De energierekening valt een keer per jaar op de mat. Hierin staat de berekening van het energieverbruik en vind je ook de kosten voor de voorschotnota voor het komende jaar. Toch is het lastig om deze rekening goed te kunnen begrijpen. Wat betaal je precies voor je energieverbruik en wat komt er nog allemaal bij? Heb je een hoge energierekening? Dan is het belangrijk om te weten waar dit vandaan komt en hoe je kunt besparen op de energierekening. Alle informatie over de energierekening vind je hier.
De gemiddelde energierekening per maand
Wat is de gemiddelde energierekening? Je verbruikt thuis op allerlei verschillende manieren energie. Het water van de douche moet verwarmd worden, het koffiezetapparaat moet aan voor jouw kopje koffie en de wasmachine moet draaien zodat iedereen in het huishouden schone was heeft. Je complete verbruik wordt in een grote rekening opgesteld: de energierekening. In deze rekening staat hoeveel je verbruikt hebt aan gas en elektriciteit. Het gas wordt berekend per m3 en het stroom per kWh. Gemiddeld liggen de kosten voor energie in Nederland op de €150 per maand.
Wat is de opbouw energierekening?
De opbouw energierekening is als volgt: je betaalt natuurlijk voor je gas en elektriciteit, maar dat zijn niet de enige kosten. Er zijn nog een groot aantal extra heffingen die je betaalt. Hier vind je een overzicht van de kosten die jij kunt verwachten op je rekening. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
1: De leveringskosten
In de eerste plaats betaal je de kosten voor de geleverde producten. In het geval van een energierekening zijn dit gas en elektriciteit. Dit staat als eerste op de rekening. Zo kun je precies zien hoeveel je in totaal hebt verbruikt. Hoe het op de rekening staat is afhankelijk van de meter die je hebt:
- Enkele meter: je betaalt altijd een vast bedrag dus staat er ook één bedrag op de rekening;
- Dubbele meter: je betaalt een hoger bedrag in de piekuren en een lager bedrag in de daluren. Er staan dus twee bedragen op de rekening.
2: Belastingen
Het tweede onderdeel van de rekening zijn de belastingen. Vaak betaal je hier meer voor dan voor gas en elektriciteit zelf. Welke belastingen moet je precies betalen?
- Energiebelasting: je betaalt een belasting over iedere m3 aan gas en kWh aan elektriciteit.
- Vermindering energiebelasting: een aftrek van het energieverbruik omdat de overheid energie ziet als een basisbehoefte.
- ODE (Opslag Duurzame Energie): met deze opslag stimuleer je de investeringen in duurzame energie. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van je verbruik.
- BTW: je betaalt 21% BTW over alle kosten van levering en transport tot meterhuur en belastingen.
3: Netwerkkosten
Je betaalt ook geld aan de netbeheerder. Dit bedrag wordt door de energieleverancier betaald. De kosten verschillen per regio en zijn verplicht voor iedereen. Waaruit bestaan deze netwerkkosten?
- Aansluiting op het energienetwerk;
- Transport via het netwerk;
- Onderhoud van het netwerk;
- Huur van de energiemeter;
- Optioneel: capaciteitsafhankelijk transporttarief. Dit betaal je wanneer je meer gas verbruikt.
4: Energiekosten
Tot slot staan ook de energiekosten op de rekening. Dit zijn de totale kosten die je volgend jaar gaat betalen. Hier vind je de voorschotbedragen die in rekening worden gebracht en die je dus iedere maand moet betalen. Deze kosten zijn berekend op basis van eerder gebruik. Daarnaast zie je het totaal van de jaarafrekening staan. Op basis hiervan wordt bepaald of je meer of minder hebt verbruikt dan berekend. Je krijg dus geld terug of je moet geld bijbetalen. Verder wordt het nieuwe voorschotbedrag bepaald aan de hand van het verbruik in het afgelopen jaar.
Wat is de hoge energierekening oorzaak?
Een hoge energierekening kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je energierekening omhoog gaat vanwege meer verbruik. Heb je een veel te hoge energierekening? Dit kan ook komen doordat de meterstanden op de jaarafrekening niet kloppen of omdat het geschatte verbruik niet overeenkomt. Wanneer de energierekening duurder is dan verwacht kun je altijd contact opnemen met de leverancier om dit op te lossen.
Hoe krijg je jouw energierekening omlaag? Er zijn een aantal manieren waarop je de kosten kunt verminderen. Zo kun je onder andere besparen door minder stroom te verbruiken of hier verantwoordelijker mee om te gaan. Sluit apparaten af zodra je de deur uitgaat en laat ze niet de hele dag aanstaan. Een grondigere aanpak is het laten isoleren van je woning. Hiermee bespaar je op de langere termijn heel veel energie en dat ga je merken op je energierekening.
Je energierekening berekenen kan heel nuttig zijn. Zo zie je wat je verbruikt en waar je wellicht kunt minderen. Ook kun je een goede energieleverancier vinden door te vergelijken. Ga je energierekening vergelijken bij verschillende leveranciers. Zo kun jij bepalen waar je goedkoper uit bent voor het verbruik van gas en elektriciteit.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..