Als je aangesloten bent op stadsverwarming, krijg je hier niet altijd standaard een thermostaat bij. Toch heeft zo’n thermostaat veel voordelen. Er bestaan veel verschillende soorten thermostaten, daarom nemen we je graag mee in een deel van het aanbod. Ook benoemen we de voor- en nadelen van het aanschaffen van een thermostaat, waardoor jij precies weet wat je te wachten staat.
Waarom heb ik een thermostaat nodig?
Bij woningen op stadswarmte zonder thermostaat regel je de warmte in huis door de radiatorkranen open of dicht te draaien. Hier zitten een aantal nadelen aan. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je niet de precieze temperatuur kunt instellen. Je kunt de temperatuur dus wel aanpassen, maar je weet niet precies hoe warm of koud het dan wordt.
Tegelijkertijd moet je voor iedere temperatuurverandering naar de meterkast lopen om hier handmatig de kranen open en dicht te draaien. Dit is natuurlijk niet erg gebruiksvriendelijk.
Het laatste nadeel van geen thermostaat hebben, is dat je ook wel eens kan vergeten om de kraan dicht te draaien. De warmtemeter loopt dan gewoon door, waardoor je onnodig kosten maakt en energie verbruikt.
Hierom raden wij aan om ook een thermostaat voor stadsverwarming aan te schaffen.
Wat doet een slimme thermostaat?
Een slimme thermostaat voor stadsverwarming geeft je een aantal extra opties ten opzichte van een normale thermostaat. Zo kun je een dergelijke thermostaat op afstand bedienen door middel van draadloze radiatorregelaars. Deze regelaars communiceren met het bedieningspaneel van de thermostaat. Hier kun je dus simpel via je telefoon of tablet de temperatuur in je huis regelen.
Je krijgt ook de opties om de verwarming per ruimte of kamer apart te regelen. Je kunt dan je huis opdelen in verschillende zones die je bijvoorbeeld op bepaalde tijden verwarmd wil hebben. Dit zorgt er ook direct voor dat je ruimtes niet onnodig gaat verwarmen.
Een slimme thermostaat voor stadsverwarming zorgt dus voor optimaal comfort en gebruiksgemak in je huis!
Stadsverwarming thermostaat aansluiten
Niet alle thermostaten zijn geschikt voor stadswarmte. Let bij het kiezen van jouw thermostaat dan ook op deze optie. Er zijn verschillende goede opties voor een thermostaat voor stadsverwarming. Verder op deze pagina vind je hier goede voorbeelden van.
Om een thermostaat voor stadsverwarming aan te sluiten, heb je ook een stadswarmteregelset nodig. Dit is een soort tussenstation die de stadswarmte, die naar jou huis wordt gestuurd, kan regelen. Tip: gebruik een thermostaat en een regelaar van hetzelfde merk. Zo weet je zeker dat er hier geen problemen zullen ontstaan.
Stadsverwarming thermostaat vervangen
Wanneer je net bent overgestapt op stadswarmte, is er een grote kans dat je de oude thermostaat wilt vervangen. Let bij het kiezen van een nieuwe thermostaat goed op de specificaties. Deze moeten namelijk overeenkomen met jouw huis/woning. Als je hierover twijfelt, raden wij aan om contact op te nemen met jouw leverancier van stadswarmte. Deze weet namelijk precies wat je nodig hebt en waar je op moet letten.
4 goede (slimme) thermostaten op een rij:
Hieronder hebben wij een aantal verschillende thermostaten met de bijbehorende voordelen voor jou in een overzichtelijke tabel gezet:
Aanbieder + welk model: | Voordelen & opties: |
Nest thermostaat stadsverwarming |
Slimme thermostaat, zet automatisch de verwarming lager wanneer je niet thuis bent. Stelt een persoonlijk schema op met welke temperaturen je het liefst hebt. Makkelijk te bedienen via een app. |
Thermostaat stadsverwarming van NUON |
Verkrijgbaar met zowel Een-zone gebieden als Twee-zone gebieden opties. |
Eneco stadsverwarming thermostaat |
Deze slimme thermostaat vertelt je alles over je energieverbruik en geeft zelfs tips om hierop te besparen! |
Honeywell thermostaat stadsverwarming |
Werkt met draadloze radiatorregelaars en is gebruiksvriendelijk. |
Besparen op je energiekosten
Met een (slimme) thermostaat kun je het energieverbruik in huis beter regelen, waardoor je makkelijker kunt besparen. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om op zoek te gaan naar een andere energieleverancier. Hiervoor kun je gebruik maken van de vergelijker waar je verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken op de prijzen. Zo vind je binnen enkele minuten een passende energieleverancier en weet je zeker dat je nooit teveel betaald.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..