BTW energie: betaal je BTW over je energierekening?

Feb 5, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Meer weten over de BTW energie? Wanneer je jouw energierekening binnenkrijgt is het misschien moeilijk om te bepalen waarvoor je precies allemaal betaalt. De kosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen en je betaalt dus niet alleen voor de gas en elektriciteit zelf

. Een van de belangrijkste onderdelen van de energierekening, naast belastingen is de BTW energie. Maar wat houdt dit precies in, waarom betaal je dit en wat is het btw tarief energie op dit moment? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over BTW energie.

Wat betekent BTW?

BTW betekent Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is een ander woord voor omzetbelasting. Een verkoper van een product of dienst moet BTW heffen over het verkoopbedrag. Je betaalt bijvoorbeeld BTW over je boodschappen, maar ook over diensten van bijvoorbeeld een advocaat of het bouwbedrijf dat in jouw woning werkzaamheden verricht. Je betaalt dus ook belasting voor je gas en stroom, dat jouw aangeboden wordt door de netbeheerder en de energieleverancier. 

Een van de onderdelen van de energierekening is het betalen van de energiebelasting. Is dit hetzelfde als de BTW op energie? Dit is niet hetzelfde. Je betaalt energiebelasting over het verbruik van gas en stroom. Je betaalt de BTW over het totale verkoopbedrag: hier valt dus ook de energiebelasting onder. Zo betaal jij BTW over onder andere de energiebelasting, maar ook over de kosten van levering, transport en meterhuur. 

Wat is de BTW energie?

De BTW energie zit op 21%. Dit is het normale tarief dat eigenlijk overal voor geldt, met uitzondering van voedings- en geneesmiddelen en boeken. Hierop geldt een BTW tarief van 9%. Wanneer moet je dit bedrag betalen en hoeveel is dat precies? Het BTW tarief energie staat altijd op de energierekening of de jaarafrekening. Hierop staat precies wat je moet betalen voor het verbruik aan stroom en gas. Ook staat hier de opbouw van de rekening duidelijk opgesteld:

  • Leveringskosten: dit is het bedrag dat je betaalt voor de geleverde gas en elektriciteit.
  • Belastingen: hier vind je de belastingen en heffingen die je betaalt over het gas en de elektriciteit. Hier vind je ook de BTW.
  • Netwerkkosten: dit zijn de kosten die je betaalt aan de netbeheerder. Je betaalt kosten voor de aansluiting op het netwerk, het transport en de huur en onderhoud van de energiemeter.
  • Energiekosten: dit zijn de kosten die je volgend jaar gaat betalen op basis van een schatting of het verbruik van het vorige jaar. 

Weinig of geen BTW op energie betalen? Het is haalbaar

Is besparen op BTW energiekosten mogelijk? In theorie is dit mogelijk wanneer het energieverbruik flink vermindert. Wanneer je minder energie verbruikt betaal je minder energiebelasting. Dit betekent ook dat het bedrag dat je betaalt voor de BTW energie veel minder wordt.

Het is vooral slim om te gaan besparen op gas. Hiervoor betaal je de meeste belastingen. Wat kan helpen om hierop te besparen? Denk onder andere aan betere isolatie of een nieuwe, slimme cv-ketel. Een andere manier om gas te besparen is door zuinig om te gaan met warm water en dus bijvoorbeeld korter te douchen.

Vergelijk de energieleveranciers

BTW op energie betalen hoort er nu eenmaal bij, je kunt er niet aan ontkomen. Maar besparen op de BTW energie is wel degelijk mogelijk. In de praktijk is het wellicht moeilijker te realiseren maar met de juiste aanpassingen is besparen een goede optie.

Wil je een zo laag mogelijke energierekening? Dan kun je onder andere besparen door een goedkope energieleverancier te kiezen.  Je kunt ze gemakkelijk online vergelijken en zo een goede keuze maken. Het aanbod is ruim en daarom is de kans groot dat je onnodig een te duur contract afsluit. Houd je opties open en kijk of het aantrekkelijk is om over te stappen!

BTW energie

Handige & leuke Video’s