Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Feb 17, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Het aanschaffen van zonnepanelen is een echte hype, je ziet dat steeds meer merken ze gaan aanbieden, zelfs de IKEA biedt vanaf nu zonnepanelen aan. De ontwikkeling naar steeds meer zonne-energie is niet meer weg te denken in onze maatschappij.

Maar wat is de rede dat steeds meer huishoudens voor zonnepanelen kiezen, zowel op hun eigen huis als op andere plekken? En wat zijn nou precies de nadelen die je ervaart bij het kiezen voor zonnepanelen? Lees snel verder om achter alle voordelen en nadelen van zonnepanelen te komen

Zonnepanelen, de pure voordelen

We kunnen helaas niet om het feit heen dat fossiele brandstoffen eens een keer op houden. Maar gelukkig hebben we de zon nog, hier kunnen we enorm veel energie uitputten en het is ook nog is onophoudelijk. Natuurlijk logisch dat de markt hier op in speelt en steeds meer zonnepanelen verkocht worden. Lees snel verder voor 4 voordelen van zonnepanelen!

Draag bij aan een betere en duurzaam milieu

Wanneer je voor zonnepanelen kiest ben je gegarandeerd milieubewust bezig, zowel op je dak als op een andere plek. Deze verdienste heb je al, fijn hé? Je bent vanaf nu niet meer afhankelijk van de fossiele brandstoffen die eens op moeten raken. Je verlaagt je CO2-uitstoot doordat een zonnepaneel een schone, stille en duurzame manier van energie opwekken is.

Zonnepanelen, perfect voor de energierekening

Omdat je zonnepanelen in bezit hebt die duurzame energie opwekken is het logisch dat je minder energie af hoeft te nemen van je energieleverancier, hierdoor zal je rekening dus automatisch dalen. In het algemeen is het zo dat wanneer je je dak belegd met 10 zonnepanelen je per jaar minimaal €500 per jaar bespaart.

Hiernaast profiteer je ook van een teruglever vergoeding, dit houdt in dat je geld terugkrijgt wanneer je meer opbrengt dan dat je verbruikt.

Zonnepanelen, een goede investering

Het aanschaffen van zonnepanelen is wel degelijk een goede investering, de kwaliteit van panelen worden steeds beter en hebben een langere afschrijving gekregen. Het afschrijvingstermijn ligt nu al tussen de 20 en 30 jaar, enorm dus! Stel je koopt voor €4000 aan zonnepanelen, dat zal je dit over 25 jaar gemiddeld €160 per jaar betalen. Wanneer je je investering hebt terugverdiend beschik je over altijd gratis stroom, je investering is immers terugverdiend.

Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel van je huis

Je bent erachter gekomen dat je een goede investering hebt gedaan, maar dit is nog niet alles! Je hebt zojuist je huis vermeerderd in waarde. Wanneer je denkt aan verhuizen en het verkopen van je huidige woning kan dit nog wel eens interessant zijn.

De zonnepanelen bevestigd op het dak voegen stuk voor stuk extra waarde toe aan uw woning, het energielabel is gunstiger en maandlasten zijn lager.

Zonnepanelen, de pure nadelen

Helaas zitten er ook aan zonnepanelen nadelen, maar dit is bij bijna alles zo. Wij hebben voor u een rijtje opgesteld waarom u juist niet zou moeten kiezen voor zonnepanelen, lees snel verder en kom achter de addertjes onder het gras.

Zonnepanelen, geen kleine investering

Zoals u weet zijn zonnepanelen niet altijd even goedkoop, niet iedereen beschikt over de liquide middelen om zijn of haar dak vol te leggen met zonnepanelen. Tevens is de investering in zonnepanelen niet zomaar terugverdiend, we hebben het hier over een lange termijn investering, wat niet altijd door iedereen als fijn en mogelijk wordt ervaren.

Gelukkig worden de zonnepanelen steeds goedkoper door steeds meer aanbieders op de markt, bovendien worden ze kwalitatief ieder jaar steeds beter. Hierboven op kun je de BTW terug vragen, wat al een groot deel van het aanschafbedrag betreft.

Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een lening voor de aanschaf van uw zonnepanelen, deze leningen zijn speciaal op energiebesparende maatregelen gericht. Tegenwoordig kun je je zonnepanelen ook leasen, een voorbeeld hiervan is Zelfstroom. Wij raden het je aan om energieleveranciers vergelijken wanneer je over zonnepanelen beschikt, je kunt de instellingen in de vergelijker wijzigen op uw eigen situatie.

Teruglever vergoeding, hoe zit dat in de toekomst?

Momenteel is het nog mogelijk om je eigen opgewekte stroom terug te leveren aan je eigen energieleverancier tegen een bepaalde vergoeding, dit noemen ze ook wel salderen. De toekomst van het salderen is helaas nog niet volledig vastgesteld en we weten niet zeker of het zo voordelig zal blijven als nu.

Het zou kunnen zijn dat de vergoedingen sterk verlaagd zullen worden of dat de gehele regeling vervalt, iets wat je natuurlijk niet wilt hebben wanneer je net hebt geïnvesteerd in 20 zonnepanelen.

Een extra groep in je meterkast voor zonnepanelen

Wanneer je je dak laat beleggen met meer dan drie zonnepanelen heb je in de meeste gevallen een extra groep in je meterkast nodig, dit kost natuurlijk wel geld. De kosten voor een extra groep liggen rond de €400. Je hoeft dit niet allemaal zelf te regelen, je energieaanbieder kan je hier perfect bij helpen.

Zonnepanelen vereisen onderhoud

Helaas is het met de installatie van de zonnepanelen nog niet gedaan, je moet wel degelijk onderhoud plegen aan je zonnepanelen. Hierbij kunt u denken aan het schoonmaken van de panelen, ze worden namelijk vies door vogelpoep, bladeren en sneeuw. Al deze zaken zorgen voor een sterke daling in de totale opwekking van energie berekenen. Dit wilt u natuurlijk niet hebben.

Veel mensen hebben niet de deskundigheid voor het schoonmaken van de panelen en moeten hier iemand voor inhuren, dit kan een enkele keer natuurlijk geen kwaad maar op de lange termijn kan dit natuurlijk veel geld gaan kosten. Iets wat u niet moet vergeten bij de installatie van zonnepanelen.

Handige & leuke Video’s

Zonnepanelen, kom alles te weten & bespaar direct!

Op zoek naar een manier om duurzame energie op te wekken, wellicht is zonne-energie iets voor u. Vandaag de dag zijn de kosten voor zonnepanelen financieel voordelig en voor velen interessant. In deze gids gaan we alle belangrijke zaken over zonnepanelen met je...

Zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen, we zien ze voortaan op bijna ieder huis in Nederland. Voornamelijk komt dit door de prijs halvering van zonnepanelen in de afgelopen tijd. Er komen namelijk steeds meer nieuwe technieken omtrent zonnepanelen, waardoor deze alsmaar goedkoper worden voor...

Friesland kiest voor zonnepanelen

De gemeente Friesland en enkele andere gemeenten in de provincie Friesland zijn samengekomen en hebben besloten een financiële regeling te bieden voor werknemers die zelf zonnepanelen aan willen schaffen. De gemeente Leeuwarden koos in april 2012 als eerste voor...

Zonenergie, we zien het steeds meer terug

Je ziet het steeds vaker, zonnepanelen bij mensen op het dak of andere manieren om zon energie om te zetten naar bruikbare energie. De oude manieren van het energie opwekken houdt een keer op omdat de fossiele brandstoffen opraken. Zonne-energie, windenergie en andere...