Wil jij een boiler kopen? Bij het uitzoeken van een geschikt model komt veel kijken. Daarom geven we je op deze pagina meer informatie en tips. Ook beantwoorden we relevante vragen over deze apparaten, zodat jij de beste boiler kunt vinden voor jouw huishouden.
Wat is een elektrische boiler?
Een boiler is eigenlijk een vat met water dat goed is geïsoleerd. Het verschil met een normale boiler is dat deze het water niet met gas, maar met elektriciteit verwarmt. Er zitten elektrische verwarmingselementen in die ervoor zorgen dat het water wordt verwarmd.
Een thermostaat staat in verbinding met deze verwarmingselementen en kan zo dus altijd de temperatuur regelen. Ook zit er in een elektrisch model altijd een veiligheids-aggregaat. Dit voorkomt oververhitting van het water.
Een elektrische boiler kopen is een goede manier om snel over warm water te beschikken, zonder hier veel water en gas bij te verspillen. Dit model verwarmt het water zelfstandig, waardoor er dus geen cv ketel aan te pas hoeft te komen. Kenmerkend aan een elektrische boiler is dat ze voordelig zijn om aan te schaffen en makkelijk te installeren zijn.
Hoe werkt een boiler?
Er bestaan verschillende soorten boilers. De twee meest voorkomende soorten zijn een warmwatergeiser en een elektrische boiler. De warmwatergeiser warmt het water pas op wanneer hier vraag naar is. Dit betekent dat als je de warmwaterkraan aanzet, je vervolgens even moet wachten op het warme water.
Een elektrisch model werkt anders, hier wordt het water al opgewarmd en bewaard in het apparaat. Dit opgewarmde water is dus direct bruikbaar wanneer je de kraan open draait.
Koud water wordt aan de onderkant van het vat toegevoegd. Wanneer je water tapt, komt dit uit het bovenste gedeelte van het vat. Vervolgens wordt het water weer aangevuld met koud water van onderen. Hierdoor blijft het waterpeil altijd op de juiste hoogte.
Het apparaat begint vervolgens direct met het verwarmen van het nieuwe (koude) water. Dit zorgt ervoor dat de persoon die na jou de douchecabine in stapt ook nog genoeg warm water heeft.
Waterbesparing met een elektrische boiler
De elektrische boiler staat er om bekend dat deze minder water verbruikt. Dit komt door de snelle opwarming van het water, waarbij je de kraan niet eerst hoeft laten doorlopen voordat deze warm wordt. De waterbesparing zit dus vooral in minder water wegspoelen wanneer je douche nog op temperatuur moet komen.
Een elektrische boiler is dus energievriendelijker dan een model dat op gas, dankzij de waterbesparing. Wel zijn elektrische modellen over het algemeen duurder dan een model dat met gas verwarmt.
Extra tip: wanneer je ’s nachts een ander tarief betaald voor stroom dan overdag (dubbel tarief) kun je er voor kiezen om het apparaat ’s nachts het water op te laten warmen voor de dag erna. Zo laat je het water opwarmen tegen het lagere tarief en bespaar je dus op de energiekosten.
Waterpeil en waterinhoud
Het waterpeil is altijd even hoog in het apparaat. Dit betekent dat het warmwatervat slechts een bepaalde hoeveelheid water tegelijkertijd warm houdt. Wanneer je bijvoorbeeld erg lang doucht, of op een andere manier veel warm water in een korte periode nodig hebt, kan het dan zijn dat het vat dit niet bij kan houden.
Mocht dit wel eens voorkomen? Dan kan de boiler geen extra water bij verwarmen. In dat geval kan het slim zijn om een model te kopen met een grotere waterinhoud.
De waterinhoud die je nodig hebt, hangt ook af van de ruimte waarin deze wordt gebruikt. In een badkamer is er bijvoorbeeld een grotere waterinhoud nodig dan in een keuken. Over het algemeen houden we voor 100 liter warm water rekening met een model met een waterinhoud van 40 liter.
Wanneer je vaker in korte periode méér dan 100 liter warm water achter elkaar wilt gebruiken, kan een grotere boiler kopen verstandig zijn. Dankzij deze vuistregel kun je de waterinhoud en capaciteit uitrekenen die jij nodig hebt, zodat een goede boiler kopen makkelijker wordt.
Goed om te weten:
– Bij een gemiddelde douchebeurt verbruik je 50 liter water.
– Wanneer je in bad gaat, gebruik je gemiddeld 120 liter water.
Bereken dus hoeveel warm water je nodig denkt te hebben en vermenigvuldig dit getal met 0,4. Wanneer je 250 liter warm water nodig denkt te hebben, heb je dus een waterinhoud van 250 x 0,4 = 100 liter nodig. Het is slim om een waterinhoud te nemen die iets groter is dan wat je denkt te gaan gebruiken. Zo voorkom je namelijk vervelende verrassingen!
Hier moet je op letten (kooptips)
Voordat je een boiler gaat aanschaffen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, en om het jou zo makkelijk te maken hebben we hieronder een aantal aandachtspunten voor jou op een rijtje gezet:
- De aansluitwaarde: Hoeveel Watt mag het apparaat verbruiken? Er zijn modellen te vinden met een lage aansluitwaarde van 400 Watt, maar ook modellen met een aansluitwaarde van maar liefst 7500 Watt. Zorg ervoor dat het model dat je koopt overeenkomt met de aansluitwaarde die mogelijk is in de ruimte waar je hem wilt gebruiken. Tip: apparaten die een aansluitwaarde van 2000 Watt of meer verbruiken, hebben meestal een eigen stroomgroep nodig.
- De hoeveelheid warm water dat je nodig gaat hebben: Dit hangt af van wat je plannen zijn met het apparaat. Als het voor gebruik in de keuken is heb je aan een close-in boiler vrijwel altijd genoeg. Mocht je bijvoorbeeld een volledige boerderij willen voorzien van water? Dan zul je een staand model nodig hebben met een inhoud van 200 tot 400 liter.
- De waterinhoud: De waterinhoud hangt af van waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Een normaal huishouden van 2 of 3 personen heeft meestal genoeg aan een waterinhoud van 5 tot 10 liter. Wanneer je met 4 of 5 personen in een huishouden woont, heb je al snel een waterinhoud van 15 liter nodig.
- De gewenste temperatuur die je wilt gebruiken: Er zijn modellen die tot 35° of zelfs tot 90° verwarmen. Voor een gemiddeld huishouden heb je waarschijnlijk geen temperatuur van 90° nodig.
- Ook het vermogen is van belang: Hoe groter dit vermogen is, hoe meer warmte er wordt opgewekt.
- Het materiaal: Heb je hier een voorkeur in? Neem dit dan mee in de overweging van een boiler kopen.
- Overige factoren: Het kan bijvoorbeeld van belang zijn hoe je het apparaat op moet hangen. Er zijn verschillende soorten ophangmethodes, waardoor het handig is om dit van tevoren te bekijken. Ook de prijs en de levertijd kunnen meespelen in jouw overweging voor een geschikte boiler
Hard water
Woon je in een gebied met hard water (water waar meer kalk in zit)? In gebieden met hard water zorgt de kalk voor aanslag. In dit geval op de verwarmingselementen. Voor optimaal gebruik raden we aan om deze verwarmingselementen eens in de zoveel tijd te ontkalken. Zo voorkom je problemen met de warmwaterketel.
Verschillende soorten:
Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen zijn er verschillende soorten boilers beschikbaar. Hieronder zie je welke soorten er allemaal beschikbaar zijn:
- De keuken/close-in boiler: Dit model is een goede keuze wanneer je de cv-ketel wilt ontlasten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze in de keuken gebruikt voor bijvoorbeeld een vaatwasser, als afwaswater of een cooker. Dit is dan ook de enige ruimte waarvoor het apparaat kan worden gebruikt.
- Een staand model. Dit model kom je vrijwel nooit tegen in een huishouden. Wanneer er meer dan 10 mensen gebruik willen maken van het warme water, dan kies je voor een staand model. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bedrijven met 20 – 50 medewerkers.
- De doorstromer. Bijzonder aan dit model is dat ze enorm energiezuinig zijn.
- Een grote boiler. Dit model is, samen met nummer 3, geschikt voor alle andere situaties waarin je een elektrische boiler nodig hebt. Als je een heel huishouden op één warmwatervat wilt aansluiten, dan is dit model, samen met model 3, hiervoor geschikt.
1. Keukenboiler kopen
Deze modellen zijn ideaal voor warm water zonder dat je hiervoor de cv ketel hoeft te gebruiken. Deze soort heeft een klein formaat, waardoor ze makkelijk in een keukenkastje passen. Ook dit model is in verschillende groottes te verkrijgen, namelijk in 5, 10 of 15 liter.
Een versie van 5 liter wordt meestal gebruikt voor een vaatwasser, terwijl een 10 liter model gebruikt wordt wanneer je zowel een vaatwasser hebt als dingen met de hand wilt afwassen. Als je helemaal geen vaatwasser hebt, is een inhoud van 15 liter het meest geschikt. Als je dit model koopt, is het belangrijk om ook een aansluit set te kopen.
2. Staande boiler kopen
Dit model wordt ook wel een industriële boiler genoemd. Ze zijn extra groot waardoor ze ook een grote hoeveelheid warm water leveren. De watercapaciteit van deze modellen kan 200, 300 of 400 liter zijn. De naam van deze modellen komt doordat ze altijd op een standaard staan. Ze zijn dan ook een stuk groter dan modellen voor in de keuken.
3. Doorstromer kopen
De doorstromer werkt als volgt: er stroomt koud water in een spiraal (de doorstromer). Het water stroomt door de spiraal en komt er aan de andere kant warm uit met een temperatuur tot 60°. Dit kost relatief weinig energie, daar heeft dit model haar energielabel A aan verdient.
4. Grote boiler kopen
Qua capaciteit valt dit grote formaat tussen een doorstromer en een staand model in. Het model is namelijk te verkrijgen met capaciteiten van 30 liter tot 150 liter en is daardoor geschikt om hele huishoudens op te warmen. Als je kiest voor dit model, dien je ook een inlaatcombinatie te kopen.
Vergelijk energieleveranciers
Het kiezen van een geschikte boiler helpt bij het besparen op energiekosten. Wil je direct beginnen met besparen? Gebruik dan de vergelijker onderaan deze pagina voor een duidelijk overzicht van de verschillen tussen energieleveranciers. Zo vind je makkelijk de beste energieleverancier voor jouw woning!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..