Collectief aanschaffen van zonnepanelen is nu mogelijk!

Feb 17, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Feb 17, 2019 | Energie, Zonnepanelen | 0 comments

Helaas is niet iedereen in de mogelijkheid om zonnepanelen te laten bevestigen, bijvoorbeeld als je in een flat woont. Toch willen deze mensen hun steentje bijdragen en is er een steeds groter wordende behoefte aan groene en duurzame energie. Maar is er dan een oplossing voor deze mensen of hebben ze simpelweg gewoon pech en moeten ze deze kans aan zich voorbij laten gaan?

Nee hoor, helemaal niet. Integendeel zelfs, er ontstaan tegenwoordig steeds meer initiatieven met betrekking tot zonnepanelen speciaal voor mensen die niet beschikken over een dak. Je investeert bij zo’n soort initiatief in zonnepanelen die elders worden geïnstalleerd, zo kun je alsnog rendement behalen uit zonnepanelen. Maar niet iedereen denkt aan het financiële rendement, veel mensen denken aan hun milieu voetafdruk die wordt achtergelaten op de wereld.

Energie coörporaties op lokaal niveau

In Nederland zijn er enorm veel energieaanbieders die maar als te graag willen samenwerken met wijken of buurten voor collectieve inkoop van zonnepanelen. Ze hebben hier een erg mooie benaming voor ‘coörporaties`. Een goed voorbeeld in Greenchoice, een Nederlandse duurzame energieaanbieder, zij bieden verschillende projecten met betrekking tot zonnepanelen en windmolens.

Greenchoice

Greenchoice maakt voor deze projecten gebruik van crowdfunding. Je legt een bepaald bedrag in en met dit bedrag wordt een zonnepaneel aangeschaft of wordt je mede eigenaar van een windmolen. De opbrengsten die voortkomen uit jouw investeringen worden verrekend met je energierekening of krijgt het totale bedrag direct op je bankrekening gestort. Wanneer de projecten genoeg initiatiefnemers heeft getrokken kan het project van start gaan, op naar een duurzame samenleving.

Samenzon.org

Een ander goed voorbeeld van een zelfde soort project is het initiatief van Samenzon.org. Samen zon is een apart project van Zonnepanelen Delen. Dit project is geschikt voor personen die niet de beschikking hebben over een dak. Je legt een bepaald bedrag in en bezit hiermee een aantal zonnepanelen, deze worden in velden gelegd voor de maximale opbrengst, een groot voordeel.

Via een speciale app kun je jouw opbrengst van je investering precies terug zien. Bij dit project wordt je opbrengt verrekend met je huidige energierekening.

Vrijopnaam, een speciale aanbieder op de markt

Er is een nieuwe energieaanbieder op de markt gekomen genaamd Vrijopnaam, je koopt voor €99 een zonnepaneel in een nieuw en in een bestaand zonnepark. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je negen jaar lang stroom van het paneel dat je hebt aangeschaft uit het bestaande zonnepark. De gemiddelde opbrengst uit een zonnepaneel is 250 kw/h per jaar.

Er is de mogelijkheid om in elk zonnepark in Nederland te investeren, houd wel rekening met het feit dat je in Nederland belasting betaald over opgewekte stroom. Dit heeft weer te maken met de postcoderoosregeling. De belasting ligt ongeveer op 0,09 cent per kWh.

Zonnehubs

Eneco heeft een nieuw project gelanceerd genaamd Zonnehubs. Hierbij spreken we over zonneparken met panelen op de daken van bedrijven en appartementsgebouwen. Bij dit initiatief betaal je ongeveer €350,- per paneel. Hierboven op betaal je €8 per maand abonnementskosten.

Bedenk bij het kiezen voor het initiatief van Eneco goed aan de afstand van je woning en het zonnepanelen park. Wanneer je dichter bij woont hoef je geen belasting te betalen over je opgewekte stroom. Alle opbrengsten van jouw zonnepanelen worden verrekend met je huidige energierekening. Het project wordt pas gestart bij voldoende interesse.

Is er ook een andere manier om bij te dragen aan de verduurzaming?

Ben je niet in de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen op je eigen dak, op het veld of het dak van een ander maar wil je wel graag groene energie ontvangen uit Nederland? Er zijn verschillende energieaanbieders die duurzame energie op een andere manier dan zon-energie aanbieden. Je kunt energieleveranciers vergelijken speciaal filteren op duurzame opgewekte energie.

Tips voor het participeren in duurzame zonneparken

Het meedoen aan de zojuist benoemde projecten is natuurlijk een geweldige manier om duurzame energie te verkrijgen en zo je steentje bij te dragen, wel zijn er een aantal dingen belangrijk bij een deelname aan soortgelijke projecten. Wij hebben een rijtje voor je opgesteld.

* Zit je vast aan een energieaanbieder of heb je een vrije keuze?

* Hoelang moet je minimaal klant blijven?

* Wat gebeurt er met de panelen en contract wanneer ik verhuis?

* Deelname aan zonneparken zijn soms afhankelijk van je postcodegebied

* Wat zijn de maandelijkse bijkomende kosten? Denk ook aan verzekeringen

* Hoelang ben ik eigenaar van de panelen, en wat gebeurt er met het contract, energie en paneel na het contracttermijn?

Handige & leuke Video’s

Zonnepanelen, kom alles te weten & bespaar direct!

Op zoek naar een manier om duurzame energie op te wekken, wellicht is zonne-energie iets voor u. Vandaag de dag zijn de kosten voor zonnepanelen financieel voordelig en voor velen interessant. In deze gids gaan we alle belangrijke zaken over zonnepanelen met je...

Zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen, we zien ze voortaan op bijna ieder huis in Nederland. Voornamelijk komt dit door de prijs halvering van zonnepanelen in de afgelopen tijd. Er komen namelijk steeds meer nieuwe technieken omtrent zonnepanelen, waardoor deze alsmaar goedkoper worden voor...

Friesland kiest voor zonnepanelen

De gemeente Friesland en enkele andere gemeenten in de provincie Friesland zijn samengekomen en hebben besloten een financiële regeling te bieden voor werknemers die zelf zonnepanelen aan willen schaffen. De gemeente Leeuwarden koos in april 2012 als eerste voor...

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een echte hype, je ziet dat steeds meer merken ze gaan aanbieden, zelfs de IKEA biedt vanaf nu zonnepanelen aan. De ontwikkeling naar steeds meer zonne-energie is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar wat is de rede dat...

Zonenergie, we zien het steeds meer terug

Je ziet het steeds vaker, zonnepanelen bij mensen op het dak of andere manieren om zon energie om te zetten naar bruikbare energie. De oude manieren van het energie opwekken houdt een keer op omdat de fossiele brandstoffen opraken. Zonne-energie, windenergie en andere...