Als er over energie gesproken wordt, dan wordt er onderscheidt gemaakt tussen groene en grijze energie. Vaak gaat het dan over elektriciteit, maar ook voor gas zijn deze verschillen van toepassing. Gas dat grijs is, wordt voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van huishoudens en als brandstof voor auto’s. Hieronder lees je meer over grijs gas, waarvoor het gebruikt wordt, op welke manier deze vorm van energie gewonnen wordt en wat de verschillen zijn met groen gas.
Wat is grijs gas?
Grijs gas is simpel gezegd aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof die gewonnen wordt uit zogenaamde gasbellen. Het gas dat hierdoor naar boven komt, wordt gebruikt voor het verwarmen van huizen, om op te koken en om brandstof van te maken voor voertuigen. Dat laatste gebeurt vaak in de vorm van LPG. Gas bestaat voor het overgrote deel uit methaan en wordt ook in Nederland gewonnen. Alle huishoudens en aansluitingen voor gas in Nederland maken gebruik van grijs gas. Als er gesproken wordt over groen gas, dan betekent het in de praktijk dat je zogenaamd klimaat gecompenseerd gas ontvangt. Verschillen tussen grijs en groen gas zijn er ook in letterlijke zin. Echt groen gas is namelijk gas dat geproduceerd wordt uit hernieuwbare bronnen. Hierdoor is groen gas wel duurzaam.
Winning van deze gas
Het grootste deel van grijs gas dat in Nederland gebruikt wordt, komt ook uit Nederland. Dit gas wordt voornamelijk gewonnen in de provincie Groningen waar een groot gasveld aanwezig is. Het gasveld zit diep onder de grond en het grijze gas wordt gewonnen door dit naar boven te pompen. Omdat de productie van het grijze gas naar beneden gebracht wordt in Nederland, wordt er ook steeds vaker gas geïmporteerd vanuit het buitenland. Het omlaag brengen van de productie in Nederland is het gevolg van de schade aan de grond in Groningen. Door het verzakken van de bodem ontstaan er regelmatig aardbevingen.
Wil je graag bekijken welke energieleveranciers grijs gas leveren? Dan kun je dit doen door gebruik te maken van onze energievergelijker, zo krijg je niet alleen een duidelijk overzicht, maar kun je ook tot €350,- per jaar besparen door te vergelijken.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..