Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier voor je energiecontract afloopt, loop je de kans op een boete bij een zakelijk energiecontract. Soms blijkt tijdens de looptijd dat het energiecontract niet helemaal bij je verbruik past, of dat je ergens anders veel voordeliger een energiecontract kunt afsluiten. Maar als je eerder wilt overstappen krijg je een boete. Waarom krijg je die boete, en kun je een boete voorkomen? Je leest er meer over op deze pagina.
Zakelijk energiecontract opzeggen boete
Als je een energiecontract afsluit, doe je dat tegen een aantal voorwaarden die de leverancier heeft opgesteld. In deze voorwaarden staan onder andere wat de duur is van het contract en wat er gebeurt als je voor het einde van de looptijd je contact wilt beëindigen. Wanneer je een contract eerder wilt beëindigen, moet je een opzegvergoeding of boete betalen aan de energieleverancier.
Hoe hoog is een boete zakelijke energie?
Als je het energiecontract voortijdig wilt opzeggen, dan moet je een boete betalen. Hierbij maakt het niet uit of je een particulier- of zakelijk energiecontract afsluit. Wat wel verschilt is de hoogte van de boete. Voor particulieren is wettelijk vastgesteld dat de boete niet hoger mag zijn dan €125,- per product.
Maar een boete voor zakelijke energie kent wettelijk gezien geen maximum. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is 15% van het bedrag dat je zou moeten betalen in de resterende looptijd acceptabel, en dat is doorgaans wat energieleveranciers hanteren. Dit kan fors uitvallen als je contract nog een aantal jaren loopt.
Hoe voorkom je een boete wanneer je zakelijke energie afneemt?
De beste manier om een boete bij zakelijk energie te voorkomen is door goed de voorwaarden te lezen wanneer je een energiecontract afsluit. Noteer daarnaast wanneer je contract afloopt en zorg dat je voortijdig op zoek gaat naar een andere aanbieder. Wacht wel altijd met het opzeggen van je contract totdat de wettelijke opzegtermijn begint.
Pas op voor telemarketeers
Ga niet in op telemarketeers die je bellen met een aanbieding voor een voordelig energiecontract. Vaak gaat het telefoongesprek te snel, en heb je geen tijd om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Bovendien heb je bij een zakelijk energiecontract geen 14 dagen bedenktijd, dus als je per ongeluk ja zegt tegen een aanbieding zit je eraan vast. De enige manier om er dan nog vanaf te komen is door de boete voor het opzeggen van zakelijke energiecontract te betalen.
In plaats daarvan is het slimmer om verschillende zakelijke energieleveranciers met elkaar te vergelijken voordat je definitief een energiecontract afsluit. Hiervoor is het mogelijk om gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina, zodat je de voor- en nadelen van alle energieleveranciers tegenover elkaar kunt zetten.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..