Bespaar tips voor zakelijke energie in een onderneming

Feb 22, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Feb 22, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Nog steeds weinig inzicht in zakelijke energiekosten

Veel ondernemers in het MKB hebben nog steeds geen goed beeld van de totale energiekosten binnen het bedrijf. Dat is jammer want zakelijke energie kan al snel duizenden euro’s per jaar kosten een een simpel onderzoekje naar de totale kosten kan je makkelijk honderden euro’s per jaar schelen.

Een bedrijfspand heeft namelijk een aantal standaard apparaten zoals de koeling, verwarming of machines waarbij je gemakkelijk het zakelijk energieverbruik in kaart kunt brengen. Ook kun je nog makkelijk kosten besparen op zaken als verlichting.

Doorgaans valt er vooral veel energie te besparen als je slim omgaat met de verlichting binnen je bedrijf. Zo kun je er makkelijk voor zorgen dat onnodige verlichting uitgeschakeld wordt aan het einde van de werkdag en kun je bij het sluiten van je pand kijken of er geen onnodige verlichting meer brandt.

Schaf LED verlichting aan of maak lampen goed schoon

Ook is het mogelijk om LED verlichting aan te schaffen om nog effectiever met je verlichting om te gaan en kun je een verlichtingsarmatuur of lamp loskoppelen om energie te besparen. Daarnaast zijn er ook steeds meer ondernemers bezig om lichtregelingen te implementeren binnen hun bedrijf, dat betekent dat er overdag een andere regeling is voor licht dan s’nachts. Zo’n lichtregeling zorgt er voor dat het licht automatisch wordt afgesteld op het aanwezige daglicht. Deze regeling zorgt er voor dat licht automatisch wordt terug geregeld of uitgeschakeld indien dit mogelijk is.

Je ziet ook steeds vaker dat er bewegingsmelders worden gebruikt om verlichting uit te schakelen als er niemand aanwezig is in een ruimte en er zijn diverse regelingen actief om verlichting alleen in te schakelen als er mensen door deze ruimtes heenlopen. Tegenwoordig is het ook niet meer nodig om buitenverlichting altijd aan te laten.

Buitenverlichting niet onnodig laten branden

Natuurlijk zijn er verschillende soorten buitenverlichting, als je verlichting hebt als beveiligingsmaatregel is het natuurlijk wel handig als deze aanblijven. Toch zie je steeds meer bedrijven schijnwerpers die het bedrijfspand verlichten uitschakelen indien dit mogelijk is, s’nachts kijken er immers toch bijna geen mensen naar het pand en je kunt er makkelijk energie mee besparen als deze uitgeschakeld worden.

Uit onderzoek blijkt dat TL verlichting na een aantal jaren gebruik al lang niet meer zo rendabel zijn als in zijn nieuwstaat. Doorgaans wordt het rendement ruim 20% minder als er lang gebruik wordt gemaakt van dezelfde TL lichten. Een tip is om de reflectoren en spiegelroosters schoon te maken zodat deze optimaal blijven werken. Wat nog beter werkt is het tussentijds schoonmaken van lampen en armaturen waardoor deze langer mee blijven gaan.

TL lichten vervangen door goedkopere alternatieven

Sommige ondernemers vervangen TL licht door super goedkope andere lampen, in principe snappen we de gedachten gang wel maar uit onderzoek blijkt dat deze TL lampen ruim 20% minder rendement opleveren op de lange termijn en dat de kleurweergave lang niet altijd goed is. De slechte kleurweergave zorgt vaak voor een negatief effect op het werkklimaat en de daarbij behorende productiviteit en is daarom alleen toegestaan in de zogenoemde opslagruimtes van bedrijven.

Gemakkelijk TL lichten vervangen met LED verlichting

TL verlichting kan door ondernemers gemakkelijk worden vervangen door LED verlichting die eenzelfde soort licht weergeven, een prima optie maar er zit ook een nadeel aan. Het rendement en de werking van de verlichtingsarmaturen zijn niet altijd optimaal. TL lampen vervangen kan dus een lastige klus zijn en we raden aan om deze niet te vervangen zonder deskundig advies van een lichtadviseur.

Gloeilampen en halogeenlampen aanpakken en vervangen

Gloeilampen verdwijnen gelukkig steeds meer uit het assortiment maar worden nog steeds regelmatig vervangen door halogeenlampen. Beide zijn niet bepaald energiezuinig en het rendement van een halogeenlamp ligt maar 10 tot 20% hoger als gloeilampen. We raden daarom aan om alle gloeilampen en halogeenlampen binnen een organisatie te vervangen als deze vaak gebruikt worden.

Het is makkelijker en bovendien een stuk rendabeler om deze te vervangen voor spaar of LED lampen. Als de gloei en halogeenspots maar een aantal uren per maand draaien is het niet echt nodig om deze te vervangen. Je kunt deze makkelijk vervangen door gebruik te maken spots met zuinige en duurzame gasontladingslampen.

Bespaar op je zakelijke energie door verwarming & koeling aan te pakken

Je kunt ook nog op andere manieren besparen op je zakelijke energie, je kunt namelijk ook de verwarming en koeling aanpakken. Zo kun je er bijvoorbeeld op letten dat de ramen gesloten blijven als de verwarming aanstaat. Daarnaast kan de koeling ook worden geholpen door het openen en sluiten van ramen in de gaten te houden. Nog een manier om op energie te besparen is door de zakelijke ruimtes goed te isoleren, daardoor blijft de warmte van de verwarming een stuk beter opgeslagen.

Zakelijke energie vergelijken is een goede manier om direct veel geld te besparen op je huidige energierekening, probeer het eens!

Goede isolatie is belangrijk om werkklimaat te beheersen

Om onnodig warmteverlies tegen te gaan is een goede isolatie dus belangrijk, daarnaast is een goed onderhouden verwarmings- en/of koelinstallatie een goede hulp om te blijven besparen op je energierekening. Een goed onderhouden installatie levert uiteraard al een besparing op omdat deze minder energie verbruikt. Om nog meer rendement te behalen kun je ook thermostaten op handige plaatsen monteren zodat je nog een beter beeld krijgt van het verbruik.

Maak gebruik van goed werkende thermostaten in de bedrijfsruimten

Door gebruik te maken van goed werkende thermostaten wordt er niet alleen energie bespaart maar kun je ook prettiger werken in een goed werkklimaat. Zo’n thermostaat zorgt er namelijk voor dat werken in hitte en kou een stuk aangenamer wordt. Een zonwering kan bijvoorbeeld aangestuurd worden door een thermostaat waardoor ruimtes niet onnodig warm worden en de koeling langer uit kan blijven. Doorgaans worden Werkruimtes namelijk niet alleen opgewarmd door de zon maar ook kantoorapparatuur verbruikt energie en geeft warmte af aan een ruimte.

Steeds meer zakelijke ondernemingen kiezen voor energieleverancier vergelijken, wellicht is het een goede keuze om eens een kijkje te nemen. In de meeste gevallen kun je flink besparen.

Handige & leuke Video’s

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Minder betalen voor zakelijke energie, lees nu de tips!

Zakelijke energie besparing, 4 tips! Het kan zijn dat je zakelijke energie hebt afgesloten bij een energieleverancier, dat kan behoorlijk kostbaar zijn en veel ondernemers zijn op zoek naar oplossingen om minder te betalen voor de jaarlijkse stroom en gaskosten. De...

Wanneer moet je nu precies voor zakelijke energie kiezen?

Zakelijke energie kiezen kan behoorlijk lastig zijn voor veel ondernemers. Dat is ook zo voor zelfstandig ondernemers want deze krijgen regelmatig een aanbod om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en fabels rondom dit...