Alle fabels over energie overstappen

Feb 23, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Feb 23, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt.

In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar liefst 91% van deze mensen was tevreden over de overstap.

Er is goed onderzoek gedaan door het ACM

Uit de energiemonitor 2018 van de ACM blijkt dat overstappen dus een goede keus is om makkelijk geld te besparen, dat kan zelfs oplopen tot ruim 400 euro. Toch zijn er nog een aantal fabels en feiten te zien waardoor sommige mensen de overstap nog steeds niet maken. In dit artikel gaan we in op een aantal van deze fabels die rondom overstappen hangen.

Fabel 1 : Ik ben al lang klant bij een leverancier, deze geven mij dus een scherpe prijs

Het klinkt logisch, maar helaas is het tegenovergestelde waar. Als je lang klant bent bij een energieleverancier ben je juist duurder uit. Energieleveranciers richten zich namelijk voornamelijk op het binnenhalen van nieuwe klanten met interessante aanbiedingen zoals welkomstbonussen, kortingen en cadeau’s.

Doorgaans betalen trouwe klanten juist meer, als je na je contractperiode namelijk niets doet betaal je automatisch het variabele tarief en ben je duurder uit. Je kunt doorgaans veel beter jaarlijks een overstap maken om zo te kunnen profiteren van alle aanbiedingen van energieleveranciers, daardoor bespaar je echt geld en dat kan oplopen tot serieuze bedragen van 300 a 400 euro per jaar.

Fabel 2 : Overstappen is echt een gedoe en kost veel tijd

Juist niet, je hoeft enkel de vergelijker in te vullen en als je de keuze hebt gemaakt voor een nieuwe leverancier is de overstap minutenwerk. Vul het formulier in van je nieuwe leverancier en de rest wordt automatisch geregeld door de nieuwe leverancier, daarbij kan het ook zo zijn dat de overstapservice van een vergelijkingssite dit voor je regelt. Vaak is het enige wat je nog moet doen de meterstanden doorgeven aan de nieuwe leverancier en klaar is kees.

Fabel 3 : Overstappen zorgt er voor dat ik zonder energie kom te zitten

Dit is een echte fabel, de netbeheerder levert namelijk gas en elektriciteit en de energieleverancier stuurt daar een rekening voor. Jij bepaalt helemaal zelf bij welke leverancier je deze diensten afneemt, het overstappen is een administratieve handeling en je kunt dus eigenlijk nooit zonder stroom of gas komen te zitten door een overstap naar een andere leverancier.

Fabel 4 : Energie vergelijken kost me veel te veel tijd

In principe hoeft energie vergelijken helemaal geen lastige en langdurige taak te zijn. Je kunt in een keer toeslaan als je een betere aanbieding kunt krijgen i.v.m. je huidige contract of je kunt op verschillende energie vergelijkingssites energieprijzen vergelijken over een langere periode. Het ligt helemaal aan jezelf hoe lang je wil nemen voor het vinden van het beste contract, over het algemeen kun je binnen 5 minuten overstappen zonder dat je daarna nog tijd moet investeren in vergelijken of regelwerk. Energieleverancier vergelijken is dus helemaal niet moeilijk en zo geregeld.

Fabel 5 : Energie overstappen kost stiekem een hoop geld

Als de datum van overstappen na de einddatum van je energiecontract valt kan energie overstappen alleen maar geld opleveren. Daarbij kost het overstappen je helemaal niets, de enigste manier waardoor overstappen je geld kan kosten is als je tijdens je contractperiode overstapt. Je moet dan rekening houden met de overstapboete maar deze wordt doorgaans ook betaalt door de energieleverancier. Als je overgestapt bent ontvang je van de huidige leverancier een eindrekening

die gebaseerd is op je eigen verbruik, deze worden verrekend met de maandelijkse termijnbedragen die je tot dan hebt betaald

Handige & leuke Video’s

Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse...

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...