Aardgas, we gebruiken het nagenoeg dagelijks in verschillende vormen. Je kunt dan denken aan het gebruik van gas voor de cv-ketel om de woning te verwarmen of om warm water te krijgen. De energiebron wordt ook gebruikt in veel huishoudens om mee te koken. Het gas wordt bij ons thuis geleverd door energieleveranciers, waarbij we vaak een contract hebben waarin we ook elektriciteit afnemen. Hieronder lees je meer over het gas, hoe de gassen ontstaan, waar het voor gebruikt kan worden en worden er in het kort enkele voordelen en nadelen van deze energiebron behandeld.
Wat is aardgas?
Aardgas is een fossiele brandstof die in de grond voorkomt. In de aarde zijn grote bellen waarin gas zich bevind. Door te boren in de aarde kan het gas worden opgepompt. In principe gebeurt dat op een soortgelijke manier als dat aardolie omhoog wordt gepompt. Door gebruik te maken van een groot netwerk van pijpleidingen en boorlocaties kan het gas verspreid worden over het land. Zo wordt aardgas in Nederland voornamelijk gewonnen in Groningen. Dit gas is voor het grootste gedeelte bestemd om gebruikt te worden voor het verwarmen van woningen en om mee te koken.
Hoe ontstaat aardgas?
Het aardgas is ontstaan door een proces dat miljoenen jaren heeft geduurd. Organische materialen zoals plantenresten en dierlijk materiaal hebben samen verschillende lagen in de grond gevormd. Deze veenlagen worden in de aarde samengeperst en vormen zo bruinkool. Na verloop van tijd wordt bruinkool uiteindelijk steenkool en door warmte in de aardlagen ontstaat er gas.
Ontstaan aardgas en andere fossiele brandstoffen tegelijkertijd? Nee, doordat de processen miljoenen jaren in beslag nemen duurt het ook heel lang voordat de verschillende stoffen ontstaan. Het is goed om te weten dat het gas van nature geen geur heeft. De geur die zo herkenbaar is van aardgas wordt toegevoegd aan de brandstof. Dat wordt gedaan om ervoor te zorgen dat mensen worden gewaarschuwd als ze gas ruiken.
Waar wordt aardgas voor gebruikt?
In Nederland gebruiken we aardgas voornamelijk om mee te koken en om de ketel te verwarmen. Hierdoor kan de verwarming in huis aan en kun je tijdens het douchen gebruik maken van warm water. Op grote schaal wordt het ook gebruikt voor het stoken van energiecentrales. Door het verbranden van gas, kunnen turbines worden aangedreven. Deze worden vervolgens gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. We hebben het dan over grijze stroom, omdat er gebruik wordt gemaakt van niet-duurzame energiebronnen in de vorm van fossiele brandstoffen.
Voor- en nadelen
Aan het gebruik van het gas zijn verschillende voordelen en nadelen verbonden. Hieronder zie je welke voordelen en nadelen er aan verbonden zijn:
Voordelen aardgas | Nadelen aardgas |
De prijs van aardgas is laag, waardoor het relatief goedkoop is | Het gaat om een fossiele brandstof, die uiteindelijk op zal raken |
In verhouding tot steenkool is het gebruik van aardgas beter voor het milieu | Door gaswinning ontstaan lege ruimtes in de aarde met als gevolg aardbevingen |
Er zijn verschillende toepassingen mogelijk met het aardgas | De verbranding van het aardgas zorgt voor de uitstoot van schadelijke stoffen |
Besparen op gasverbruik
Verduurzamen is in verschillende opzichten belangrijk en zelfs noodzakelijk. Het is belangrijk dat er zuinig wordt omgegaan met het milieu en dat fossiele brandstoffen zo min mogelijk worden gebruikt. Besparen op gasverbruik kan al door kleine aanpassingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe keuken kiezen voor een elektrische kookplaat of een inductiekookplaat. Als de ketel aan vervanging toe is, kies dan voor een zuiniger exemplaar of als het mogelijk is een manier om je huis te verwarmen zonder gas. Besparen op de kosten is ook mogelijk. Dat kan al door een vergelijking op deze pagina te maken van de verschillende energieleveranciers die er zijn. Door regelmatig de prijzen en contracten met elkaar te vergelijken kun je ervoor zorgen dat je de laagst mogelijke prijs voor gas betaald.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..