Je bent een ondernemer, dat kan zijn als MKBér of als ZZPér en een ding is zeker. Je moet alles zelf regelen en er moeten behoorlijk wat zaken afgewerkt worden. Daar heb je helaas niet altijd tijd voor en soms heb je specialistische kennis nodig om de juiste keuzes te maken. Zakelijke energiecontracten horen daar ook bij, hoe kun je nu als ondernemer het beste energiecontract vinden voor jouw situatie.
Er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten als je bijvoorbeeld zakelijke energie wil afsluiten op een priveadres, dat betekent dan dat je een aansluiting voor gas en stroom op je huisadres gaat afsluiten en dit heeft gevolgen voor je contractvoorwaarden en de tarieven die je gaat betalen. Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over de aftrek van belasting, de aftrek van BTW en de opzegtermijn of opzegboete die van kracht is bij een zakelijk energiecontract.
Punt 1 : Zakelijke energie op je privéadres, goedkoper dan particuliere energie?
Veel mensen kiezen voor zakelijke energie op het privéadres omdat dit goedkoper zou zijn. In deze gedachte zit in principe wel wat logica, over het algemeen geldt namelijk de regel: Hoe meer energie je als ondernemer afneemt, hoe langer het contract duur, hoe goedkoper de energie wordt. Je moet echter wel rekening houden met het verschil in onderneming. Op andere manieren besparen? Bekijk dan eens de site kentekencheck.nu
Zo heb je namelijk kleinverbruikers en grootverbruikers. Als je een zakelijke kleinverbruiker bent heb je een elektriciteitsaansluiting die kleiner of gelijk is aan 3×80 ampere. Als we naar de gasaansluiting kijken heb je een meter die maximaal 40m3 gas per uur doorlaat.
Als we kijken naar grootverbruikers is het weer net iets anders geregeld. Je hebt dan een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3×80 ampere, daarbij is de gasmeter groter dan 25G. Dat betekent dat er meer als 40m3 gas per uur doorlaat. Grootverbruikers hebben over het algemeen andere regels en contractvoorwaarden dan kleinverbruikers.
Punt 2: Kies je zakelijke energie op je privéadres?
Dat ligt dus aan een aantal zaken. Of een zakelijk energiecontract voordelig is op je privéadres hangt af van een aantal factoren. Daarbij spelen prijs, service en fiscale voordelen een grote rol. Over het algemeen zien we dat de prijs ten opzichte van een consumentencontract niet altijd voordeliger is.
De service voor zakelijke energie is echter een stuk beter geregeld omdat de belangen voor zakelijke gebruikers vaak een stuk groter zijn. Doorgaans is de service bij zakelijke energie een stuk persoonlijker, efficiënter en sneller geregeld t.o.v. consumentenenergie. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat het zeker niet altijd voordeliger is om als eenmanszaak een zakelijk energiecontract af te sluiten op je thuisadres, vaak is dat zelfs duurder. Kies voor energieleverancier vergelijken!
Punt 3: Zakelijke energieovereenkomst op je privéadres, hoe zit het met de hoeveelheid / verbruik
Je kunt als ondernemer dus kiezen voor een particuliere of zakelijke energieovereenkomst, de hoeveelheid energie die je daarbij verbruit is niet zo belangrijk. Het is wel logisch om aan te nemen dat je als zakelijke gebruiker meer energie verbruikt ten opzichte van een particulier omdat je bijvoorbeeld gebruik maakt van machines zoals gereedschappen, ovens en koelinstallaties.
Deze apparaten zijn over het algemeen echte stroomvreters, het is dan belangrijk dat je wel gekozen hebt voor de juiste aansluiting hebt gekozen. Doe daarom altijd goed onderzoek en kijk of je in de categorie kleinverbruikers of grootverbruikers valt zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Punt 4: Waar moet je op letten als je naar de prijzen van zakelijke energie kijkt?
Het komt regelmatig voor dat de prijzen voor zakelijke energie worden weergegeven zonder BTW. Daardoor lijken deze tarieven een stuk voordeliger ten opzichte van consumententarieven. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden als je een vergelijking gaat maken.
Kijk dus niet alleen naar de prijs van het stroom/gas maar ook naar extra bijkomende kosten zoals BTW, abonnementen op een meetbedrijf en de administratiekosten die komen kijken bij een zakelijke overeenkomst. Je kunt als zzp’er of mkb’er de beste vergelijking maken als je de kale tarieven met regiotoeslag en vastrecht goed langs elkaar legt.
Punt 5 : Zakelijke energie op je privéadres, kies je voor een vast contract of een variabel contract?
Nog een vraag die je jezelf als ondernemer moet stellen is de keuze voor een vast of variabel contract, een vast contract heeft zo zijn voordelen omdat je geen vervelende prijsstijgingen hebt. Daarbij kan het natuurlijk zo zijn dat je eigenlijk precies weet wat je verbruikt en dat je dit best voor een lange tijd kan vastleggen omdat je toch veel energie verbruikt. Zo weet je met een vast contract exact wat de energiekosten zijn.
De prijs die je betaalt voor je zakelijke contract staat namelijk vast, als je kiest voor een variabel contract is dit een stuk minder voorspelbaar omdat de energieprijs bij dit soort contracten meebeweegt met de prijs van de markt. Een voordeel van een variabel tarief is dat je niet vast zit aan een lang contract waardoor je behoorlijk flexibel kunt schakelen als je een ander contract wil afsluiten of als je weet dat je bedrijf maar een korte tijd energielevering nodig heeft.
Punt 6 : Zakelijke energiekosten aftrekken van de belasting
Als je een zelfstandig ondernemer bent die kan aantonen dat thuiswerken een normale zaak is kan het zijn dat je van de Belastingdienst toestemming krijgt om een deel van de energiekosten en BTW van de energiekosten af te trekken. Je moet dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn dat je op het opgegeven adres ingeschreven moet staan bij de KvK. Daarnaast kijkt de Belastingdienst ook naar een aantal andere zaken zoals de zelfstandigheid, het inkomen en hoeveel van dat inkomen in de werkruimte wordt verdiend.
Daarbij moet de werkruimte als een zelfstandige werkruimte worden aangemerkt door de Belastingdienst. Dat betekent dat deze een eigen op- of ingang heeft en dat er een sanitaire voorziening zoals toilet of watervoorziening aanwezig is. Daarnaast moet deze werkruimte aan derden verhuurbaar zijn. Doorgaans is het zo geregeld dat je energieverbruik in deze werkruimte ook voor aftrek in aanmerking komt.
De Belastingdienst gebruikt een rekenmodel om te kijken welk bedrag je van de BTW van de energiekosten mag aftrekken. Het model dat gehanteerd wordt werkt als volgt, de formule die vastgesteld is: VWR/VWO x totale energiekosten woning.
VWR staan dan voor vloeroppervlakte werkruimte in m2, VWO staat voor totale vloeroppervlakte woning in m2. Over het algemeen ben je gedeeltelijk vrijgesteld van btw, je maakt dan dus geen of slechts gedeelte aanspraak op de bovengenoemde BTW aftrek.We raden je aan om dit met je boekhouder of belastingadviseur door te nemen aangezien dit onderwerp nogal eens onduidelijk en complex kan zijn.
We willen je nog een tip geven, kies voor zakelijke energie vergelijken om deze resultaten vervolgens naar de particuliere resultaten te leggen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..