Aansluit en transportovereenkomst, wat houdt het precies in?

Jan 25, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Een aansluit en transportovereenkomst, afgekort naar ATO, is een overeenkomst die te maken heeft met de energie die je thuis afneemt. Je hebt een energiecontract met een energieleverancier, maar daardoor heb je tegelijkertijd ook een overeenkomst met je netbeheerder.

Wat is een netbeheerder en waarom moet je er een overeenkomst mee afsluiten? En hoe doe je dat? Hieronder leggen we uit wat een aansluit en transportovereenkomst precies is.

Wat is een netbeheerder?

Stroom en gas worden geleverd door een energieleverancier. Maar die stroom loopt door elektriciteitskabels om bij jouw huis te kunnen komen. Dit netwerk van elektriciteitskabels wordt gebouwd en onderhouden door de netbeheerder. De netbeheerder zorgt ervoor dat je wordt aangesloten op het elektriciteitsnet, en dat de stroom naar jou toe kan worden getransporteerd.

Wat is een aansluit en transportovereenkomst?

Om je aan te sluiten op het netwerk, het transporteren van energie en het onderhouden van het netwerk en het oplossen van storingen zijn kosten verbonden. In een ATO is bijvoorbeeld vastgelegd wat jouw aansluitcapaciteit is, welke kosten aan het gebruik van het netwerk verbonden zijn en wat je rechten en plichten zijn als afnemer van energie.

Moet je zelf een aansluit en transportovereenkomst afsluiten?

Als je energie afneemt van een regionale energieleverancier, zoals vaak het geval is als je een particuliere aansluiting hebt, dan hoef je niet zelf contact op te nemen met de netbeheerder om een overeenkomst af te sluiten.

De aansluit en transportovereenkomst zit namelijk inbegrepen in de overeenkomst die je sluit met de energieleverancier. Dit kan anders zijn als je een grootzakelijke energiegebruiker bent. Dan moet je zelf afspraken maken met de netbeheerder over je aansluiting.

aansluit en transportovereenkomst

Handige & leuke Video’s