Je hebt vast weleens gehoord van de opzegvergoeding bij een zakelijk energiecontract. Maar wat is het precies en wat moet je erover weten? Als je zakelijke energiecontract afloopt kun je ervoor kiezen om deze op te zeggen en over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar wat gebeurt er als je het zakelijke energiecontract vroegtijdig wilt opzeggen?
Wat is een opzegvergoeding?
Energieleveranciers hanteren een zogeheten opzegvergoeding voor het vroegtijdig opzeggen van je zakelijk energiecontract. Dit is een boete die je moet betalen omdat je de contractuele afspraken met de energieleverancier niet nakomt. Heb je bijvoorbeeld een energiecontract voor één jaar afgesloten? Dan koopt de energieleverancier vooraf voor één jaar energie in. Zij gaan er immers vanuit dat je minimaal één jaar klant blijft. Bij het vroegtijdig opzeggen van je contract wordt er daarom een opzegvergoeding/boete in rekening gebracht.
Waarom wordt er een opzegvergoeding bij energie zakelijk gehanteerd?
Zakelijk energieleveranciers kopen altijd voorafgaand aan een nieuw kalenderjaar energie in voor al hun klanten. Hiermee zorgen zij ervoor dat ze kunnen voldoen aan de vraag van alle klanten bij elkaar. Mocht je daarom vroegtijdig je contract ontbinden? Dan blijft er stroom en gas over. De kosten voor de overige energie worden in dat geval in rekening gebracht bij de klant die zijn contract ontbind.
Wanneer krijg je een boete voor het opzeggen van een zakelijk energiecontract?
Er zijn twee situaties mogelijk waarin je een boete kunt krijgen voor het opzeggen van je zakelijke energiecontract. Zo geldt de opzegvergoeding wanneer je een zakelijk energiecontract met een looptijd van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar voor de afloopdatum opzegt. In dit geval kunnen er twee situaties van toepassing zijn, namelijk:
- Bedrijfsbeëindiging: Wanneer een bedrijf wordt beëindigt of opgeheven en er nog een energiecontract loopt met lange looptijd is.
- Overstap naar andere energieleverancier: Sluit je een nieuw zakelijk energiecontract af terwijl je huidige contract nog een lange resterende looptijd heeft? Dan zal de nieuwe energieleverancier je direct oversluiten.
In beide gevallen zal de huidige energieleverancier dit zien als voortijdig opzeggen van het energiecontract (contractbreuk). In het contract staat namelijk vermeld dat je voor een bepaalde looptijd bij de leverancier bent aangesloten. Wanneer je de afspraken niet nakomt kan een (zakelijke) energieleverancier een opzegvergoeding hanteren. Lees daarom altijd de contractuele voorwaarden door voordat je besluit om over te stappen.
Wat is de maximale boete bij contractbreuk voor energie zakelijk?
Om de klein zakelijke afnemers te beschermen heeft het ACM (Autoriteit Consument & Markt) een aantal criteria opgesteld om te voorkomen dat de opzegvergoeding die zakelijke energieleveranciers hanteren te hoog wordt. Hiervoor gelden namelijk de volgende criteria:
- De boete mag niet meer bedragen dan 15% van de (verwachte) resterende marktwaarde van het zakelijke energiecontract.
- Voor elk jaar dat het energiecontract nog zou lopen mag maximaal € 100,- in rekening worden gebracht.
- Het verschil tussen de marktwaarde van de overeenkomst op moment van beëindiging en de waarde van de overeenkomst als je klant zou blijven, plus een maximale administratieve vergoeding van € 50,-.
Zakelijk energiecontract opzeggen, boete voor ZZP’ers
Ben je ZZP’er en heb je een zakelijk energiecontract afgesloten voor een woning? Dan vindt het ACM dat je recht op consumentenbescherming. In 2019 heeft het ACM zakelijke energieleveranciers opgelegd om ZZP’ers met een zakelijk energiecontract voor hun woning consumentenbescherming te geven. Dit houdt in dat energieleveranciers een lagere opzegvergoeding en 14 dagen bedenktijd moeten hanteren voor ZZP’ers. Mochten energieleveranciers zich hier niet aan houden? Dan hebben zij een kans om een boete of last onder dwangsom opgelegd te krijgen.
Opzegvergoeding energie zakelijk voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt uiteraard ook voor de boete bij het opzeggen van een zakelijk energie contract. Daarom is het verstandig om op het juiste moment pas over te stappen van energieleverancier. Voortijdig opzeggen van je energiecontract zal namelijk (bijna) altijd resulteren in een opzegvergoeding. Behalve wanneer je overstap in de volgende situaties:
- De looptijd van het contract is verstreken: zodra de looptijd van je energiecontract is verstreken ben je vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het is echter wel verstandig om de voorwaarden van je contract eens door te nemen omdat er een opzegtermijn geldt van minimaal één maand.
- Contract voor onbepaalde tijd: als je een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd hebt afgesloten ben je altijd vrij om over te stappen. Er geldt namelijk geen vaste looptijd waar je jezelf aan hoeft te houden. Wel geldt er altijd een looptijd van minimaal één maand.
- Verlengen van je huidige contract: wanneer je jouw huidige energiecontract bij je energieleverancier wilt verlangen hoef je geen opzegvergoeding te betalen. Wel dien je, als je een contract voor 3 jaar hebt afgesloten, jezelf te houden aan de voorwaarden van dat contract. Het heeft dus geen zin om in dit geval al na één jaar te verlengen.
- Contract loopt binnenkort af: zodra de looptijd van je huidige energiecontract bijna aan het zijn einde komt kun je alvast een aanvraag doen bij een andere energieleverancier. De nieuwe leverancier zorgt er dan voor dat je nieuwe contract ingaat op het moment dat je oude is verlopen. Dit dient wel altijd binnen het switchvenster te gebeuren van de nieuwe energieleverancier.
Tot wanneer mag er een opzegvergoeding bij een zakelijk energiecontract in rekening worden gebracht?
De opzegvergoeding, die na het voortijdig ontbinden van een zakelijk energiecontract in rekening kan worden gebracht, mag pas uiterlijk bij de eindafrekening in rekening worden gebracht. Voor de eindafrekening geldt dat deze binnen 6 weken na overstap of verhuizing verstuurd dient te zijn. Staat de opzegvergoeding niet op de eindafrekening of wordt deze pas na 6 weken verstuurd? Dan ben je wettelijk niet meer verplicht om de opzegvergoeding te betalen. Neem in dat geval wel altijd even contact op met de energieleverancier om dit aan te geven.
Wel of niet overstappen van zakelijke energieleverancier?
Loopt je contract binnenkort af, heb je een contract voor onbepaalde tijd of is de looptijd al verstreken? Dan is dit een goed moment om op zoek te gaan naar een nieuwe zakelijke energieleverancier. Maak hiervoor gebruik van de vergelijker op deze pagina om een zakelijke energieleverancier te vinden die voldoet aan de behoeften van jouw onderneming.
Mocht je huidige energiecontract nog niet aflopen? Vraag dan bij de nieuwe energieleverancier na of zij wellicht de opzegvergoeding van je overnemen. Sommige energieleveranciers nemen de boete voor het voortijdig opzeggen van het zakelijke energiecontract graag van je over. Bovendien zijn er ook enkele energieleveranciers die coulant zijn en een lage opzegvergoeding hanteren. Bekijk hiervoor de voorwaarden in jouw huidige zakelijke energiecontract.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..