Bekijk hier wat jouw aansluitwaarde is van jouw huis of bedrijf!

Jan 25, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Weet je welke aansluitwaarde jouw huis of bedrijfspand heeft en of dat groot genoeg is voor alle elektrische apparaten die er staan?

Elk huis of bedrijfspand heeft een energieaansluiting nodig. Maar je kunt niet onbeperkt elektrische apparaten aansluiten, daar is je aansluitcapaciteit niet op berekend. Maar hoe kom je er dan achter wat de aansluitwaarde is?

Wat is de aansluitwaarde eigenlijk?

De aansluitwaarde is de maximale capaciteit aan stroom of gas die er door je aansluiting kan. In het geval van gas gaat dat om een bepaalde hoeveelheid gas uitgedrukt in kubieke meters. Bij stroom wordt de maximale stroomsterkte die kan worden toegelaten uitgedrukt in Ampère.

Welke aansluitwaarde is gebruikelijk?

Bij gewone huizen varieert deze capaciteit doorgaans tussen de 1×25 ampère tot 3×25 ampère. In het geval van 1×25 ampère betekent dit dat er door 1 kabel 230 volt het huis in komt. In nieuwbouwhuizen wordt meestal een 3-fase aansluiting van 3×25 ampère geïnstalleerd. Dit betekent dat er door drie draden 230 volt binnenkomt. Het voordeel van een 3-fase aansluiting is dat er meer apparaten tegelijk aan kunnen staan zonder dat de zekering doorslaat.

Kun je ook een hogere aansluit capaciteit hebben?

Bedrijfspanden kunnen een veel hogere aansluit waarde hebben, omdat ze ook meer energie verbruiken. Dat kan bijvoorbeeld 3×50 zijn, of 3×80 en hoger. Ook als particulier kun je een hogere aansluit capaciteit aanvragen bij je netbeheerder.

Dat is nodig als je bijvoorbeeld een oplaadpaal voor je elektrische auto thuis wilt installeren of als je een sauna wilt plaatsen. Als je een hogere aansluitcapaciteit wilt hebben leg je ook een groter beslag op de capaciteit van het netwerk. Je krijgt dan meestal ook andere meter, en je moet ook meer gaan betalen aan de netbeheerder.

Hoe kom je erachter wat de capaciteit is van jouw aansluiting?

Wat de capaciteit is van jouw aansluiting kun je niet altijd even makkelijk terugvinden in de meterkast. Je kunt de aansluitwaarde herleiden door naar de grootte van je zekeringen te kijken. Die zijn namelijk altijd een stap kleiner dan de hoofdzekering die je vaak niet kunt zien.

Als de zekeringen die je wel ziet bijvoorbeeld 16 ampère zijn, dan is de kans groot dat het om een aansluiting met 25 ampère gaat. Kom je er op deze manier niet achter? Als het goed is staat de capaciteit van jouw aansluiting op je energiecontract. Staat het er niet of is het nog steeds onduidelijk voor je, dan kun je natuurlijk altijd informeren bij je netbeheerder.

Aansluitwaarde

Handige & leuke Video’s