Biogas is een mengsel van voornamelijk de broeikasgassen methaan en koolstofdioxide. Biogas ontstaat door vergisting zonder zuurstof van organische materialen. Biogas kan ook ontstaan door de verbranding of vergassing van droge biomassa. Biogas kan opgewerkt worden tot de kwaliteit van aardgas. Dit noem je groen gas.
Wat is een vergisting zonder zuurstof?
Een vergisting zonder zuurstof, ook wel een anaerobe vergisting genoemd, is een biologisch proces waarbij de verteerbare onderdelen van biomassa omgezet worden in biologisch gas door vergistingsbacteriën. De onverteerbare delen van de biomassa blijven samen met het water over. Samen wordt dit mengsel digestaat genoemd.
Er zijn twee typen vergisting die zorgen voor de productie van biogas: monovergisting en co-vergisting. Bij monovergisting wordt een reststroom vergist uit de industrie, rioolslib, gft, mest of mais. Bij co-vergisting wordt de installatie gevoed door minimaal de helft dierlijke mest en maximaal vijftig procent cosubstraten.
Wat zijn cosubstraten?
Cosubstraten worden toegevoegd aan de mestvergisters, opdat de productie van biologisch gas verhoogd wordt. Als cosubstraat worden vaak landbouwproducten gebruikt, zoals mais. Wanneer er minimaal vijftig procent mest en cosubstraten, die voorkomen op de positieve lijst, worden toegepast, dan spreekt men over dierlijke mest en mag het binnen de normen uitgereden worden over het land. Alle andere soorten digestaat zijn geen meststoffen en worden afgevoerd als afval.
Hoe kan biogas opgewerkt worden?
Biogas kan gebruikt worden als groen gas voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen. Men spreekt van groen gas, zodra de koolstofdioxide en verontreinigingen uit het gas verwijderd zijn. Wanneer dit het geval is, dan heeft dit soort gas dezelfde eigenschappen als aardgas. Na compressie kan het in het aardgasnetwerk ingevoed worden en worden gebruikt in mobiele verbrandingsmotoren. Het opwerken zorgt voor kapitaalskosten en energiekosten, maar kan wel vrij snel verwerkt worden in het aardgasnetwerk.
Welke toepassingen biedt biogas?
Biogas kan voor de volgende doeleinden gebruikt worden:
- Productie van warmte: wel in aangepaste branders;
- Productie van grondstoffen in de chemische industrie;
- Productie van elektriciteit en warmte in gasmotoren;
- Productie elektriciteit en warmte in gasturbines;
- Productie groen gas na opwerking.
De certificering
Net als groene stroom wordt groen gas gecertificeerd geleverd. Vertogas verzorgt in Nederland de certificaten Garantie van Oorsprong. Vertogas focust zich op de vraag of het groene gas voldoet aan de gestelde eisen, waaraan voldaan moet worden voordat een certificaat uitgeleverd wordt. Zo weet je als consument dat je groen gas ook echt groen is.
Groen gas kan gewoon in Nederland geproduceerd worden. Ook wordt gelet op de veiligheid en is het net zo veilig als aardgas. Netbeheerders stellen namelijk strenge eisen aan de veiligheid en kwaliteit van gas dat aan het netwerk gevoed wordt. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat het gas schoon en veilig is. Ook wordt er een geur aan groen gas toegevoegd, waardoor je het ruikt wanneer er een gaslek is.
Waarom is biogas beter voor het klimaat?
Biogas is duurzaam voor het klimaat, omdat het niet zoals fossiele brandstoffen CO² teruggeeft aan de atmosfeer. Het wordt namelijk gemaakt door vergisting of vergassing van plantenresten. Als planten groeien nemen ze CO² op uit de lucht, die nu weer vrijkomt bij de verbranding van biogas. Er wordt dus geen extra CO² toegevoegd aan de atmosfeer. Biogas noemt men klimaatneutraal en dit is beter voor het milieu.
Waarom stappen we niet over?
De vraag rijst waarom we niet allemaal overstappen op biogas als het zoveel beter is voor het milieu. Er is echter nog niet genoeg van dit soort gas geproduceerd om in alle Nederlandse huishoudens te voorzien. Tevens is het tot heden erg duur en vele malen duurder dan aardgas, waardoor mensen nog niet geneigd zijn om over te stappen.
Welke energieleveranciers bieden biogas?
Wanneer je van plan bent om je huishouden te verduurzamen, dan is het raadzaam om te beginnen met een energieleverancier die zowel groene stroom als groen gas levert. Met de energievergelijker op deze site kun je door middel van een paar persoonlijke gegevens energieleveranciers vinden die je een groen energiepakket aanbieden. Vergelijk deze met elkaar en garandeer jezelf van de laagste prijs voor de beste kwaliteit.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..