Waar moet je nou op letten bij het overstappen van energieleverancier?

Feb 17, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Overstappen Energie | 0 comments

Iedereen in ons land maakt gebruik van energie en iedereen heeft daar zijn eigen tarieven voor. Zoals we al wel is eerder hebben gezegd betalen ontzettend veel mensen in Nederland te veel voor hun gas, water en licht. Dit heeft er vaak mee te maken dat deze mensen al voor een langere periode verbonden zijn aan deze energiemaatschappij en liever niet willen veranderen.

Dit heeft meerdere redenen waaronder het veilige gevoel en zeker niet onbelangrijk, onbewust zijn dat het goedkoper kan. Veel mensen hebben tarieven die in het verleden zijn afgesloten en vele malen hoger zijn als de huidige prijzen.

Prijzen veranderen regelmatig

Om deze redenen kiezen steeds meer mensen ervoor om vaker over te stappen. In Nederland heb je de mogelijkheid om ieder jaar over te stappen en dus te kijken naar welke aanbieder voor jou het goedkoopste is. De energieprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijzen, dit zorgt ervoor dat deze dus continu veranderen. Door ieder jaar goed te kijken naar wat de mogelijkheden zijn weet je zeker dat je niet te veel betaald en bij bent met de huidige prijzen.

Groei in mensen die overstappen van energieleverancier

Het aantal mensen dat wisselt van energieleverancier neemt ieder jaar toe. Dit is best logisch, want overstappen naar een andere energieleverancier kan een aardige kostenbesparing opleveren en daar zijn wij natuurlijk niet vies van in ons land. Om je een klein voorbeeld te geven, in 2016 stapte 17% van de consumenten over naar een andere energieleverancier. Dat was een verdubbeling ten opzichte van 2011. Dit bewijst dat steeds meer mensen ervoor kiezen om consequenter over te stappen. Wanneer kan je overstappen en waar moet je aan denken, we gaan het je allemaal uitleggen. Lees vooral verder.

Plan maken voor het overstappen

Veel vergeten dit te doen, een duidelijke lijst maken wat jij verwacht van de service van de energieleverancier en de prijzen die je zou willen betalen. Dit kan voorkomt verwarring op het moment dat je een leverancier moet gaan kiezen. Zo moet je kiezen of je een vast contract wilt of een variabel contract, voor hoelang je een contract wilt afsluiten, of je een enkel of dubbel tarief wilt en of je de voorkeur geeft voor groene of grijze stroom. Het zijn dus wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je gaat overstappen. Maar wat houdt dit nou allemaal in? Het zit als volgt.

Meerdere opties voor het overstappen

Als je kiest voor een vast tarief heb je zekerheid over de prijs voor een bepaalde looptijd. Het betekent echter ook dat je mogelijk een tijd te veel gaat betalen wanneer de energieprijzen ver naar beneden zakken. Je blijft dan dus het bedrag betalen wat je hebt afgesproken. Het voelt een beetje als spelen dus, maar volgens de Consumentenbond zijn contracten met vaste tarieven meestal toch het voordeligst. Dus dat geeft dan wel weer een rustgevend gevoel.

Als je kiest voor een contract met een bepaalde tijd, krijg je vaak een welkomstkorting. Het enigste nadeel is dan dat je niet kunt overstappen tot je contract is afgelopen. Bij een contract voor onbepaalde tijd krijg je geen welkomstkorting maar kan je wel altijd overstappen. Dit is dus de afweging die je moet maken, iedereen heeft hier een andere gedachte over. De manier om het meeste te besparen is volgens de consumentenbond door middel van een jaarcontract met vaste tarieven

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

Je hoort het vaak, wat is nou het verschil tussen grijze en groene stroom en merk ik het in mijn stopcontact? Nee natuurlijk merk je het niet aan je stopcontact, stroom is stroom, en gas is gas. De kwaliteit is altijd hetzelfde, want er zit geen verschil in. Het verschil ligt wat verder als dat. Grijze energie wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas, door de verbranding hiervan komen er ontzettend veel slechte stoffen vrij waaronder CO2. Deze stoffen zijn slecht voor het milieu, maar zeker ook voor de gezondheid van de mens.

Dit is de reden dat ze ervoor hebben gekozen om te beginnen met groene energie. Deze energie wordt niet opgewekt door middel van fossiele brandstoffen maar door onuitputbare bronnen. Bij deze bronnen moet je denken aan de wind, het licht en bijvoorbeeld het water. Je ziet het steeds vaker terugkomen, mensen met zonnepanelen op het dak. Dit zijn kleine voorbeeld van mensen die groene stroom opwekken. Het brengt in tegenstelling tot grijze stroom geen schadelijke stoffen met zich mee en het heeft bijna geen invloed op het milieu.

Ook hier ligt het dus aan de persoonlijke wens van iemand. Als iemand het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan een betere wereld is groene stroom een aanrader. Als degene het allemaal niet zoveel uitmaakt, kan je kiezen uit beide. Al zie je steeds meer energieleveranciers volledig overstappen op groene stroom, in de loop der jaren zal dit alleen maar meer worden.

Eigen verbruik belangrijk bij overstappen

Iets wat natuurlijk ontzettend belangrijk. Een goed beeld krijgen van wat je nou eigenlijk echt verbruikt en wat je echt nodig hebt is handig. Zo weet je precies hoeveel je ook zou moeten betalen en kan je als je teveel betaald meteen handelen. Het is daarbij natuurlijk zonde als je 50 euro per maand te veel betaald, terwijl je het niet eens nodig hebt. Betaal elke maand 50 euro te veel en kijk maar op hoeveel je uitkomt na een jaar, had toch lekker geweest om dat bij de vakantie te leggen in de zomer.

Overstappen is zo gedaan maar neem de tijd

Overstappen energie is helemaal niet meer moeilijk, met een paar klikken op de knop en wat gegevens kom je al een heel eind. Toch is het verstandig zoals we hier ook hebben uitgelegd dat je alles goed overweegt voordat je iets afsluit. Je gaat namelijk wel een contract aan voor een periode en over kunnen haken en ogen aanzitten. Neem dit dus altijd goed door voordat je het besluit neemt om de overstap te maken.

Laat je nooit te snel beïnvloeden door mooie bedragen met belovende teksten, kijk naar wat je nodig hebt en wat voor jou het voordeligste is. Stroom is tenslotte toch stroom, en bij gas is het niet anders. Succes met je overstap! 

Handige & leuke Video’s

Alles over overstappen van gas en licht

Overstappen gas en licht, een onderwerp wat we regelmatig horen terugkomen bij Nederlandse consumenten, zeker nu de prijzen van de energierekening maar blijven toenemen. Deze kosten zullen altijd blijven bestaan want je hebt nu eenmaal gas en licht nodig om normaal te...

Overstap van energie is slim in 2020

Je zult het waarschijnlijk al gehoord hebben, de energierekening gaat vanaf 1 januari weer omhoog, toch zijn er genoeg manieren om hier slim op in te spelen om kosten te besparen op de energierekening. Wil je weten hoe je makkelijk kunt besparen op deze kosten? Lees...

Alle fabels over energie overstappen

Overstappen van energieleverancier is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, steeds meer mensen beginnen de waarde te zien van overstappen omdat de energierekening maar duurder en duurder wordt. In 2018 stapten ruim 1,3 miljoen huishoudens over en maar...