Ben je bekend met blauwe energie? Iedereen weet wel wat groene energie is, maar blauwe energie is wat minder bekend. En dat is jammer want deze vorm van energie is net zo duurzaam en bovendien hebben we de grondstof die nodig is voor het opwekken van blauwe energie ruimschoots voorhanden, namelijk water. En om precies te zijn de combinatie van zout en zoet water, precies dat waar Nederland genoeg van heeft met zijn lang gestrekte kust en vele rivieren. Weet je niet wat deze vorm van energie is en wil je er meer over weten, hieronder geven we antwoord op de vraag: ‘Wat is blauwe energie’.
Wat is blauwe energie?
Hieronder verstaan we energie die wordt opgewekt uit water. Er zijn meerdere manieren om energie uit water te halen, maar de bekendste manier is om dat te doen via osmose. Je kunt niet zomaar uit elke waterdruppel energie halen, het is namelijk het samenbrengen van zoet en zout water waarmee je energie kunt opwekken. Dat gebeurt volgens een proces wat osmose heet. Als je het zoete en zoute water van elkaar gescheiden houdt met een membraan, loopt de vloeistof vervolgens naar de andere watermassa. Echter blijven de opgeloste delen op hun plek zitten en komen deze niet in de andere watermassa terecht.
Zout water bevat eenmaal minder water dan zoet water. Water stroomt altijd naar de plek waar het minste water is. Dus het vocht uit de zoete watermassa wil naar het zoute water. Daardoor ontstaat een spanningsverschil. Dit spanningsverschil is de stroom die je kunt winnen uit het osmose proces.
Blauwe energiecentrales in Nederland
In Scandinavië wordt al langer op deze manier energie gewonnen, maar in Nederland hebben we sinds 2014 ook een energiecentrale die deze stroom opwekt. Nederland is de ideale omgeving voor het bouwen van blauwe energiecentrales, omdat je het beste zo’n energiecentrale kunt bouwen waar de rivieren de zee instromen. In Nederland is gekozen om een centrale op te zetten bij het IJsselmeer. De blauwe energie Afsluitdijk haalt zout water uit de Waddenzee en zoet water uit het IJsselmeer om stroom op te wekken.
De voordelen van blauwe energie
- Bij het produceren van de stroom komt er geen CO2 vrij;
- Het weer heeft geen invloed op de productie van de energie zoals wel het geval is bij windenergie of zonne-energie;
- De grondstoffen voor het opwekken van blauwe energie zijn in Nederland ruimschoots voorhanden;
- De grondstoffen die nodig zijn voor het opwekken van energie, zoet en zout water, zijn vrijwel gratis te gebruiken;
- Het is de meest duurzame vorm van energiewinning, want het water raakt niet vervuild en is opnieuw bruikbaar;
- Ook is de productie kostenbesparend ten opzichte van groene energie.
Gaan we in de toekomst grootschalig gebruik maken van blauwe energie?
De energiecentrale bij de Afsluitdijk is in de eerste instantie opgezet als een test, maar de mogelijkheden zijn veelbelovend. Naar verwachting zal ongeveer 10% van alle gezinnen in Nederland in de nabije toekomst gebruik kunnen maken van blauwe energie. De vraag is momenteel hoe deze duurzame energie op grote schaal produceren commercieel haalbaar te maken is. Maar vanuit milieu perspectief is deze vorm van energie een fantastisch alternatief voor aardgas en olie. Deze energiebron is nagenoeg onuitputtelijk, is er altijd en bij de productie wordt het milieu ook niet aangetast of vervuild. Daarmee is het een belangrijke stap in de richting van duurzame energie. Wil je graag ook energie ontvangen wat is opgewekt via blauwe energie? Maak dan nu gebruik van de vergelijker op deze pagina en kies de juiste energieleverancier die past bij jou wensen.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..