Wat is blokverwarming & wat zijn de voordelen? | Lees het nu in deze informatiegids!

Jan 19, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Wat is blokverwarming? In dit artikel ga je erachter komen wat blokverwarming is en of het een goed idee is om hier gebruik van te maken.

Verder gaan we dieper in op de blokverwarming kosten, de voordelen en de blokverwarming nadelen. Zodoende kun je dit meenemen in je besluitvorming over het al dan niet gebruik maken van blokverwarming.

Wat is blokverwarming?

Wat is blokverwarming en hoe werkt blokverwarming? Blokverwarming betekent dat er meerdere woningen zijn aangesloten op één ketel, die is dan veel krachtiger dan een normale ketel.

In de jaren 60 en 70 werd dit soort verwarming veel gebruikt, een ketel in iedere woning plaatsen was namelijk veel duurder. De ketel bij deze verwarming wordt vaak op het dak of in de kelder geplaatst. Er zijn soms gevallen waar mensen nog wel een geiser in huis hebben voor bijvoorbeeld warm tapwater.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal belangrijke voordelen om te benoemen:

 • Ruimtebesparing in huis: een cv-ketel is zeer groot en neemt meestal een groot gedeelte van de ruimte in beslag, je kan dus veel ruimte besparen als je geen ketel hoeft te plaatsen in huis.
 • Voordeliger in onderhoud: bij deze verwarming deel je in de kosten en dat maakt het allemaal veel voordeliger.
 • Scherpe tarieven: je kan deze verwarming als collectieve verwarming zien. Je neemt namelijk met iedereen bij dezelfde energieleverancier gas af, hierdoor is de kans groot dat jullie scherpe prijzen krijgen, en dat is natuurlijk een groot voordeel van dit type verwarming.

Zijn er nadelen?

Een groot nadeel is dat je niet zelf een eigen energieleverancier kan uitkiezen. Hierdoor kan je niet naar een voordeligere energieleverancier overstappen. Daarnaast is het lastig je eigen verbruik in kaart te brengen en hierdoor weet je niet zeker hoeveel je nou echt verbruikt aan gas per maand.

Warmtewet blokverwarming

Als je geen eigen energieleverancier kan kiezen, dan ben je gevoeliger voor misbruik. Vandaar dat de regering in 2014 met de warmtewet blokverwarming is gekomen, er zijn een aantal punten waar een leverancier zich aan moet houden:

 • Maximum tarieven voor het leveren van gas;
 • Recht op compensatie als er een langdurige storing plaatsvindt;
 • Manier van meten van het warmteverbruik;
 • In het contract moet er staan wat de voorwaarden van afsluiting zijn;
 • Er is een geschillencommissie waar je een klacht bij kunt indienen.

Zoals je kunt zien heeft de regering ervoor gezorgd dat dit soort verwarming minder fraude gevoelig is, waardoor het steeds interessanter wordt om voor deze optie te kiezen.

Blokverwarming kosten per maand

Het is lastig te bepalen wat de blokverwarming kosten per maand voor jou zijn. De gemiddelde kosten van blokverwarming kunnen nogal verschillen. Zoals je al weet zijn er maximum tarieven waar de energieleverancier zich aan moet houden. Vandaar dat we die nu gaan benoemen, zodat je weet wat er maximaal betaalt kan worden:

 • Voor de leveringskosten betaal je maximaal €309,52
 • Je betaalt maximaal €24,05 per verbruikte gigajoule.
 • Daarnaast moet ook de warmtemeter gehuurd worden, dit kost maximaal €25,36.
 • De aansluitkosten van de ketel kosten maximaal €1037,78
 • Als de afstand tussen de hoofdleiding en jouw huis meer dan 25 meter is, dan betaal je nog eens €33,77 aan
 • blokverwarming kosten per maand per meter erbij.

Blokverwarming VvE

In opdracht van de vereniging kan er een blokverwarming VvE worden geplaatst in het gebouw. De VvE is dan verantwoordelijk voor het onderhoud van de ketel. De vereniging van eigenaren zal de rekening dan verdelen onder de bewoners, het kan ook zijn dat hier al een bedrag voor is verzameld.

Blokverwarming huurwoningen

Als je een huis huurt, dan krijg je blokverwarming in opdracht van de verhuurder of woningcorporatie. Hun bepalen dan welke energieleverancier er gekozen wordt en welk bedrijf er verantwoordelijk is voor de ketel.

Blokverwarming tips

Als je verantwoordelijk bent over de keuze van blokverwarming, dan is het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de juiste energieleverancier. Je wilt natuurlijk wel dat bewoners voordeliger uitkomen met dit type verwarming, daarnaast dient er gebruik gemaakt te worden van slimme meters.

Er zijn namelijk vervelende ervaringen op internet te vinden van mensen die verrast worden met uitzonderlijk hoge stookkosten via de blokverwarming. Als bewoner kan je het beste met de buren bekijken wat hun per maand betalen aan gas. Zo kan je goed vergelijken of de kosten uitzonderlijk hoog zijn. Daarnaast staan jullie samen sterk en kunnen jullie bij de verantwoordelijken aangeven wat er gedaan moet worden.

De juiste energieleverancier kiezen

Het kan lastig zijn om de juiste energieleverancier te kiezen, vooral omdat er zoveel keuze op de markt is. Vandaar dat je het beste gebruik kan maken van een ‘vergelijker’, dit is een zoekmachine die alle energieaanbieders op een makkelijke manier voor je laat zien. Daarnaast kan je ook gebruik maken van filters, op die manier kan je het zoeken afstemmen op jouw wensen.

Tot slot

Blokverwarming is een manier van stoken wat erg voordelig kan uitpakken, het is wel belangrijk dat er dan voor de juiste energieleverancier gekozen wordt. Er zijn nog andere voordelen, zoals ruimtebesparing en lage onderhoudskosten.

De huurder is dus afhankelijk van wat de verhuurder bepaalt, gelukkig heeft de regering in 2014 ervoor gezorgd dat het minder fraudegevoelig is door de warmtewet aan te nemen.

Blokverwarming

Handige & leuke Video’s