Het vermogen van zonnepanelen laat zien hoeveel energie het paneel kan opleveren voor je. Dit zonnepanelen vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek of Wp. Op deze pagina vertellen we je alle benodigde informatie over het zonnepanelen vermogen, zodat jij weet wat je kunt verwachten.
Vermogen zonnepanelen
Het vermogen van zonnepanelen wordt dus uitgedrukt in Wattpiek, en wordt ook wel de capaciteit van de panelen genoemd. Dit getal is hoeveel energie het zonnepaneel kan opleveren in ideale testcondities. Houdt er dus rekening mee dat het vermogen van de zonnepanelen waarschijnlijk wat lager is, wanneer ze eenmaal op jouw dak liggen. Dit komt doordat de omstandigheden nooit perfect zullen zijn, bijvoorbeeld door schaduw van bomen, bewolking of andere storende factoren. De uitgedrukte Wattpiek van een model is meestal ook het piekvermogen van zonnepanelen. Dit betekent dat het de maximum Wattpiek is dat het model aan stroom opwekt. In de praktijk wordt dit piekvermogen natuurlijk lang niet altijd bereikt. Toch betekent een hoger vermogen over het algemeen dat het zonnepaneel dat er meer energie opgewekt zal worden, vergeleken met modellen met een lager vermogen.
De techniek van zonnepanelen wordt continu verbeterd, daardoor komen er ook steeds meer zonnepanelen op de markt met een hoog zonnepaneel vermogen. Een gangbaar zonnepaneel heeft nu gemiddeld een vermogen tussen de 270 en 320 Wp. Duurdere modellen geven vaak het hoogste vermogen van zonnepanelen, waarbij het piekvermogen tot wel 370 Wp kan oplopen.
Vermogensgarantie
Zonnepanelen worden continu aan de weersomstandigheden blootgelegd zoals wind of regen. Het is dus niet gek dat de panelen slijten door de jaren heen! Bij het slijten van de panelen, gaat ook het zonnepanelen vermogen achteruit. Jaarlijks gaat dit zonnepanelen vermogen met zo’n 0,5% tot 2% achteruit, afhankelijk van welk type zonnepanelen je kiest. Daarom geven fabrikanten bijna altijd een vermogensgarantie, waarmee ze vaststellen dat het vermogen van het zonnepaneel na een x aantal jaar nog op een bepaalde hoogte zit. Een veelvoorkomende vermogensgarantie is bijvoorbeeld dat het paneel na 25 jaar nog minstens 80% van het originele vermogen heeft. Kortere vermogensgaranties komen ook voor, bij deze modellen heb je dus minder zekerheid dat het zonnepanelen vermogen na langere tijd nog hoog is. Houdt hier rekening mee.
Vermogen zonnepanelen berekenen
Het vermogen van een zonnepaneel staat al vast bij de productie. Je hoeft het dus niet te berekenen. Wel kun je berekenen met hoeveel vermogen het zonnepaneel je energie oplevert en wat je dus kunt besparen in energiekosten. Hiervoor kun je de volgende vuistregel gebruiken: een zonnepaneel van 360 Wp wekt gemiddeld 306kWh (kilowattuur) op in een jaar. Kijk ook goed naar de grootte van de zonnepanelen. Bij het vergelijken van zonnepanelen kijk je namelijk meestal naar de Wp per m². Verschillende formaten van zonnepanelen kunnen dus erg verschillende resultaten geven.
Welk vermogen kiezen?
Let bij het kiezen van zonnepanelen op het vermogen dat ze hebben. Het hoogste zonnepanelen vermogen dat je vandaag kunt verkrijgen, ligt rond de 400 Wp. Dit zijn direct ook de duurste modellen zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat je door het hoge vermogen minder panelen nodig hebt om dezelfde energie op te wekken. Dit is erg handig wanneer je een klein dakoppervlak beschikbaar hebt. Ook wanneer je dak niet de optimale oriëntatie of hellingshoek heeft, kun je dankzij hoge zonnepanelen vermogens toch nog een opbrengst zien.
Vergelijk energieleveranciers
Ben je op zoek naar een passende energieleverancier in combinatie met zonnepanelen? Gebruik de vergelijker onderaan deze pagina en kom erachter welke leverancier het beste aansluit op jouw wensen. Zo weet je wat je kunt verwachten!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..