De energieliberalisering is een proces dat reeds 2001 door de overheid werd ingezet, maar zijn hoogtijdagen beleefde in 2004, met als doel het liberaliseren van de energiemarkt. Het eigendom van energiebedrijven werd hierbij overgedragen aan de vrije energiemarkt. De beperkende regels om als organisatie te kunnen deelnemen aan de energiemarkt werden opgeheven met als gevolg een groei van het aantal bedrijven dat zich richt op de energiemarkt. Dit was om de concurrentie op de energiemarkt te bevorderen, omdat consumenten vrij konden kiezen uit de energieproviders. De netbeheerder bleef wel buiten de liberalisering van de energiemarkt staan. Deze is nog steeds regioafhankelijk en kun je niet zelf kiezen.
Voordelen voor de consument
Voor de klanten brengt de liberalisering van de energiemarkt een aantal voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat je zelf kunt bepalen bij welke energieaanbieder je energie afneemt. Door de energieliberalisering konden er tevens meer bedrijven toetreden tot de energiemarkt, waardoor het keuzeaanbod van de klant ook toenam.
Daarnaast leidde het grote aantal energiebedrijven tot concurrentie onderling, waardoor er gestunt wordt met aanbiedingen, allerlei extra’s en scherpe prijzen om jou voor zich te winnen. Ook kunnen klanten gemakkelijker overstappen van energieleverancier, mocht de huidige niet in de smaak vallen. Daarom zullen de energiebedrijven ook hun best blijven doen om jou aan zich te binden, waardoor je niet alleen voordelig van stroom en gas geniet, maar je ook verzekerd bent van kwaliteit en service.
Controle energiemarkt
De overheid stelt de voordelen voor de consument bij een energieliberalisering veilig door constant controle te houden of de wet- en regelgeving door de energiebedrijven worden gehanteerd. Zo voorkomt de overheid dat sommige bedrijven een machtspositie verkrijgen. Deze controlerende taken worden uitgevoerd door het orgaan Autoriteit Consument en Markt. Deze organisatie is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en beheert bijvoorbeeld de Elektriciteitswet uit 1998.
Het PVE
Het Platform Versnelling Energieliberalisering werd ook opgericht door het Ministerie van Economische Zaken. Het platform vormde een associatie van de overheid en het bedrijfsleven. De aangesloten partijen maakten allerhande regels met als doel de energiemarkt goed te laten functioneren na de energieliberalisering. Toen de complete privatisering van de energiemarkt in 2004 voltooid was, werd het Platform Versnelling weer opgeheven.
Jij bepaalt en kunt vergelijken
Door de energieliberalisering is het mogelijk geworden om zelf je energieleverancier te kiezen en kun je te allen tijde overstappen naar een nieuwe energieleverancier, wanneer de oude niet meer aan je behoeften voldoet. Ga je overstappen, dan is het van tevoren handig om de energietarieven en contracten van verschillende aanbieders te vergelijken. Vergelijken kan je namelijk wel een tot veertig procent lagere energierekening bezorgen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..