Wanneer je jouw energierekening bekijkt kom je allerlei extra belastingen en heffingen tegen die inbegrepen zijn bij de kosten je betaalt voor gas en stroom. Een van deze kosten is het capaciteitstarief. Dit tarief is een onderdeel van de netwerkkosten die je betaalt voor het gebruik van gas en stroom. Maar wat houdt dit in en hoeveel moet je precies betalen? Hier lees je alles over het capaciteitstarief.
Het capaciteitstarief is een bedrag dat je betaalt voor het transport van gas en elektriciteit. Met dit geld, dat iedereen in Nederland betaalt, wordt het elektriciteits- en gasnetwerk onderhouden door de netbeheerder. Dit zorgt ervoor dat het energienetwerk veilig en betrouwbaar blijft. Je betaalt aparte tarieven voor gas en stroom. Wat zijn de voordelen van het capaciteitstarief?
- Je rekening is overzichtelijk
- Je kunt makkelijker wisselen van leverancier
- Je kunt voor al je vragen terecht bij jouw leverancier
Wat is het capaciteitstarief stroom?
Het capaciteitstarief op stroom geldt op iedere kleinverbruik elektriciteitsaansluiting tot en met 3×80 ampère. De meeste aansluitingen zijn 3×25 ampère. Alle standaard apparaten kunnen hiermee worden gebruikt, zoals koffiezetapparaten, stofzuigers en meer. Je hebt waarschijnlijk een hogere huisaansluiting wanneer je bijvoorbeeld ook een zwembad in de tuin hebt of een sauna in huis. Gemiddeld betalen Nederlandse huishoudens in 2020 zo’n €21,00 per maand aan netbeheerkosten (waaronder het capaciteitstarief) voor stroom.
Wat is het capaciteitstarief gas?
Het capaciteitstarief op gas is, net als het capaciteitskosten van stroom, afhankelijk van de aansluiting. De meeste standaard huisaansluitingen hebben een capaciteit van 6 m3 per uur. Het capaciteitstarief op gas geldt voor iedere gasaansluiting tot en met 40 m3. Gemiddeld betalen Nederlandse huishoudens in 2020 zo’n €17,00 per maand aan netbeheerkosten voor het gebruik van gas.
De capaciteitskosten verschillen per product en netbeheerder. Het kan ook voorkomen dat je meer netwerkkosten betaalt voor gas omdat je dit meer gebruikt. Je kunt op de jaarrekening zien wat jij betaalt aan netwerk- en capaciteitskosten.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..