Ben je ondernemer en vraag jij jezelf af of het voordelig kan zijn om je aan te sluiten bij een zakelijk energie collectief? Indien je energie contract binnenkort afloopt is het een goed moment om te kijken of je een goedkoper energiecontract kunt afsluiten. Een andere optie is om je aan te sluiten bij een collectief voor zakelijke energie. Maar wat is een zakelijk energie collectief, en is het voordeliger? Je leest er in deze zakelijk energie collectief review meer over.
Wat is een zakelijk energie collectief?
Een zakelijk energie collectief bestaat uit een groep mensen die zich hebben verenigd in een onafhankelijke partij en samen energie inkopen. Omdat het collectief de energievraag van al zijn leden bundelt, kan er voordelig energie en gas worden ingekocht bij een energieleverancier. Na het verzamelen van de energievraag van de leden, organiseert het collectief een veiling voor de gebundelde energievraag.
De energieleveranciers kunnen meedoen aan deze veiling en bieden tegen elkaar op om de energie te mogen leveren. De leverancier die de energie het goedkoopst aanbied, wint de energieveiling.
Wat zijn de voor- en nadelen van een zakelijk energie collectief?
Een zakelijk energie collectief kan voor sommige bedrijven erg aantrekkelijk zijn. Zo biedt een dergelijk collectief verschillende voordelen. Echter zitten er ook een aantal nadelen aan verbonden. Daarom hebben wij de voor- en nadelen hieronder voor jou opgesomd.
Voordelen van een zakelijk energie collectief?
- Door het inkoopvoordeel van een collectief, kun je goedkoper uit zijn dan wanneer je een individueel zakelijk contract afsluit.
- Doordat er binnen een collectief ook collectieve kennis is, kun je fouten voorkomen die je als individu misschien wel zou maken.
- Het collectief sluit voor jou een contract af, waardoor je minder tijd en moeite kwijt bent aan het zoeken van een passend energiecontract.
Nadelen van een energie collectief voor zakelijke energie?
- Niet alle energieleveranciers doen mee aan een veiling, omdat ze bijvoorbeeld het volume niet aantrekkelijk genoeg vinden. Hierdoor zal de uiteindelijke prijs niet altijd lager uitvallen.
- Omdat niet iedere energieleverancier meedoet kan het zijn dat de leverancier die de veiling wint niet de leverancier is waar jij de voorkeur aan geeft.
- Deelname aan een collectief is niet altijd gratis of vrijblijvend.
Waar moet je op letten bij deelname aan een collectief?
Let goed op de voorwaarden die het collectief stelt aan deelname. Is de deelname gratis? Is het vrijblijvend? Of zit je meteen vast aan de energieleverancier de veiling wint? Als je vrijblijvend kunt deelnemen, bekijk of het bod voor jou aantrekkelijk is. Het bod kan voor het collectief voordelig zijn, maar voor jou juist helemaal niet. Kijk of er zakelijke energie collectief klachten zijn en bekijk ook wat de energieprijs mogelijk gaat doen in het tweede jaar.
Meestal stunten leveranciers met de prijs in het eerste jaar om een veiling te winnen, maar verhogen ze de prijs in het tweede jaar. Lees daarom altijd de zakelijke energie collectief review pagina’s door voordat je jezelf aansluit bij een collectief. In sommige gevallen is een individueel contract beter dan een collectief contract, je kunt de vergelijker op deze pagina gebruiken om de beste deal te scoren voor jouw persoonlijke situatie.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..