Vaak is overstappen van energie erg voordelig!

Feb 23, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Feb 23, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Veel mensen horen over het overstappen van energie op het nieuws, er is natuurlijk veel te doen om de energietarieven van dit jaar want we gaan weer veel meer betalen voor energie in 2020. Daardoor wordt overstappen en vergelijken steeds interessanter voor Nederlandse huishoudens want je kunt al makkelijk 300 euro besparen op de jaarrekening als je overstapt.

Maar hoe zit het precies met dat overstappen en waar moet ik allemaal op letten om de juiste keuze te maken? Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je opgesteld zodat je goed voorbereid kunt overstappen op een andere leverancier zonder allerlei gedoe.

Nog nooit overgestapt? Begin direct met vergelijken en besparen

Alle consumenten in Nederland kunnen overstappen en besparen op de energierekening, doorgaans is energie overstappen het meest lonend als je nog nooit bent overgestapt. Het zal je misschien verbazen maar bijna 2 op de 3 mensen is nog nooit overgestapt op een andere energieleverancier. Dat is raar want je zit na zo’n lange tijd bijna zeker op een variabel tarief waardoor je veel te veel betaalt voor je energie.

Uit onderzoek blijkt dat dit soort gezinnen ruim 500 euro kunnen besparen door over te stappen op een 1 jarig contract. Het onderzoek waaruit dit bleek is gedaan door de de Nederlandse Mededingingsautoriteit, kortom ga zeker vergelijken en kijken naar een overstap als je nog nooit bent overgestapt de afgelopen jaren.

Als je gaat overstappen moet je letten op de tijd van het jaar

Overstappen is niet op ieder moment slim, je moet op een aantal zaken letten qua timing. Zo moet je rekening houden met de looptijd van je oude contract en je eindafrekening. Als je kijkt naar je maandelijkse betalingen kun je stellen dat deze zijn afgestemd op je jaarverbruik. Dat betekent dat je in de zomer meer betaalt ten opzichte van de winter.

Stel dat je gaat overstappen vanaf oktober en je stapt over tijdens of na de duurste maanden in de winter heb je een grote kans op een extra bijbetaling, als je echter overstapt in de zomermaanden werkt het net andersom want je kunt dan waarschijnlijk geld terugkrijgen van je oude leverancier.

We raden je altijd aan om over te stappen als de wintermaanden er aan zitten te komen, dat komt omdat je in de wintermaanden altijd meer gas en elektriciteit verbruikt. Een overstap voor deze dure maanden kan je al snel flink besparingen opleveren.

Let goed op de opzegboete als je gaat overstappen

We raden je altijd aan om je huidige contract voor energie te checken op een overstapboete, het kan natuurlijk zijn dat je graag wil overstappen terwijl je contract nog loopt. Energieleveranciers zijn dan gemachtigd om een boete op te leggen, deze boetes kunnen doorgaans variëren van 50 euro tot 125 euro en dat is afhankelijk van de tijd voordat je contract afloopt. Vaak is het zo dat leveranciers deze boete voor je willen betalen als je overstapt of hem deels overnemen als je een nieuw energiecontract afsluit.

Moet je gas en elektriciteit afsluiten bij dezelfde leverancier als je wil overstappen?

Nee, het is in Nederland niet verplicht om elektriciteit en gas af te nemen bij dezelfde leverancier, dit is natuurlijk wel aan te raden omdat het enerzijds handig is om een factuur te ontvangen en vaak is het ook voordeliger om bij een leverancier te zitten. Over het algemeen is een overstap maken in combinatie met een zogenoemd dual fuel contract het meest voordelig, je neemt dan gas en elektriciteit af bij dezelfde leveranciers, je zult merken dat in onze vergelijker eigenlijk alleen maar interessante dual fuel aanbiedingen te vinden zijn met kortingen en acties.

Wil je meer lezen over elektriciteit overstappen of gas en licht overstappen? Klik dan op de link en lees er meer informatie over.

Maak gebruik van een handige energievergelijker om kosten te besparen

Zoals we eerder besproken hebben kun je makkelijk honderden euro’s besparen met een overstap naar een andere leverancier. Wil je een goed beeld krijgen van de totale markt en wil je een gratis overstap maken zonder gedoe?

Maak dan gebruik van onze energievergelijker om alle aanbieders onafhankelijk langs elkaar te leggen zonder gedoe, daarbij zijn er regelmatig acties en kortingen beschikbaar om het beste energiecontract te vinden. Wij merken dat er in onze vergelijker vooral in het weekend veel interessante aanbiedingen zijn, zorg er voor dat je de prijzen even in de gaten houdt en sla op het juiste moment toe!

Vast of variabel energiecontract als ik ga overstappen?

Je hebt dus twee verschillende soorten energiecontracten, aan de ene kant heb je een vast contract waarbij de tarieven voor de contractperiode vaststaan. Als je kiest voor een variabel contract zijn de prijzen van de markt afhankelijk van de prijs stand van de energiemarkt, over het algemeen veranderd de prijs die je betaalt dan twee keer per jaar.

Het voordeel van vaste contracten is dat je geen prijsstijgingen hebt en dat je precies weet wat je voor je energie gaat betalen, een nadeel is dat je wel vast zit aan een vaste contractperiode waar je niet onderuit komt. Bij variabele tarieven heb je het voordeel dat je je energiecontract vrij kunt opzeggen op ieder moment, het risico is alleen dat je meer gaat betalen voor je energietarieven omdat de prijs kan stijgen door de energiemarkt.

Energie overstappen en de bedenktijd

Nog een voordeel van het gebruik maken van een vergelijker is dat je als consument altijd 14 dagen de tijd hebt om na te denken over je overstap. Zo kun je op je gemak alle energieleverancier vergelijken, een contract afsluiten en daarna nog 14 dagen nadenken over je overstap. De bedenktijd geeft je het recht om elk contract altijd binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden op te zeggen en je overstap te annuleren. Dat is handig, zeker als je ooit een slechte ervaring hebt gehad met een energiecontract dat je bijvoorbeeld telefonisch is verkocht.

Deze regel geldt dus ook online, denk altijd goed na over je energiecontract en reken nog een keer alles na om te kijken of je echt een voordelige overstap hebt gedaan. Kom je er achter dat je binnen de 14 dagen een nog betere aanbieding kunt verzilveren, sla dan snel toe en stap over naar deze aanbieder want je kunt nog gewoon 14 dagen annuleren. De bedenktijd is ook handig als je aan het verhuizen bent, want misschien verbruik je in jouw nieuwe huis een stuk minder energie.

Handige & leuke Video’s

Alles over overstappen van elektriciteit

Alles over overstappen van elektriciteit

Overstappen elektriciteit, het is een onderwerp waar we het de laatste tijd al vaker over hebben gehad. Over het algemeen kun je gemakkelijk geld besparen door middel van overstappen elektriciteit. De afgelopen jaren zijn de tarieven weer flink gestegen en ook dit...

Alles over overstappen van gas en licht

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Overstap van energie is slim in 2020

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...

Overstappen of verlengen bij Oxxio

Overstappen of verlengen bij Oxxio

Toch een onderwerp wat voor veel mensen lastig is, ze weten dat het contract binnenkort afloopt en zijn verschillende opties aan het doornemen. Moet je bij de huidige leverancier blijven, of moet je verder kijken naar goedkopere opties? Het is sowieso altijd...