Het is best lastig om de verwachting energieprijzen op een goede manier te duiden. Dat komt doordat er veel factoren zijn die de energieprijzen beïnvloeden. Natuurlijk is de prijs waarvoor de energie wordt ingekocht van belang, maar er zijn allerlei bijkomende kosten. Daarbij moet je denken aan belastingen die door de overheid worden opgelegd en kosten voor het gebruik van het energienetwerk.
De energieleveranciers gebruiken al deze gegevens om de energieprijzen te bepalen. Ze hebben daarbij weinig speelruimte, want de transportkosten en de belastingen liggen al vast. Alleen door slim in te kopen kunnen zij zich onderscheiden van de concurrentie.
Anticiperen op de verwachting van de energieprijzen
Consumenten en zakelijke gebruikers kunnen anticiperen op de verwachting energieprijzen door regelmatig de prijzen van de verschillende energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor een geschikte contractvorm. Wie het leuk vindt om regelmatig van leverancier te wisselen kan het beste kiezen voor een kortlopend contract met variabele energieprijzen.
Als je het vergelijken van energieprijzen een vermoeiende aangelegenheid vindt, is het beter om te kiezen voor een vaste prijs, die een aantal jaren wordt gehandhaafd. Als je voor een vast contract kiest is het slim om over te stappen als de energieprijzen laag zijn. De energieprijs verwachting is daar een goede hulpmiddel voor.
Energieprijzen vergelijken met historie
Het blijkt elk jaar weer dat de verwachting van de energieprijzen niet helemaal overeenkomt met de prijzen die in werkelijkheid worden betaald. Dat komt door tekorten of overschotten ten opzichte van het verwachte inkoopvolume. Bij de verwachting energieprijzen 2020 zijn aanzienlijke verschillen ontstaan door dalende olieprijzen vanwege de corona pandemie. Daardoor daalden ook de energieprijzen. Bij de verwachting energieprijzen 2019 is de invloed van de discussies rondom het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen anders uitgepakt dan vooraf was ingeschat.
Verwachting energieprijzen komende jaren
Voor grote bedrijven kan een inkoopstrategie op basis van de energieprijzen toekomst erg lucratief zijn. Het historische verbruik is daarbij een goed uitgangspunt, maar met voortdurend energieprijzen vergelijken kan ook worden geprofiteerd van korte termijn voordelen.
In 2020 werd op bepaalde momenten van de dag zoveel elektriciteit geproduceerd met zonnepanelen, dat er een overschot ontstond op het net, met een negatieve elektriciteitsprijs als gevolg. Op die momenten werden gebruikers dus betaald voor het afnemen van elektriciteit van het net. Bedrijven met zonnepanelen konden op deze momenten geld verdienen door de zonnepanelen uit te schakelen en elektriciteit van het net te gebruiken.
Profiteren van energieprijzen vergelijken
Consumenten kunnen bij het vergelijken ook gebruik maken van de verwachting energieprijzen in de toekomst. Wie zijn energieprijs voor een aantal jaren wil vastleggen kan gebruik maken van de verwachting energieprijzen 2025 en een prijs vergelijker. Kies een moment uit waarop de prijzen laag worden en sluit dan bij een energiecontract af voor meerdere jaren. Met een beetje geluk kun je profiteren van een flinke overstapbonus. Voor degenen die op korte termijn willen profiteren van prijsontwikkelingen in de variabele tarieven is het goed om regelmatig energieprijzen te vergelijken.
Waardoor wordt de lange termijn energieprijs verwachting beïnvloed?
Bij het interpreteren van de energieprijs verwachting toekomst is het goed om rekening te houden met een aantal ontwikkelingen. De overheid wil het gebruik van elektriciteit in de komende jaren stimuleren en het gebruik van aardgas terugdringen. Dat heeft te maken met de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.
Daarom is de belasting op elektriciteit verlaagd en de belasting op aardgas verhoogd. Als consument moet je bij het interpreteren van de verwachting energieprijzen lange termijn rekening houden met deze effecten. Een lagere gasprijs kan na bijtelling van de extra belasting dus hoger uitvallen dan verwacht.
Het juiste moment voor besparende maatregelen bepalen
De verwachting energieprijzen is op de lange termijn een goed hulpmiddel om te bepalen vanaf welk moment het zin heeft om zelf energiebesparende maatregelen te nemen. Als het er op lijkt dat de gasprijs flink gaat stijgen zullen isolerende maatregelen zichzelf sneller terugverdienen.
Als tegelijkertijd uit de verwachting energieprijzen komende 3 jaar blijkt dat elektriciteit veel goedkoper wordt, is dat een goed moment om op over te stappen schakelen naar een warmtepomp. Houd echter altijd in het achterhoofd dat je door energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier ook veel geld kunt besparen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..