Zonnepanelen plaatsen levert veel voordelen op. Zo heb je met zonnepanelen een lagere energierekening doordat je jouw eigen energie opwekt. Omdat je schone energie opwekt beperk je de CO2 uitstoot. De waarde van de woning gaat hierdoor omhoog en de energiekosten worden lager. Ook hebben zonnepanelen een lange levensduur. Daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig. Dit is nog maar een greep uit de voordelen die zonnepanelen te bieden hebben. Maar hoe kun je zelf zonnepanelen plaatsen?
Wat mensen vaak tegenhoudt is de investering in het systeem en de installatie ervan. Op de installatie kan je een hoop kosten besparen door zelf zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen installatie is minder moeilijk dan je denkt, in beginsel is het heel eenvoudig. Hieronder vind je een handig stappenplan voor het zelf installeren van zonnepanelen. Ook lees je waar een zonnepanelen systeem uit bestaat en hoe je zonnepanelen op verschillende typen daken moet plaatsen.
Waar bestaat een zonnepanelen systeem uit?
Losse zonnepanelen zijn helaas niet genoeg. Een zonnepanelen systeem bestaat uit de volgende onderdelen:
- De zonnepanelen zelf: deze wekken energie op door zonne-energie op te slaan.
- Een omvormer: om de zonnepanelen geschikt te maken voor het net heb je, als je zelf zonnepanelen gaat plaatsen, een omvormer nodig. Zonder omvormer kunnen de zonnepanelen nooit op de meterkast worden aangesloten. De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom. Er is keuze uit twee soorten omvormers: de traditionele (string omvormer) en de individuele omvormer. Bij de laatste variant wordt er op elk zonnepaneel een individuele omvormer geplaatst.
- Zonnepanelen installatiemateriaal: hiermee worden de zonnepanelen op het dak bevestigd. Het installatiemateriaal moet bij het type dak passen.
- Solarbekabeling: hiermee worden de zonnepanelen en omvormer aangesloten in de meterkast. De bekabeling zit vaak bij de doe-het-zelf pakketten inbegrepen. Het is wel verstandig om dit na te vragen.
- Eventueel een meetstation: dit is niet verplicht. Een meetstation monitort de prestatie/opbrengst van de zonnepanelen nauwkeurig. Hierdoor weet je of de zonnepanelen naar behoren functioneren.
Waar zonnepanelen plaatsen?
Zonnepanelen plaatsen op de juiste plek is heel belangrijk Maar wat is nu eigenlijk de beste plek waar je zonnepanelen kunt plaatsen? Dit is bij een schuin dak anders dan bij een plat dak. Ook zijn er per type dak andere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.
Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak
- Werken op een schuin dak is lastig. Zonnepanelen wegen al snel zo’n 25 kilo. Tegelijkertijd moet je jezelf in evenwicht houden op een schuin dak. Als je de zonnepanelen op een zonnige dag installeert kunnen deze al onder spanning komen te staan, ook als ze nog niet aangesloten zijn. Hierdoor kun je een schok krijgen. Het is verstandig om daarom met valbeveiliging te werken en met bijvoorbeeld een stijger tot aan de dakrand.
- Veel daken zijn niet helemaal waterpas of de nok loopt niet parallel met de dakrand. Het uitlijnen van de zonnepanelen is dan een uitdaging.
- Op het dak worden dakhaken geplaatst (onder de dakpan of op de golfplaat). Op deze dakhaken wordt de rails gemonteerd. De zonnepanelen worden op deze rails geklemd.
- De keuze van bevestigingsmateriaal wordt bepaald door de dakhaken. Er zijn twee soorten dakhaken: geschroefde en geklemde dakhaken. Geschroefde dakhaken worden onder de dakpan vastgezet aan de constructie van het dak. Geklemde dakhaken worden om de daklat en dakpan geklemd. Het monteren van geklemde dakhaken is eenvoudiger, maar ook zwakker.
Zonnepanelen plaatsen op een plat dak
Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is eenvoudiger dan op een schuin dak. Een plat dak kan echter wel glad zijn. Ook hier kunnen de zonnepanelen een schok geven als ze een tijdje in de zon liggen.
- De voorbereiding is het meest lastig. Je moet bepalen of je de zonnepanelen horizontaal of verticaal gaat plaatsen, gericht op het zuiden of met de daklijn mee, of in oost-west opstelling. Maak hiervoor een legplan (online is hier veel informatie over te vinden).
- Het bevestigingsmateriaal ligt vaak los op het dak. Montage aan het dak zelf kan namelijk lekkage veroorzaken. De dakconstructie moet de gehele installatie moeiteloos kunnen dragen, ook als er bijvoorbeeld nog een pak sneeuw valt.
Waar op het dak?
- Zonnepanelen hebben het hoogste rendement als ze op het zuiden worden geplaatst. Er moet zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen vallen. Als er een boom of schoorsteen in de weg staat moet je goed kijken hoe de schaduw valt.
- Als alle zonnepanelen een eigen omvormer hebben heb je minder last van de schaduw op het zonnepanelen systeem.
- Zonnepanelen leveren het meest op als ze in de juiste hellingshoek worden opgesteld. Op een plat dak kunnen de zonnepanelen op een betonvoet met hellingshoek worden geplaatst.
Zelf zonnepanelen plaatsen
Zelf zonnepanelen installeren of plaatsen is minder ingewikkeld dan je denkt. Hieronder lees je een stappenplan voor het zelf installeren van zonnepanelen:
- Bepaal de plaats van de zonnepanelen, het bevestigingsmateriaal, de bekabeling en dakdoorvoer.
- Plaats het bevestigingsmateriaal.
- Bepaal de strings (lussen) van de zonnepanelen.
- Plaats de dak doorvoer.
- Leg de DC-kabels van de zonnepanelen naar de omvormer.
- Bevestig alle stekkers aan de DC-kabels.
- Plaats de zonnepanelen terwijl je de DC-kabels van de panelen doorlust.
- Plaats een aardlekautomaat in de meterkast.
- Sluit de AC-kabel van de omvormer aan op de meterkast.
- Klik de DC-kabels aan de omvormer.
Tips
Afsluitend nog een aantal handige tips voor het zonnepanelen installeren:
Plaatsen omvormer:
De omvormer moet geplaatst worden op een plek met voldoende ruimte en ventilatie. De zonnepanelen worden in een string aangesloten. In bepaalde situaties is het verstandig om meerdere strings te maken. Per string worden 2 DC-kabels (plus en min) aangesloten op de omvormer. DC-kabels moeten altijd voorzien zijn van een stekker.
Zonnepanelen aansluiten in zekeringkast:
Zonnepanelen aansluiten in zekeringkast, kan dat? Ja dat kan zeker. De omvormer wordt via een AC-kabel aangesloten in de meterkast. Hiervoor plaats je een aparte aardlekautomaat (tenzij je minder dan 2 zonnepanelen gaat plaatsen)
Zonnepanelen aansluiten op stopcontact:
Ook kun je je zonnepanelen aansluiten op stopcontact. Je mag twee zonnepanelen van maximaal 600 Watt aansluiten op een stopcontact. Het is wettelijk geregeld dat je niet meer dan dit vermogen mag aansluiten op een groep waar ook andere apparaten op aangesloten zitten. Heb je meer zonnepanelen, dan moet hier een extra groep voor worden aangemaakt.
Zonnepanelen aansluiten in meterkast:
De zonnepanelen worden middels een kabel aangesloten op de omvormer. Deze omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. De kabel wordt aangesloten op een de meterkast. In de meterkast wordt de omvormer aangesloten op een eigen aardlekautomaat. Zo is alles veilig aangesloten.
Zelf zonnepanelen installeren of laten installeren?
Kies je voor zelf zonnepanelen aansluiten? Of wil je de zonnepanelen installatie door een vakkundig bedrijf laten plaatsen? Het zelf zonnepanelen plaatsen bied je het voordeel dat je kunt besparen op de installatiekosten. Een ander voordeel is dat je het kunt doen wanneer het je het beste uitkomt. Anderzijds biedt het laten plaatsen het voordeel dat je er zeker van bent dat het vakkundig wordt gedaan. Wil je zonnepanelen aansluiten laten doen, dan is het goed om bij de verschillende leveranciers een offerte aan te vragen. Dit doe je eenvoudig via deze pagina.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..