Denk jij aan een lening voor zonnepanelen? Vraag je jezelf af of het mogelijk is om deze af te sluiten? Ja, er zijn verschillende mogelijkheden voor een financiering voor zonnepanelen. Hieronder lichten we vijf manieren voor jou toe.
Manier 1: lening zonnepanelen overheid of subsidie zonnepanelen
Als je zonnepanelen wilt aanschaffen of geld wilt lenen voor zonnepanelen kun je wellicht een subsidie krijgen van jouw gemeente. Om te zien welke regelingen en energiebesparende maatregelen er per gemeente beschikbaar zijn, kun je kijken op de energiesubsidiewijzer. Hierop kun je precies zien wat er mogelijk is. Het gaat hierbij dus om een lening voor zonnepanelen via de overheid.
Manier 2: hogere hypotheek
Een zonnepanelen lening of financiering van zonnepanelen kan ook via jouw hypotheek. In dit geval leen je tot maximaal 106% van de woningwaarde. Om de mogelijkheden te bekijken is het verstandig om eerst met jouw hypotheekadviseur te overleggen. Niet alle geldverstrekkende instanties bieden namelijk de optie voor een lening voor zonnepanelen aan. Controleer dit dus eerst goed.
Manier 3: extra hypotheek op jouw inkomen
Als je een hypotheek afsluit, dan heb je ook de optie om er extra bij te lenen. Dit komt bovenop het bedrag wat je normaal kunt lenen op basis van je inkomen. Je kunt maximaal € 9000 lenen en hiermee bijvoorbeeld zonnepanelen financieren of andere energiebesparende maatregelen treffen.
Als je een woning met een EPC0 of lager of een nul-op-de-meterwoning koopt, is het mogelijk om €25000 bij te lenen. De voorwaarde daarbij is wel dat je de module ‘Energie Prestatie Garantie’ afsluit. Deze module zal tien jaar duren.
Manier 4: energiebespaarlening
Een andere mogelijke optie voor een zonnepanelen lening is om dit te regelen via een landelijke energiebespaarlening. Deze is bedoeld voor energiebesparende mogelijkheden in een bestaande woning. Hiermee wordt bijvoorbeeld zonnepanelen bedoeld, maar je zou ook eventueel naar andere energiebesparende opties kunnen kijken. Je kunt maximaal 75% van het leenbedrag besteden aan zonnepanelen. Je bent wel verplicht om de overige 25% uit te geven aan andere energiebesparende maatregelen.
Manier 5: duurzaamheidslening
Sommige gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook geld lenen voor zonnepanelen. Maar ook voor energiebesparende maatregelen in je huis. Wil jij weten of er in jouw gemeente ook een duurzaamheidslening wordt aangeboden en of je op deze manier een financiering zonnepanelen kunt krijgen? Dan raden we je aan om de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting te bekijken.
Hierop kun je zien of jouw gemeente deze lening aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Het voordeel van deze duurzaamheidslening is dat het een zeer lage rente heeft. Dit is een van de goedkopere opties in dit lijstje. Hiermee kun je dus (als jouw gemeente het aanbiedt) voordelig zonnepanelen aanschaffen.
Is een lening voor zonnepanelen aftrekbaar?
Deze vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord hierop is nee. Als je geld leent voor de aanschaf van zonnepanelen, dan is de rente volgens de staatssecretaris niet fiscaal aftrekbaar. Dit komt doordat de meeste geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland roerend zijn. Het is alleen mogelijk om rente af te trekken voor de onroerende eigen woning.
Nu je goed bent ingelezen op de verschillende mogelijkheden voor een lening voor zonnepanelen, ben je wellicht ook geïnteresseerd in welke energieleverancier dit het beste voor jou kan regelen. En nog belangrijker: welke is het voordeligst? Vergelijk daarom nu alle energieleveranciers op deze pagina.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..