Je gasrekening vormt een onderdeel samen met je stroomrekening van je energienota. Op de gasrekening vind je de kosten van je gas, belastingen en heffingen terug. De gasrekening vormt de grootste kostenpost van Nederlandse huishoudens. Daarom is het handig te weten uit welke elementen je gasrekening bestaat en hoe je jouw gasrekening kunt verlagen om kosten te besparen.
Welke elementen bepalen je rekening voor gas?
De elementen die je gasrekening bepalen, zijn achtereenvolgens:
- Kosten van verbruik van gas;
- Netbeheerkosten;
- Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie;
- Heffingen;
- Btw;
- Vaste leveringskosten.
De hoogte van je gasrekening wordt merendeels gevormd door je gasverbruik en gelukkig heb je die zelf in de hand. De hoogte wordt immers bepaald door onder meer de oppervlakte van je woning, je stookgedrag, het soort woning waarin je woont en dergelijken.
Een hoge gasrekening: wat kan de oorzaak zijn?
Je schrikt, als je gasrekening hoger uitvalt dan verwacht. Begin echter bij het begin en kijk je meterstanden na. Als die verschillen met de cijfers in je ontvangen nota, dan kan het zijn dat er iets fout is gegaan met het opnemen en doorgeven van je meterstanden. Wanneer de meterstanden wel kloppen, dan kan het ook zijn dat je gasmeter een afwijking vertoont of gewoonweg defect is. Hiervoor kan een expert van het netbeheer naar je meterkast komen kijken. Een laatste oorzaak van een te hoge gasrekening kan zijn dat er een wijziging heeft plaatsgevonden in de tarieven van gas, energiebelasting of vastrecht.
Gemiddeld gasverbruik in Nederlandse huishoudens
Om een idee te krijgen of jouw gasverbruik hoger of lager is dan het gemiddeld verbruik in Nederland, volgt hieronder een overzicht van de type woningen met het gemiddelde gasverbruik in kubieke meters:
- Voor een flat of appartement 1000 kubieke meter
- Voor een rijtjeshuis 1400 kubieke meter
- 1600 kubieke meter voor een hoekwoning
- 2000 kubieke meter voor een 2-onder-1-kapwoning
- 2650 kubieke meter voor een vrijstaande woning
Let wel op dat het aantal personen in een huishouden en de mate van isolatie van je woning ook de prijs bepalen.
Besparen en je gasrekening verlagen
Een aantal factoren die je gasrekening bepalen heb je niet in de hand. Je kunt echter je gasverbruik gemakkelijk verlagen. Kies bijvoorbeeld voor een voordeligere energieleverancier. Kies voor een vast contract, omdat je gasprijzen dan voor een vastgestelde tijdsperiode vast blijven staan. Een andere mogelijkheid is om je huis beter te isoleren. Hierdoor blijft de warmte beter in huis en koude beter buiten de vier muren. Dit leidt tot een vermindering van je stookkosten en dus een lagere gasrekening. Ook kleine dingen als gordijnen dichtdoen, je verwarming eerder uitzetten, korter douchen en het plaatsen van tochtstrippen kunnen veel al helpen.
Besparen op gasrekening door over te stappen
Wanneer je continu te veel betaalt voor je gasrekening, is het eens raadzaam om de tarieven en contracten van andere energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Vergelijken loont en kan zelfs leiden tot een €340 per jaar goedkopere energierekening.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..