Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan duurzame manieren om energie op te wekken en aardwarmte is daar één van. Maar hoe werkt deze toepassing precies en hoe kun je daar als particulier van profiteren? Het is een betrekkelijk nieuwe techniek die nog volop in ontwikkeling is. Hoe werkt aardwarmte en wat zijn de voor- en nadelen? Hier lees je alles over aardwarmte ervaringen, wat je eraan hebt en natuurlijk wat je betaalt voor de aardwarmte installatie.
Wat is aardwarmte?
Aardwarmte is een milieuvriendelijk alternatief voor het verbranden van aardgas en steenkool. Door het gebruik van aardwarmte komt er geen CO2 vrij en is er dus minder sprake van klimaatverandering. Een ander woord voor aardwarmte is geothermie. Het wordt soms ook bodemwarmte genoemd. Dit is het belangrijkste verschil:
- Bodemwarmte: is afkomstig van de zon. Het zonlicht verwarmt de bodem van de aarde en dus ook het bodemwater. De warmte verspreidt door de bodem door circulatie van bodemwater. Dit zorgt ervoor dat zonnewarmte enkele honderd meter in de aardkorst kan komen. De warmte die hieruit wordt opgewekt wordt bodemwarmte genoemd.
- Aardwarmte: is afkomstig uit de hete kern van de aarde. De warmte wordt geschat tussen 2.000 en 12.000 graden. Door de verspreiding van kernhitte door diverse aardlagen naar de aardkorst wordt deze steeds warmer. Wanneer er genoeg diepte is kan de warmte worden opgewekt.
Aardwarmte, hoe diep in de grond zit het? Bruikbare geothermie zit vanaf 500 meter diepte. Alles daarboven valt onder bodemwarmte. Dit geldt vanaf 20 meter diepte.
Aardwarmte voordelen en nadelen
Is aardwarmte energie een goede optie of kun je beter kiezen voor andere manieren voor het opwekken van energie? Er zijn zowel goede als minder goede punten op te noemen. In de eerste plaats is een groot voordeel dat warmte van de aarde een onuitputtelijke bron van energie is. In tegenstelling tot aardgas en steenkool; deze twee bronnen raken wel op. Wat zijn aardwarmte nadelen? Een nadeel is dat aardwarmte in Nederland minder goed op te wekken is omdat we er hier niet makkelijk bij kunnen komen. Bodemwarmte is wel beter toegankelijk en wordt dan ook nu al op kleine schaal gebruikt.
In onderstaande tabel vind je een overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van geothermie en bodemwarmte als alternatief voor aardgas en steenkool.
Aardwarmte/bodemwarmte | |
Voordelen aardwarmte: |
|
Nadelen aardwarmte: |
|
Wat kost aardwarmte?
De aardwarmte kosten liggen hoger dan het opwekken van aardgas en steenkool. Dit komt onder andere omdat het meer tijd en geld kost om een systeem aan te leggen dat aardwarmte kan opwekken. Zo wordt met een warmtepomp aardwarmte uit de grond gehaald. Het warme water uit de grond moet daarnaast ook met een warmtewisselaar het leidingwater verwarmen. In een land als IJsland is het opwekken van deze warmte een stuk makkelijker; dankzij de vulkanische bodem zit de warmte veel hoger dan in de Nederlandse bodem.
Kosten aardwarmte installatie
Wat zijn de kosten aardwarmte? Warmte winnen uit de aardbodem is duurzaam, maar het is wel belangrijk om te weten wat het gaat kosten en wat de terugverdientijd is. Wil je aardwarmte particulier gebruiken? Wanneer je een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh per jaar hebt, kun je ongeveer rekenen op een terugverdientijd van 12 jaar. Na deze periode gaat het gebruik van deze duurzame energie geld besparen. De aardwarmte installatie kosten liggen gemiddeld rond de €19.000. De subsidies zijn hier nog niet afgetrokken.
De aardwarmte kosten liggen hoger, maar zijn op de langere termijn wel duurzamer en kunnen daarnaast binnen 12 jaar veel besparing opleveren. Het is daarnaast ook belangrijk om de ontwikkeling van aardwarmte goed in de gaten te houden.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..