Waterkracht is één van de vele manieren die gebruikt kan worden voor het opwekken van energie. Hiermee is het mogelijk om op een duurzame en groene wijze elektriciteit op te wekken. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van speciale centrales die gebouwd worden aan het water. In Nederland wordt er weinig gebruik gemaakt van dit fenomeen, omdat er weinig hoogteverschillen zijn. Hieronder lees je meer over wat het is, hoe het gebruikt kan worden voor het opwekken van energie, wat de voor- en nadelen zijn en hoe we in Nederland gebruik kunnen maken van waterkracht.
Wat is waterkracht?
Om te beginnen zullen we uitleggen wat het precies inhoudt. Zoals de benaming al doet vermoeden gaat het hier om een energiebron die gebruikt wordt voor het maken van elektriciteit met behulp van de kracht van water. Dat betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van stromend water. Dit water stroomt door een centrale heen waardoor turbines aangedreven kunnen worden. Hiermee wordt elektriciteit opgewekt. Omdat water altijd aanwezig is en in grote hoeveelheden, gaat het om een duurzame bron van energie. De voorraad water is onuitputtelijk en er komen geen schadelijke gassen of andere stoffen vrij.
Hoe werkt waterkracht?
Om gebruik te kunnen maken van waterkracht, moet er stromend water zijn. Een eenvoudig voorbeeld dat je vast wel eens gezien hebt, is een watermolen. De molen bestaat uit een rad dat deels in het water ligt. Door de stroming van het water beweegt de molen en ontstaat er energie. Waterkracht werkt in principe hetzelfde. In een waterkrachtcentrale draaien waterturbines die door de kracht van het water energie kunnen opwekken. Waterturbines werken ongeveer hetzelfde als een dynamo op de fiets, alleen dan duizenden malen groter. Waterkracht energie wordt onder andere opgewekt in bergachtige gebieden. Daarvoor worden vaak stuwmeren aangelegd, zodat water beter gecontroleerd kan worden. Daardoor kan er ook tijdens periodes van droogte energie worden opgewekt.
Waterkracht voordelen en nadelen
Het winnen van waterkrachtenergie is een schone manier van elektriciteit opwekken. Mede daarom zijn er verschillende voordelen te benoemen waarom er juist gebruik gemaakt zou moeten worden van waterkracht als duurzame energiebron. Toch zijn er ook nadelen aan deze bron van energie. Hieronder lees je welke voor- en nadelen er benoemd kunnen worden.
Voordelen
- Het gebruik van water is duurzaam omdat water niet kan opraken;
- Opwekken van energie met water is schoon omdat er geen vervuilende stoffen vrijkomen;
- Het opwekken van elektriciteit met water is relatief goedkoop;
- Er kan veel energie worden opgewekt met water;
- De energiebron is betrouwbaarder dan zonne-energie of windenergie omdat het altijd aanwezig en beschikbaar is;
Nadelen
- Door het winnen van energie met water, kunnen ecosystemen in de war raken;
- Vissen kunnen hinder ondervinden van stuwmeren of waterkrachtcentrales;
- Het bouwen van een stuwdam is prijzig en maakt de kans op overstromingen groter;
- De natuurlijke watervoorziening kan door het bouwen van stuwdammen in de war worden gebracht.
Energiewinning met water in Nederland
In Nederland maken we relatief weinig gebruik van deze energiebron voor het opwekken van elektriciteit. Dat komt voornamelijk doordat er weinig hoogteverschillen zijn. In landen waar meer verschillen in hoogte zijn, is het dus aantrekkelijker om dit te doen. Er zijn enkele plekken in Nederland waar een watercentrale te vinden is die gebruikmaakt van het water dat door rivieren stroomt. Hiermee kunnen ongeveer 30.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Het is niet de verwachting dat er in de toekomst meer waterkrachtcentrales gebouwd zullen worden in Nederland, omdat de mogelijkheden daartoe behoorlijk beperkt zijn. Wil je toch gebruik maken van groene stroom? Dan kun je een vergelijking maken van energieleveranciers die groene energie aanbieden. Zo kun je misschien ook nog besparen op de kosten die je betaalt voor elektriciteit. Dit kun je gemakkelijk en snel doen via onze vergelijker.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..