Bij stadsverwarming heb je geen eigen cv-ketel in je huis. Dit betekent dat je hier ook geen onderhoud aan hoeft te plegen. Het enige onderhoud dat wél nodig is bij stadsverwarming, is dat je deze moet ontluchten. We leggen je op deze pagina uit wat dit is, waarom het belangrijk is en ook hoe je dit het beste kunt doen.
Stadsverwarming ontluchten: waarom doen we dit?
Het ontluchten van de radiatoren zorgt ervoor dat de radiatoren daarna beter worden verwarmd. Lucht in een radiator wordt namelijk niet opgewarmd. Een radiator waar lucht in zit, moet dus harder werken om toch de juiste temperatuur te regelen voor je woning en dit kost onnodige energie. De verwarming ontluchten van stadsverwarming zorgt dus voor een beter werkend verwarmingssysteem waarbij je tegelijkertijd je energieverbruik verminderd.
Zo ontlucht je stadsverwarming:
Goed nieuws: Stadsverwarming ontluchten kun je makkelijk zelf doen. Het beste moment om dit te doen is wanneer je een borrelend en/of tikkend geluid hoort uit de radiatoren. Dit geluid geeft namelijk aan dat er lucht in zit. Hoe vaak dit gebeurd, verschilt per huishouden. Belangrijk bij de verwarming ontluchten van stadsverwarming is dat je dit van beneden naar boven moet doen. Je begint dus met de onderste verdieping van je huis of gebouw, en zo werk je vervolgens naar boven.
Stappenplan stadsverwarming ontluchten
Voordat je gaat beginnen met het ontluchten van de stadsverwarming zijn er een aantal spullen die je nodig hebt:
Benodigdheden:
- Handdoek of andere doek om water op te vangen
- Ontluchtingssleutel
Een ontluchtingssleutel is verkrijgbaar bij de bouwmarkt, maar je kunt ze ook online bestellen. De ontluchtingssleutel wordt gebruikt om een kraantje op de radiator te openen.
Zodra je de benodigdheden in huis hebt kun je van start gaan met het ontluchten van de radiatoren in de woning. Doe dit volgens het onderstaande stappenplan:
Stappenplan:
- Stop de aanvoer van verwarmingswater. Dit doe je door de kraan voor verwarmingswater op de afleverset in je meterkast dicht te draaien. Als dit gelukt is, kun je één voor één de radiatoren in je woning ontluchten. We zeggen het voor de zekerheid nogmaals: werk van onder naar boven. De radiatoren op de laagste verdieping moeten dus als eerste ontlucht worden en de radiatoren op de bovenste verdieping als laatste.
- Lees de instructies die specifiek bij jouw verwarmingsinstallatie horen. Deze krijg je meegeleverd wanneer je overstapt op stadswarmte, maar je kunt de handleiding ook opnieuw aanvragen bij jouw leverancier.
- In de meeste gevallen bij stadsverwarming ontluchten, open je de juiste kraan met de ontluchtingssleutel, waardoor de lucht kan ontsnappen. Pas op: wanneer er geen lucht meer in de radiator zit, stroomt er ook water uit dit kraantje. Dit kan erg heet zijn. Vang dit water op met de handdoek of met een opvangbakje.
- Wanneer er water uit het kraantje stroomt, ben je klaar met de stadsverwarming ontluchten. Draai de kraan vervolgens weer dicht.
- Herhaal deze stappen bij iedere radiator.
- Wanneer dit gelukt is, ben je klaar met het ontluchten van de radiatoren in je woning. Je mag de kraan met de aanvoer van verwarmingswater weer open draaien. De verwarmingsinstallatie is hierna meteen klaar om weer te gebruiken.
- Tip: bewaar het ontluchtingssleuteltje op een handige plek, bijvoorbeeld in de meterkast. Zo raak je deze niet kwijt voor de volgende keer dat je de radiatoren wilt ontluchten bij stadsverwarming.
De radiator ontluchten van stadsverwarming is dus makkelijk zelf te doen. Heb je toch hulp of advies nodig? Neem dan contact op met de leverancier van jouw stadswarmte. Deze kunnen je hier het beste mee verder helpen.
Vergelijk hier de beste leverancier
Het ontluchten van de radiatoren bij stadsverwarming kan ervoor zorgen dat er minder energie wordt verspild. Hierdoor kun je dus gaan besparen op de energierekening. Maar heb je ook de beste energieleverancier met de laagste prijs? De vergelijker onderaan deze pagina helpt je bij het kiezen van een geschikte energieaanbieder voor jouw persoonlijke situatie. Zo vergelijk je de verschillende leveranciers met elkaar op prijs, waardoor je direct kunt beginnen met besparen op energiekosten.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..