullie nieuwe gegevens moeten aanleveren bij de energieleverancier waarmee verder wordt gegaan. Overstappen energie tijdens de verhuizing kan dus.

Je hebt nog geen energiecontract, maar gaat verhuizen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog helemaal geen energiecontract hebt, omdat je bijvoorbeeld nog bij je ouders woont en de kosten niet hoeft te betalen. Ga je nou toch verhuizen en op jezelf wonen dan noemen energiebedrijven dat niet verhuizen maar inhuizen. Het is verstandig om de verschillende aanbiedingen van energieleveranciers goed te vergelijken voordat je er mee in zee gaat. Er zitten natuurlijk altijd haken en ogen aan iedere verbintenis, het is dus belangrijk om dit goed te doen.

Kan ik contract stoppen als ik ga verhuizen?

Dit is een punt waar veel mensen de mist in gaan. Het is niet mogelijk om je contract stop te zetten met als reden dat je gaat verhuizen. Je hebt dit vaak namelijk voor een bepaalde tijd vastgelegd. Het contract dat je met je energieleverancier hebt afgesloten is persoonsgebonden en dus niet adres gebonden. Dit houdt in dat je het bestaande contract dan gewoon meeneemt naar je nieuwe adres, en je het niet zomaar op kunt zeggen.

Als je er toch liever voor kiest om over te stappen dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je contract te beëindigen. Dit heeft echter bij veel energieleveranciers wel een consequentie. Het is goed mogelijk dat je na het beëindigen van je contract een vergoeding moet betalen aan je energieleverancier. Voor ieder product geldt een opzegvergoeding, elektriciteit en gas zijn dus twee aparte producten. Het is dus handig om te weten dat je dan twee opzegvergoedingen moet betalen. Informeer dus altijd vooraf bij jouw energieleverancier wat de hoogte van een eventuele opzegvergoedingen zijn, als je denkt dat je wilt overstappen.

Is het erg als ik ben vergeten door te geven, dat ik ben verhuisd?

Het is natuurlijk geen wereldramp en het betekent niet dat je nooit meer stroom of gas krijgt. Nee zonder te dollen, het kan geen kwaad. Het is wel verstandig om het zo snel mogelijk te melden aan je huidige energieleverancier. Ze kunnen dit dan snel aanpassen in het systeem, en zo kan er voorkomen worden dat je nog een rekening binnen krijgt van het oude adres.

Overstappen bij een verhuizing? In meeste gevallen bespaar je geld!

Ontzettend veel mensen kunnen door over te stappen besparen op hun energierekening. Voor mensen die dit nog nooit hebben gedaan, kan dit het meest lonen. Ongeveer twee op de drie mensen zit nog steeds bij dezelfde energiemaatschappij als tien jaar geleden. Het kan je dus honderden euro’s schelen door over te stappen, en dit is met een paar klikken gebeurt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft een onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren. Dit kan echt in de honderden euro’s lopen.

Sta je dus op het punt om te gaan verhuizen en zit je te denken wat je moet doen met je energiecontract, begin met vergelijken. Het kan nooit kwaad om een rond te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het kan je namelijk zo honderden euro’s schelen, zeker als je weet dat je al voor een langere tijd verbonden bent aan het huidige contract. In de meeste gevallen betaal je namelijk al snel te veel, en dat is zonde. Niemand wil teveel betalen. 

Handige & leuke Video’s

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...