Het vergelijken van zakelijke energie, hoe werkt dat en waar moet ik op letten

Feb 17, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Feb 17, 2019 | Zakelijke energie | 0 comments

Als je ondernemer bent komt het vaak voor dat je een contract moet afsluiten voor zakelijke energie. Er zijn nogal wat voordelen om voor zakelijke energie te kiezen, toch is het ook nog regelmatig zo dat je beter particulier energie kunt afsluiten.

Lees dit artikel verder als je er achter wil komen hoe je kunt vergelijken of zakelijke energie bij jouw situatie past.

Zakelijk kun je van diverse energie aanbiedingen profiteren

De energiekosten blijven een grote kostenpost voor bedrijven. Er is daardoor wel veel te besparen door de hevige concurrentiestrijd in de energiemarkt. Je hebt veel hoge welkomstkortingen, betere gas en stroom tarieven en je hebt vaak vaste leveringskosten. Als je optimaal wil profiteren van alle aanbiedingen in de zakelijke markt dan raden we je aan om gebruik te maken van onze zakelijke energie vergelijker. Je kunt natuurlijk ook particulier energieleverancier vergelijken.

Er wordt soms voor de verkeerde stroomaansluiting gekozen

Zakelijk wordt er anders energie geleverd dan particulier. Veel ondernemers kiezen daardoor een verkeerde stroomaansluiting. Zakelijk energie moet namelijk met draaistroom worden opgewerkt. Dat betekent dat er een bepaalde hoeveelheid krachtstroom opgegeven moet worden.

Deze krachtstroom kun je met een aansluiting van 3x25 Ampere opstarten maar dit kan doorlopen naar 3x80 ampere. In dit laatste geval is er sprake van grootzakelijke energie. Dit is energie die noodzakelijk is voor grote bedrijven zoals een autofabriek die volstaan met stroom slurpende apparaten. Het spanningsniveau ligt ook veel hoger, dat gaat daar tot 400 volt in plaats van de normale 230 volt.

Je kunt zakelijk besparen op de stroomaansluiting

De aansluiting voor grootzakelijke energie heeft dus meer vermogen, hoewel de hoeveelheid stroom hetzelfde blijft wordt de kracht sterker. In de grootzakelijke markt zit het verschil ook niet op prijs maar op energieverbruik. In deze markt wordt de prijs variabel door de netwerkkosten. De prijs van het capaciteitsafhankelijke transporttarief stijgt de laatste jaren steeds verder. Het verschil in prijs tussen de kleine en grote zakelijke markt is enorm. Het verschil kan jaarlijks duizenden euro’s zijn.

Ben ik in de energiemarkt een kleinzakelijk of grootzakelijke klant?

Zoals net besproken heb je in de energiemarkt dus kleinzakelijk en grootzakelijk gebruik. Maar er is nog een verschil, je hebt namelijk kleinzakelijk en kleinverbruik.

Naast het verschil in kleinzakelijk en grootzakelijk kennen we ook een verschil in groot- en kleinverbruikers van zakelijke energie. Daarom bieden energiemaatschappijen ook verschillende energiecontracten aan. Alles tot een aansluiting van 3 x 80 ampère wordt gezien als kleinzakelijk en berekenen we tot het kleinverbruik. Kleinverbruik is een verbruik van maximaal 80.000 kWH per jaar. We spreken van ‘grootverbruik’ als een bedrijf meer dan 80.000 kWH per jaar verbruikt

Zakelijk energie vergelijken en gas, hoe zit dat precies?

Als je zakelijke energie gaat vergelijken is het slim om het gasverbruik op te geven. Je moet daarbij rekening houden met de diverse gasmeters. Respectievelijk zijn dat G6, G10, G16 en G25. Om de juiste gasmeter te kiezen kun je de onderstaande vuistregels aanhouden

  • G6: bij een verbruik van 0 tot 10.000 kuub gas per jaar;
  • G10: bij een verbruik van 10.000 tot 15.000 kuub gas per jaar;
  • G16: bij een verbruik van 15.000 tot 30.000 kuub gas per jaar;
  • G25: bij een verbruik van 30.000 kuub gas of meer per jaar.

Hoe zit het met de kosten van aansluiting en netbeheerkosten?

Als je een zakelijk contract afsluit wordt de aansluiting gecontroleerd. Deze kan daarna worden aangepast, als je overgezet wordt naar een grotere aansluiting zal je meer gaan betalen. Bij een grootzakelijk contract moet eerst een offerte worden aangevraagd bij de energieleverancier zelf. Via een onze zakelijke energie vergelijker kan dit zonder offerteaanvraag. Minder betalen voor zakelijke energie? Raadpleeg dan snel onze tips!

Is zakelijke energie afsluiten altijd beter als particuliere energie?

Dat verschilt per situatie. Als ondernemer kun je kiezen voor een zakelijk contract als je daar belastingtechnisch voordeel bij hebt, maar wanneer kies je voor zakelijke energie? Er zitten wel wat fiscale voordelen aan zakelijke energie waardoor je deze van de omzetbelasting af kunt halen. Toch komt het maar wat vaak voor dat het voordeel miniem is. In die situaties kun je beter voor een particulier contract afsluiten, zeker als je een klein bedrijfje bent.

Gebruik de zakelijke energievergelijker zodat je de tarieven daarna langs de particuliere contracten kunt leggen. Op die manier kun je de tarieven vergelijken. Houd daarbij wel rekening met de netwerkkosten. Toch zakelijke energie afsluiten op je privé adres? Lees jezelf voor de overstap goed in, zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Mag ik het zakelijke energiecontract zomaar stopzetten?

Goed om te onthouden, je hebt als ondernemer extra verantwoordelijkheid want je moet het contract zelf opzeggen. Daarbij moet je bij een zakelijk contract ook zelf de overstap regelen. Particulier is dat niet nodig maar bij een zakelijk contract ligt dit anders.

Goed om te weten: als ondernemer draag je extra verantwoordelijkheid. Bij het overstappen moet de ondernemer zélf zijn contract opzeggen en zélf de overstap regelen. Bij een particulier contract hoeft dat niet. De nieuwe leverancier regelt dit vaak. Energie berekenen is daarnaast ook altijd slim om te doen.

Handige & leuke Video’s

Tips om op zakelijke energie te besparen

Tegenwoordig is het een steeds makkelijker om inzicht te krijgen in het verbruik van je zakelijke energie, toch laten veel ondernemers kansen liggen om meer grip te krijgen op hun verbruik. We gaan in dit artikel wat dieper in op de mogelijkheden die je hebt als...

Minder betalen voor zakelijke energie, lees nu de tips!

Zakelijke energie besparing, 4 tips! Het kan zijn dat je zakelijke energie hebt afgesloten bij een energieleverancier, dat kan behoorlijk kostbaar zijn en veel ondernemers zijn op zoek naar oplossingen om minder te betalen voor de jaarlijkse stroom en gaskosten. De...

Bespaar tips voor zakelijke energie in een onderneming

Nog steeds weinig inzicht in zakelijke energiekosten Veel ondernemers in het MKB hebben nog steeds geen goed beeld van de totale energiekosten binnen het bedrijf. Dat is jammer want zakelijke energie kan al snel duizenden euro’s per jaar kosten een een simpel...

Wanneer moet je nu precies voor zakelijke energie kiezen?

Zakelijke energie kiezen kan behoorlijk lastig zijn voor veel ondernemers. Dat is ook zo voor zelfstandig ondernemers want deze krijgen regelmatig een aanbod om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en fabels rondom dit...