Wanneer je een energiecontract hebt lopen bij een leverancier is de kans groot dat je te maken krijgt met de termen dag- en nachtstroom. Het gebruik van nachtstroom kan financieel voordeel opleveren, mits je er goed gebruik van maakt. Maar hoe werkt dag en nachtstroom precies, wat zijn de nachtstroom tijden en hoeveel lager liggen de tarieven hiervoor? Hier lees je alles over dag en nachtstroom, hoe laat nachtstroom en alles wat hier verder bij komt kijken.
Wat is dag en nachtstroom?
Dag en nachtstroom is een term waarmee periodes worden aangeduid waarin je minder betaalt voor de stroom die je verbruikt. Hierbij betaal je overdag meer voor je stroomverbruik dan ‘s nachts. Deze term werd in de jaren zestig geïntroduceerd. Het stroomnet was vroeger veel erger belast omdat iedereen overdag gebruik maakte van stroom. ‘s Nachts en in de weekenden werd er minder stroom verbruikt. De vraag naar elektriciteit in de piekuren werd verlaagd door bepaalde grootverbruikers in de nacht aan te zetten. De kosten voor het stroomgebruik werden ‘s nachts ook lager, zodat het aantrekkelijk werd om vaker ‘s nachts stroom te verbruiken.
Vandaag de dag is het elektriciteitsnet flink uitgebreid en verbeterd, waardoor het vermogen ook een stuk groter is. Het verschil dag en nachtstroom is niet zo groot meer. Dit betekent dat het niet meer zoveel uitmaakt of je overdag of ‘s nachts de stroom verbruikt. Daardoor is het niet heel voordelig meer om gebruik te maken van nachtstroom.
Dag- en nachtstroom vs. enkel- en dubbeltarief
Een term die je ook veel voorbij ziet komen is enkel- en dubbeltarief. Dit betekent eigenlijk hetzelfde als dag- en nachtstroom. Bij het dubbeltarief betaal je een daltarief voor de stroom die je ‘s nachts of in het weekend verbruikt. Om optimaal te kunnen profiteren, gebruik je de dag en nachtstroom slimme meter. De slimme meter kan op dubbeltarief worden ingezet, waardoor je dus ‘s nachts minder betaalt voor het aanzetten van de vaatwasser, de wasmachine en de wasdroger.
Wanneer gaat nachtstroom in?
De dag en nachtstroom tijden liggen landelijk vast en zijn dus bijna overal hetzelfde. Hoe laat gaat nachtstroom in? Het normale tarief geldt de hele week van 07.00 tot 23.00 uur. Het nachttarief, geldt in de weekenden van 23.00 tot 07.00 uur in alle provincies, met twee uitzonderingen. De dag en nachtstroom tijden in Limburg en Brabant zijn iets anders. Daar gaat het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur in. In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van wanneer nachtstroom in Nederland:
Limburg en Brabant: | Dagstroom: 07.00 – 21.00 uur | Nachtstroom: 21.00 – 07.00 uur |
Overige provincies: | Dagstroom: 07.00 – 23.00 uur | Nachtstroom: 23.00 – 07.00 uur |
Nachtstroom geldt ook tijdens de nationale feestdagen, zoals Nieuwjaarsdag, 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e Pinksterdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en 1e en 2e Kerstdag.
De nachtstroom tijden: deze tijden kun je profiteren
Hoe laat begint nachtstroom? In bovenstaande tabel zie je staan dat de nachtstroom in het grootste gedeelte van Nederland om 23.00 uur begint. Je kunt dus gebruik maken van de nachtstroom door in deze periode de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. Wanneer je de tijden van dubbeltarief gebruikt kun je dus geld besparen. Het gebruik van een dag- en nachtstroom slimme meter is daarom zeker aan te raden.
Dag en nachtstroom slimme meter: makkelijke hulp
Je kunt een slimme meter dag en nachtstroom gebruiken om meterstanden voor dag- en nachtstroom te kunnen aflezen. Het voordeel van een slimme meter is dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de leverancier. Wanneer je dus veelvuldig in de nacht de wasmachine gebruikt, dan wordt dat geregistreerd. Op de rekening kun je zien hoeveel je uiteindelijk bespaart. Een dag en nachtstroom slimme meter zorgt er dus voor dat je zelf niets hoeft bij te houden. In de daluren wordt automatisch geregistreerd wat je precies verbruikt. Zo komt dit netjes op de eindafrekening te staan en hoef je niet bang te zijn dat dit niet verrekend wordt.
Hoe voordelig is nachtstroom echt?
Nachtstroom is vandaag de dag niet meer enorm voordelig. Hoewel vroeger de besparing groot was, is dat vandaag de dag niet meer zo. Vooral omdat het elektriciteitsnet veel meer aankan, is het niet meer heel noodzakelijk dat men ‘s nachts de huishoudelijke apparaten gebruikt. Alleen wanneer je echt volop focust op het besparen en bijvoorbeeld alle wassen s’nachts draait, kun je enkele tientallen euro’s besparen op jaarbasis. Bepaalde huishoudelijke apparaten kun je simpelweg niet verplaatsen naar de daluren, zoals de koelkast of verlichting. Het is niet eenvoudig om de helft van je verbruik te verplaatsen naar s’nachts. Wanneer je dat wel lukt, kun je meer dan €100 besparen op jaarbasis.
Dag en nachtstroom Eneco en andere energieleveranciers
Wat is de nachtstroom eneco, de nachtstroom essent en de nachtstroom nuon? Wanneer je een goede energieleverancier zoekt en je graag wilt profiteren van de nachtstroom, is het belangrijk om te weten wat de kosten hiervan zijn. Op deze manier kun je zien waar je het meest gemakkelijk kunt besparen. Je kunt gemakkelijk uitrekenen welk tarief van een energieleverancier voor jou het beste uitpakt. Wat is voor jou het meest aantrekkelijk? De eneco nachtstroom, de essent nachtstroom, de nuon nachtstroom of die van een andere leverancier: het kan zomaar voor jou voordelig zijn.
Vergelijk je energieleveranciers en ontdek voordeel
Om te kunnen profiteren van een goede energieleverancier met aantrekkelijke tarieven voor zowel dag als nachtstroom, is het slim om het aanbod te gaan vergelijken. Zo weet je zeker dat je een goede deal sluit en je dus jaarlijks geld kunt besparen. Vergelijk hier het aanbod van diverse energieleveranciers en maak de beste keuze!
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..