Stijging vaste lasten met € 700,- in 2020

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Energie Besparen | 0 comments

Velen zullen het er niet mee eens zijn maar de vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2020 weer eens gaan stijgen. Niet alleen energie wordt dit jaar duurder maar ook de zorg en verzekeringen moeten er in 2020 aan geloven. Pricewise heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waar uit is gebleken dat kosten voor zorg, energie & verzekeringen met maar liefst gemiddeld 13 procentpunten gaat stijgen.

Als we deze gemiddelde procentpunten gaan omzetten in euro’s gaan dit de Nederlandse huishoudens ongeveer tussen de € 450 en € 700 per jaar extra kosten. 2020 wordt dus echt een jaar voor het besparen op energie.

Verhogingen op energie, zorg en verzekeringen

Uit het onderzoek van PriceWise is naar voren gekomen dat iedere Nederlander te maken gaat krijgen met een verhoging van de vaste lasten. Ook kwam er sterk naar voren dat gezin met één enkel kind omgerekend 700 euro per jaar meer gaan betalen. Ben je een eenpersoonshuishouden dan kun je rekening houden met een lastenverzwaring van 463 euro. Het gemiddelde Nederlandse huishouden zal dus maandelijks ongeveer € 37 tot € 60 per maand extra gaan betalen. Energieleveranciers vergelijken is dan ook een goede oplossing.

Energiekosten stijgen enorm

Naast abonnementen en dure verzekeringen zal de kostenpost voor energie het hardst gaan stijgen in 2019. Als we gaan kijken naar de prijsstijging verdeeld over één jaar dan zien we dat energie € 247 meer gaat kosten. Dit bedrag omgezet in procenten komen we uit op 30%, dit is dan ook logisch door de hogere energiebelasting en de verruiming van de energietarieven.

Zoals we al zeiden moeten ook abonnementen en de duurdere verzekeringen er aan geloven, wanneer we alle kosten bij elkaar optellen zal het gemiddelde huishouden in Nederland moeten gaan kijken voor een vakantiebestemming dichter bij huis. Wil jij je nieuwe energiekosten berekenen? Druk snel op de link.

Verhoging van de BTW

Naast de extra kosten voor abonnementen, verzekeringen en energie zullen ook de huurwoningen in 2019 ook gaan stijgen. Wellicht heb je er al over gehoord maar sinds kort is er een verhoging door gevoerd in het lage BTW percentage van 6 naar 9%. Deze BTW tarieven zijn van kracht op de (gezonde) boodschappen, cultuur, knippen, OV & sport.

De hierboven benoemde kosten worden door onderzoekers niet gezien als vaste lasten maar zijn voor veel mensen in Nederland een gestandaardiseerde uitgavenpost. Daarboven op komt dat je op deze zaken weinig tot niets kunt besparen, op energie besparen is een ander verhaal. Uit eerdere onderzoeken uitgevoerd door de ING is naar voren gekomen dat de lage BTW verhoging naar 9% de Nederlandse burger gemiddeld 300 euro per jaar extra gaat kosten.

Eerdere verhogingen van de BTW

De verhoging van het lage BTW tarief is niet de eerste die we mee maken. In de afgelopen tien jaar is het namelijk al vaker voorgekomen. In 2012 werd er door de overheid gekozen voor een drastische crisismaatregel, het hoge BTW percentage ging van 19 naar 21%. Destijds werd er meerdere malen vermeld dat deze crisis maatregel tijdelijk van kracht zal gaan zijn, vandaag de dag is er nog steeds geen concreet plan om het hoge BTW tarief weer te verlagen naar 19%.

Koopkracht in 2019

De kosten gaan dit jaar weer enorm stijgen, desalniettemin blijft de verwachting over de koopkracht in Nederland positief. Het huidige kabinet stelt een gemiddelde stijging van anderhalf procent vast, ondanks de hoge lastenverzwaringen. In 2019 zullen volgens het kabinet vooral de werkende Nederlander voordelen moeten gaan voelen, de inkomstenbelasting is namelijk weer naar beneden gegaan. Het nettoloon van een werkende in Nederland zal hierdoor groter zijn

Handige & leuke Video’s

15 tips om gemakkelijk energie te besparen

Begin direct met besparen Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk om op energie te besparen. Met het besparen van energie ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ook nog is voor de portemonnee. Maar wat zijn nou de beste tips? We hebben ze...

Besparen op je energiecontract, begin direct!

Iedereen in Nederland heeft het nodig, stroom & gas, ook wel elektriciteit genoemd. Om energie te kunnen ontvangen zal een energiecontract moeten afsluiten met een, naar eigen wens gekozen, energieleverancier. Het energiecontract is de verbintenis die je speciaal...

Tips om energie te besparen, start direct!

Iedereen wil natuurlijk meer geld overhouden aan het einde van de maand. Dit kan nu dus ook door energie te besparen, zelfs zonder zonnepanelen is dit eenvoudig. Het is al snel mogelijk om honderden euro’s per jaar te besparen op de maandelijkse energierekening. Met...

De energierekening controleren is een lastig klusje

De maandelijkse lasten betalen is soms een best vervelend klusje. Het is fijn als je er niet op hoeft te letten natuurlijk maar het is nog prettiger als je er 100% op kunt vertrouwen dat de afgeschreven bedragen ook kloppen. Je energierekening controleren is daarom...