Een aantal weetjes over de energiemarkt waar je iets mee kunt

Feb 17, 2019 | Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie | 0 comments

Wil je meer te weten komen over de Nederlandse energiemarkt? Dan is dit het geschikte artikel voor jou om te lezen. Door het lezen van deze weetjes krijg je een betere kennis en ga je direct besparen op de energierekening. Want ons zuurverdiende geld moet niet verdwijnen naar de energierekening, maar naar een leuke vakantie of een dagje weg!

Alle weetjes op een rij

Hieronder dus de weetjes, lees snel verder als je meer wilt weten over de energiemarkt in Nederland. Doe er je voordeel mee!

Wat is het aansluitingenregister?

In het aansluitingenregister worden alle gegevens over de beschikbare energie aansluitingen opgeslage dat wordt gedaan met de zogenoemde EAN nummers. Dit zijn unieke europese nummers(European Article Numbers) waarin NAW gegevens worden opgeslagen. Het is de taak van de netbeheerders om dit register te onderhouden.

Wat is de ACM of Autoriteit Consument & Markt

Dit is de organsatie die toezicht houdt op de gehele energiemarkt. De ACM zorgt er voor dat regels en procedures die opgesteld zijn in de elektriciteits-en de gaswet worden nageleefd. Dit toezicht wordt uitgeoefend door de energiekamer die onder is gebracht bij de ACM. Daar kun je als consument terecht bij het ACM als je klachten of vragen hebt die betrekking hebben op de energiemarkt. De ACM is ontstaan tussen de NMA, de Consumentenautoriteit en de OPTA.

Wat zijn de algemene leveringsvoorwaarden bij energiecontracten?

Dit zijn de voorwaarden waar een energie of gasleverancier zich moet houden als hij stroom of gas levert bij een huishouden of bedrijf. Dit is opgenomen in een contract waarbij je kunt denken aan onderdelen als overeenkomst, betalingsvoorwaarden, minimale afname en maximale afname van de energie.

Aanbod op maat, hoe zit dat precies?

Een aanbod op maat wordt vaak door energieleveranciers verstrekt. Je dient hierbij de gegevens van de consument te gebruiken, deze gegeven moeten actueel zijn en op deze manier kan de consument de energiekosten vergelijken. Zeker tijdens het overstappen is een aanbod op maat niet verkeerd omdat u met precieze gegevens een goede energievergelijking kunt maken. Je kunt het verbruik schatten, maar dit betekent wel vaak een hogere eindafrekening.

Als u op onze website energie gaat vergelijken vinkt u ook een aantal opties aan in de vergelijker. Ook dit is een voorbeeld van aanbod op maat, dit omdat u het verbruik, adres en de huidige energieleverancier kiest. Daardoor kunnen we een aanbod op maat bieden, u kunt zelfs nog extra profiteren door overige aanbiedingen in de vergelijker.

Wat is een aansluittarief?

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt het maximale aansluittarief voor elektriciteit en gas in Nederland. Netbeheerders mogen u niet meer laten betalen dan deze maximale tarieven. U vindt de maximale aansluittarieven voor elektriciteit en gas op de website van ACM.

Je hebt in Nederland een jaarlijks en eenmalig aansluittarief

Het eenmalige deel is een bedrag voor het aanleggen van de aansluiting. Dit bedrag betaalt u alleen bij het aanleggen van de aansluiting. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij een nieuwbouwwoning. Op dat moment betaalt u dit eenmalige bedrag aan uw netbeheerder.

Het jaarlijkse deel is een bedrag voor het onderhouden van de aansluiting. U betaalt dit ieder jaar aan de beheerder van uw aansluiting. Dit is meestal de netbeheerder.

Je kunt tegenwoordig gemakkelijk grip hebben op de energiekosten

Er zijn tegenwoordig een hele hoop consumenten die bewust zijn van de voordelen van online energie vergelijken. Toch zijn er nog mensen die hun exacte verbruik nog niet eens weten. Je kunt dit zien in het persoonlijke portaal van veel energieleveranciers, als je het verbruik weet kun je gemakkelijk bekijken wat je kunt besparen. Als je gemerkt hebt dat je het afgelopen jaar vrij veel stroom hebt verbruikt kun je daar direct iets aan doen.

Handige & leuke Video’s

Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse...

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...