Er zijn heel veel manieren waarop energie wordt opgewekt. De belangrijkste bronnen zijn fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Deze brandstoffen zijn niet alleen aan het opraken, ze zijn ook schadelijk voor het milieu. Daarom zijn er steeds meer duurzame opties, waaronder biomassa. Dit is naast het gebruik van wind, zon en water een nieuwe manier van energie opwekken. Een groot deel van de duurzame energie dat in Nederland wordt gebruikt is hiervan afkomstig. Hier lees je niet alleen alles over het opwekken van energie uit biomassa, maar ook wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
Biomassa betekenis
Wat is biomassa precies en hoe wordt het op dit moment gebruikt? Deze term wordt gebruikt om een bepaalde hoeveelheid biologische massa in een ecosysteem uit te drukken. De biologische massa in een regenwoud is bijvoorbeeld een stuk hoger dan die in de woestijn. De officiële definitie biomassa is dan ook: “Biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en restanten van de landbouw, de bosbouw, de visserij- en aquastrucuursecttor en aanverwante bedrijfstakken en de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en huishoudelijk afval”.
Wat is bio energie? Onder biomassa kun je vooral organische materie zien waarmee energie wordt opgewekt. Bio energie ontstaat dus uit plantaardig en dierlijk materiaal dat onder andere koolstof, zuurstof en waterstof bevat. Om dit tot energie om te zetten vindt er een biomassa verbranding plaats.
Hoe werkt biomassa?
Zoals eerder in het artikel is genoemd omvat biomassa allerlei biologisch of organisch materiaal. Door verbranding komt er energie vrij uit dit materiaal. Het materiaal kan direct worden verbrand of eerst worden vergist of vergast tot biobrandstof. De verbranding van biomassa wordt gedaan in een biomassa centrale. De energie die vrijkomt uit het verbranden van biomassa kan vervolgens worden gebruikt voor allerlei doeleinden.
Voor- en nadelen biomassa
Op het eerste gezicht lijkt biomassa energie flink wat voordelen te hebben. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele nadelen. Zo kun je een eerlijke balans opmaken. Dit zijn de biomassa voor- en nadelen:
Voordelen biomassa
Wat zijn de belangrijkste goede punten als het gaat om bio energie? Hier vind je de voordelen van biomassa op een rij:
- Biomassa is duurzaam: er komt zeker CO2 vrij bij de verbranding van het biologisch en organisch materiaal. Toch wordt de verbranding grotendeels beschouwd als een proces dat CO2 neutraal is. Dit komt doordat de vrijgekomen CO2 onderdeel is van de koolstofcyclus die de lucht constant houdt.
- Biomassa is mengbaar: een groot voordeel is dat biologisch materiaal gebruikt kan worden in combinatie met andere verbrandingsmethoden. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld steenkool kan worden aangevuld met biomassa. Dit betekent een minder groot verbruik van schaarse steenkool en een milieuvriendelijker proces.
- Biomassa heeft een stabiel aanbod: er is altijd een stabiel aanbod als het gaat om biologische materialen. In tegenstelling tot andere vormen van duurzame energie, zoals zon of wind. Hier kan de opbrengst soms tegenvallen.
Nadelen biomassa
Heeft biomassa ook nadelen? Er zijn zeker punten die de moeite waard zijn om mee te nemen. De nadelen op een rij:
- Luchtvervuiling: er komt een hoeveelheid CO2 vrij, maar dat is niet het enigste. Ook andere schadelijke stoffen en stikstofoxiden komen vrij. Deze stoffen zorgen voor smog en veroorzaken gezondheidsklachten.
- Schade aan biodiversiteit: bossen en ecosystemen moeten wijken voor het verbouwen van biomassa. Hierdoor kunnen plant- en diersoorten bedreigt worden.
- Voedselproductie in gevaar: wanneer boeren hun akkers gaan gebruiken voor biobrandstofproductie gaat dit ten kosten van voedselproductie. Schaarse in voedsel zal de prijzen doen stijgen.
Is biomassa duurzaam?
Biomassa valt onder de duurzame energiebronnen. Toch is er kritiek te horen vanwege het vrijkomen van CO2 en andere schadelijke stoffen bij het verbrandingsproces. Daarnaast is het, in tegenstelling tot de zon, geen onuitputtelijke bron van energie. Het valt dus te betwisten of biomassa daadwerkelijk een duurzame energiebron is. Het is in ieder geval zeker dat het minder schadelijk is dan het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool.
Bio energie Nederland
Is er sprake van biomassa in Nederland? De productie van energie uit deze bron is steeds groter aan het worden. In 2015 werd al 50% van de duurzame elektriciteitsproductie opgewekt uit biologisch materiaal. Momenteel is er nog subsidie biomassa, maar de Eerste Kamer heeft in 2019 laten weten daar vanaf te willen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..