Sinds 2001 gaf de Nederlandse overheid langzaam maar zeker de energiemarkt vrij, wat ook beter bekend staat onder de noemer liberalisering van de energiemarkt. De gevolgen van deze liberalisering waren dat je als consument zelf je energieprovider mocht kiezen, waar je voorheen de leverancier uit jouw regio moest kiezen. Door die vrijheid zagen energiebedrijven zich genoodzaakt om de concurrentie onderling aan te gaan. Dit leidde vervolgens weer tot lagere energieprijzen voor de klant en vele leuke extra’s bij een energie abonnement. En dit allemaal voor de beste service van je energieleverancier. Maar wat is die hele energiemarkt nu eigenlijk? Welke spelers doen erin mee?
Wie zijn de spelers op de Nederlandse energiemarkt?
Je kunt vijf spelers op de energiemarkt onderscheiden: producent, energieleverancier, netbeheerder, energiedistribiteur en de toezichthouder. De producent wekt stroom en gas op. Producenten zijn bijvoorbeeld de eigenaren van gasvelden, windmolenparken en kolencentrales. Een energieleverancier koopt stroom en gas van de producent. Het komt ook wel eens voor dat de leveranciers de producent van energie zijn.
De netbeheerder zorgt er vervolgens voor dat stroom en gas tot aan jouw huis komt via kabels en leidingen. Deze leggen het netwerk aan en onderhoudt het ook. De energiedistribiteur zorgt voor een balans tussen vraag en aanbod. Voor stroom is de energiedistribiteur TenneT en GasUnie verzorgt het gas. De toezichthouder let er als laatste op dat iedere speler zich houdt aan de wetten en regels met betrekking tot de ontwikkelingen op de energiemarkt.
Hoe komen energieaanbieders aan de stroom?
Zoals al eerder vermeld, kopen de energieproviders hun stroom bij de producent in. Dit gebeurt op speciale beurzen, zoals de TTF en de Endex. Hier worden elektriciteit en gas uit verscheidene landen van Europa verkocht. Op het stroometiket van je energiecontract kun je zien uit welk land jouw gas en stroom komen. Dit hoeft niet hetzelfde land te zijn namelijk. Zo kan het zijn dat je stroom uit Duitsland komt, terwijl je gas uit Nederland afkomstig is.
Wat kost energie op de energiemarkt?
De prijs voor gas en elektriciteit op de beurzen verschilt constant. Dit komt mede door de schommelingen in vraag een aanbod van energie. Gaat het met de economie goed? Is er sprake van politieke onrust? Welk jaargetijde is aangebroken? Dit zijn factoren die de vraag bepalen. Het aanbod kan stijgen door meer productie, een grotere voorraad van windenergie door flinke stormen en dergelijken. Een groter aanbod leidt tot lagere prijzen. Energieleveranciers kopen veel energie in en doen dit vaak. Door hun ervaring weten ze daarom ook wat de gemiddelde kostprijs is en op basis van deze assumptie maken ze jouw energietarieven.
Welke energiecontracten bestaan er?
Er zijn veel verschillende energiecontracten op de markt, die je af kunt sluiten. Belangrijk hierbij zijn de volgende factoren: tariefsoort, looptijd en herkomst. Bij de tariefsoort heb je de keuze uit twee tarieven, namelijk vast en variabel. Bij een contract met vaste tarieven spreek je voor een bepaalde periode een vaste prijs af. Bij een contract met variabele tarieven heb je te maken met een prijsstijging of -daling tweemaal per jaar. Wat betreft de looptijd van je contract kun je kiezen uit een onbepaalde of bepaalde looptijd.
Bij een contract met bepaalde looptijd heb je een contract voor een, drie of zelfs vijf jaar bij eenzelfde leverancier. Met een onbepaald tijd contract kun je elk moment kosteloos opzeggen. Een derde factor is de herkomst van je energie. Je hebt grijze en groene energie. Grijze energie komt voort uit fossiele brandstoffen, terwijl groene energie gewekt wordt uit duurzame energiebronnen.
Vergelijken en overstappen
Nu je weet hoe de energiemarkt werkt, snap je ook dat door de liberalisering van de energiemarkt er heel wat voordelen zijn ontstaan voor jou als consument. Energieaanbieders bieden een uitstekende service en scherpe tarieven om jou voor zich te winnen. Dit leidt tot lagere prijzen voor jou. En zeker, wanneer je gebruikmaakt van onze vergelijker. Hierbij vergelijk je de tarieven en contracten van de energieleveranciers met elkaar, wat je een kostenbesparing van maar liefst €340 per jaar kan opleveren.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..