Tips om op zakelijke energie te besparen

Feb 23, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Feb 23, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als ondernemer om grip te krijgen op je maandelijkse energiekosten.

Iedere maand zorgt de energieleveranier er namelijk voor dat je energieverbruik inzichtelijk wordt als je gebruik maakt van een slimme meter. Toch laat deze meter nog niet alle gedetailleerde informatie zien die je nodig hebt om een goede inschatting te maken van je zakelijke energieverbruik. Toch zijn er gelukkig een aantal handige opties waar je zonder al te veel moeite inzicht mee kan verkrijgen in je verbruik.

Inzicht krijgen in zakelijk energieverbruik is nog steeds lastig

Het mag duidelijk zijn dat een van de belangrijkste delen van inzicht in je energieverbruik krijgen energie besparen is, dit is enerzijds zo omdat je wil bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoeringen anderzijds omdat je op die manier makkelijk de energiekosten kunt verlagen. Zoals je wellicht gehoord hebt is de overheid druk bezig om een duurzaamheidsagenda uit te voeren en als onderneming kom je bijna niet meer onder deze maatregelen uit.

Energieleveranciers moeten kleinverbruikers namelijk helpen om een slimme meter te gaan gebruiken, daarbij moet er maandelijks een duidelijk kostenoverzicht naar kleinverbruikers worden gestuurd om daarmee meer inzicht te geven in het stroom en gasverbruik van een kleinverbruiker. Doorgaans vallen kleine retailers al snel onder deze noemer en niet iedere ondernemer heeft even veel inzicht in het energieverbruik, door deze maatregel probeert de overheid kleinverbruikers bewuster te maken van het energieverbruik van hun zaak.

Kostenoverzicht voor zakelijke gebruikers nog steeds onduidelijk

Toch is het kostenoverzicht nog steeds niet echt duidelijk, over het algemeen wordt er een algemeen beeld geschetst van het verbruik ten opzichte van het jaar daarvoor, toch zegt dit voor veel ondernemers nog steeds niet veel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de winter een stuk strenger was als het jaar ervoor, je hebt meer context nodig om een goed beeld te schetsen van je zakelijke energieverbruik.

Zo is het belangrijk om te weten welke apparaten precies veel stroom verbruiken, moet je inzicht hebben in de momenten waar veel energie wordt verbruikt en dient een ondernemer een beeld te hebben van opvallende gebeurtenissen waarbij er een stuk meer verbruikt werd. Wellicht kan energieleverancier vergelijken je meer duidelijkheid verschaffen,

Oplossingen om inzicht te krijgen in zakelijk energieverbruik

Een oplossing voor dit soort vragen is eigenlijk relatief simpel, zo kun je een energieverbruiksmanager aanschaffen en gebruik maken van een ODA of onafhankelijke diensten aanbieder, deze tools geven je een stuk meer inzicht in het zakelijke energieverbruik. Bij de energieverbruiksmanager heb je vooral zelf de regie over het inzicht in het energieverbruik en bij de ODA wordt je stap voor stap geholpen bij het besparen op zakelijke energie.

Maar wat is de energieverbruiksmanager eigenlijk precies?

De energieverbruiksmanager is een simpel apparaatje of een app die patronen in het energieverbruik precies weergeeft. Je kunt dit apparaat koppelen aan je slimmer meter, daarna leest de energieverbruiksmanager de meterstanden automatisch uit zodat je meer inzicht krijgt. Daarbij helpen sommige energieverbruiksmanagers in combinatie met een analoge of digitale energiemeter voor meer inzicht in het zakelijke verbruik.

Over het algemeen helpen deze tools je om inzicht te krijgen in realtime energieverbruik en kun je tot op het kwartier terugkijken wat er aan stroom is verbruikt. Daarnaast heb je ook een beeld van afzonderlijke apparaten, energieverbruiksmanagers helpen je namelijk om te kijken welke apparaten allemaal verantwoordelijk zijn voor stroomverbruik. Daarnaast kun je verschillende periodes langs elkaar leggen om te zien in welke periodes je meer of minder energie verbruikt.

Schakel een Onafhankelijke Diensten aanbieder in om te besparen

Een ODA of onafhankelijke diensten aanbieder is niets anders als een externe partij die als energieadviseur hulp biedt bij het besparen op je zakelijke gas en stroomverbruik. Zo’n ODA zorgt er voor dat je gedetailleerd inzicht krijgt in je verbruik en helpt je op weg met concrete bespaaradviezen. Na dat deze adviezen gegeven zijn worden de adviezen uitvoerig gestest om te kijken of er daadwerkelijk energie bespaart wordt.

Een energieadviseur gaat een stuk meer de diepte in dan een energieverbruiksmanager, er wordt namelijk diepgaand gekeken naar je verbruik, zo worden alle patronen die je zakelijk energieverbruik heeft inzichtelijk gemaakt en kan er gekeken worden of er afwijkingen te zien zijn in het patroon. Een aantal vragen die gesteld worden zijn bijvoorbeeld of er veel gas of stroom wordt verbruikt in bepaalde ruimtes of tijdzones.

Lekt er ergens energie of stroom weg zonder dat je het weet?

Daarnaast wordt er gekeken of er in het bedrijf ergens stroom lekt en of dit verholpen kan worden door middel van een aantal aanpassingen. Ook worden er andere mogelijkheden bekeken, denk daarbij aan het plaatsen van zonnepanelen of ledverlichting. Dit is wel zo handig, veel bedrijven vinden een energielek namelijk niet makkelijk. Of je nu een klein of groot bedrijf hebt, een energieadviseur kan je gemakkelijk helpen om bepaalde verbruiksproblemen in kaart te brengen.

Advies en energiebesparende maatregelen kunnen bedrijven veel geld besparen

Doorgaans kan dit advies al snel een besparing van 1,5 tot 2% opleveren ten opzichte van de oude situatie. Daarnaast kan dit nog oplopen als je daadwerkelijk zuiniger met energie omgaat door bijvoorbeeld te letten op verlichting of verwarming binnen het bedrijf. Neem je echt energiebesparende maatregelen dan kun je er vanuit gaan dat je zelfs tot 10% kunt besparen. Dit kan nog verder oplopen als je een investering doet in led-verlichting of zonnepanelen.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Het enige nadeel wat je dan hebt is de investering die je moet doen waardoor het even kan duren voordat je echt winstgevende veranderingen maakt op je energiebeleid. Toch raden we het aan om hier serieus naar te kijken, er gaat namelijk van alles veranderen in de zakelijke markt en energiebesparende maatregelen gaan verplicht worden door de overheid.

Energiebesparende maatregelen worden verplicht

Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas gebruikt moet je binnen 5 jaar energiebesparende maatregelen nemen. Doorgaans gaat het om bedrijven zoals restaurants, winkels, kantoren en fabrieken. Deze verplichting staat in de Wet Milieubeheer, er is afgelopen jaar nieuw leven in deze wet geblazen waardoor er echte veranderingen doorgevoerd moeten worden in het bedrijfsleven.

Op dit moment wordt er nog niet actief op gehandhaafd maar de verwachting is dat er uitgebreide controles uitgevoerd gaan worden door de toenemende duurzaamheidsagenda. Ben je zo’n bedrijf? Dan is het wellicht handig om een energieadviseur of een energieverbruiksmanager te gebruiken om aan de verplichte maatregelen te voldoen. Wellicht ben je geïnteresseerd in zakelijke energie zzp? Druk dan snel op de link!

Handige & leuke Video’s

Minder betalen voor zakelijke energie, lees nu de tips!

Zakelijke energie besparing, 4 tips! Het kan zijn dat je zakelijke energie hebt afgesloten bij een energieleverancier, dat kan behoorlijk kostbaar zijn en veel ondernemers zijn op zoek naar oplossingen om minder te betalen voor de jaarlijkse stroom en gaskosten. De...

Bespaar tips voor zakelijke energie in een onderneming

Nog steeds weinig inzicht in zakelijke energiekosten Veel ondernemers in het MKB hebben nog steeds geen goed beeld van de totale energiekosten binnen het bedrijf. Dat is jammer want zakelijke energie kan al snel duizenden euro’s per jaar kosten een een simpel...

Wanneer moet je nu precies voor zakelijke energie kiezen?

Zakelijke energie kiezen kan behoorlijk lastig zijn voor veel ondernemers. Dat is ook zo voor zelfstandig ondernemers want deze krijgen regelmatig een aanbod om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en fabels rondom dit...