Investeren in windenergie kan op verschillende manieren aantrekkelijk zijn. Als je de mogelijkheid hebt om te beleggen en als je wilt investeren in een duurzaam project, dan is investeren in windmolens een goede optie. Beleggen kan door je in te kopen met bijvoorbeeld obligaties. Je wordt dan voor een deel eigenaar van een windmolen en kunt de elektriciteit die hier op een duurzame wijze mee wordt opgewekt ook afnemen. Hieronder lees je meer over het beleggen in windenergie, waarom het interessant kan zijn om hiervoor te kiezen, wat de voordelen zijn van investeren in windmolens en wat je nog meer kunt doen om bij te dragen aan verduurzaming.
Beleggen in windkracht
Windkracht is een duurzame en groene vorm van energie opwekken. Met windmolens kunnen veel huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Om die reden worden er ook steeds meer windmolens gebouwd op land en ook op zee. Omdat er in Nederland nagenoeg altijd wind is en omdat de wind niet op kan raken, is het dus ook een zekerheid dat energie kan worden opgewekt op deze manier. Beleggen in windmolens kan dus goed worden gezien als een investering in de toekomst. Je ontvangt een goed rendement en een ander bijkomend voordeel is dat je zelf ook gebruik gaat maken van de groene energie die met de windmolen wordt opgewekt.
Hoe werkt investeren in windenergie?
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in windenergie, een voorbeeld hiervan is door middel van certificaten te kopen. In principe zijn dat obligaties die je voor een termijn van 5 jaar koopt. Over de investering ontvang je een rendement met een minimum van 2,5 procent. Het leuke is dat je een hoger rendement krijgt als het harder waait en als er dus meer stroom wordt opgewekt. Investeren in windenergie op zee is ook mogelijk. Daarvoor wordt vaak wel een relatief hoge investering gevraagd. Je kunt zelfs beleggen in windenergie in Duitsland als je dat wilt. Duitsland investeert veel in groene energie en verduurzaming. Hier kun je van profiteren door ook een belegging te doen in windenergie voor het bouwen van Duitse windmolens.
Windmolen kopen
Wil je op een goedkope manier investeren, dan kun je winddelen kopen. Voor een laag bedrag kun je dan mede-eigenaar worden van een windmolen. Het komt er dan eigenlijk op neer dat je met een grote groep mensen een windmolen koopt. De winddelen die je koopt, zijn per stuk goed voor een bepaald aantal kilowattuur dat je kunt gebruiken. Gemiddeld gebruikt een huishouden ongeveer 3500 kilowattuur op jaarbasis. Een winddeel is over het algemeen goed voor 500 kilowattuur. Als mede-eigenaar met aandelen in een windmolen kun je hier gebruik van maken zo lang als dat de windmolen in werking is. De levensduur van een windmolen is 12 tot 20 jaar totdat deze aan vervanging toe is. Wel betaal je jaarlijks een klein bedrag voor het onderhoud van de windmolen.
Voordelen van windenergie beleggen
In windenergie investeren heeft verschillende voordelen. Hieronder lees je welke voordelen dat onder andere zijn:
- Beleggen in windmolens kan zorgen voor een hoog rendement;
- Als mede-eigenaar van een windmolen maak je ook gebruik van de groene energie die wordt opgewekt;
- Je kunt al voor relatief lage bedragen een investering doen in windenergie;
- De energierekening die je maandelijks moet betalen zal over de gehele looptijd gezien een stuk lager zijn;
- Door de lage instaptarieven kan in principe iedereen investeren in windturbines.
Liever niet investeren?
Als je geen geld wilt investeren in windkracht of liever op een andere manier aan verduurzaming wilt werken, dan is dat ook mogelijk. Er zijn veel mogelijkheden om te investeren in duurzame energie in huis en om te verduurzamen. Met behulp van een goed adviesbureau kun je bijvoorbeeld kiezen voor maatwerkadvies. Er wordt dan onderzocht welke maatregelen je in huis kunt treffen om verduurzaming van de woning in te zetten. Dat kunnen kleine aanpassingen zijn zoals bijvoorbeeld het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen voor ledverlichting of grotere investeringen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp.
Overstappen van energieleverancier
Bijdragen aan verduurzaming kan ook door kleinere maatregelen te nemen zoals investeren in windenergie van Eneco. Wil je het nog kleiner aanpakken? Zet dan bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager in de winter en draag vaker dikkere kleding in huis. Hierdoor kun je op jaarbasis het gasverbruik al een stuk verminderen. Maak verder alleen gebruik van verlichting en apparaten als deze ook echt nodig zijn. Laat dus geen onnodig licht branden in ruimtes waar je niet aanwezig bent. Vergelijk ook regelmatig de mogelijkheden die er zijn om over te stappen naar een andere aanbieder van energie. Door te kiezen voor een leverancier van groene stroom en groen gas, kun je al zorgen voor meer verduurzaming van de energiemarkt. Het vergelijken van energiecontracten heeft vaak ook als positief resultaat dat je minder gaat betalen voor de energiekosten. Kies bewust!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..