Contract Controle Protocol (CCP), wat is het precies & hoe is het ontstaan?

Feb 7, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Het Contract Controle Protocol was een gedeelde databank van energieleveranciers, die gebruikt werd op het moment dat een klant van energieleverancier wisselde. In deze gedeelde databank vond men gegevens die bij een dergelijke overstap van belang zijn.

Denk hierbij aan zaken als het opzegtermijn van het contract, de verlengperiode en de einddatum. Het Contract Controle Protocol moest ervoor zorgen dat overstapboetes op basis van een contractbreuk niet meer mochten voorkomen.

Sinds augustus 2013 is het Contract Controle Protocol overgenomen door het Contract Einde Register. Sinds januari 2020 is het Contract Einde Register voor de energieleveranciers niet meer toegankelijk en moet je zelf je contract opzeggen en aangeven per welke datum je nieuwe energiecontract moet ingaan. Doe je dit niet, riskeer je een opzegvergoeding.

Hoe is het Contract Controle Protocol tot leven gewekt?

Het Contract Controle Protocol is opgericht door erkende Nederlandse energieleveranciers. De energieleveranciers stelden een overeenkomst op, waarin beschreven werd hoe een overstap van energieleverancier afgehandeld moest worden. Dubbele contracten en contractbreuken moesten hiermee voorkomen worden. De aangesloten energieproviders stelden samen een centrale databank op, waarin alle lopende energiecontracten stonden met einddatum, verlangperiode, opzegtermijn en datum van opzegging.

Was iedere energieleverancier aangesloten bij het Contract Controle Protocol?

Niet iedere energieaanbieder van Nederland was aangesloten bij het Contract Controle Protocol. Het merendeel echter wel. Wilde je nu overstappen naar een energieprovider, die niet deelnam aan het Contract Controle Protocol, dan moest je zelf je energiecontract opzeggen bij de leverancier. Stapte je over zonder dit te doen, werd je overstapopdracht toch uitgevoerd en betaalde je voor dubbele contracten.

Wil je goedkoper uit zijn?

Wanneer je wil besparen op je energiecontract, dan is vergelijken een wijs besluit. Je moet sinds 2020 zelf aangeven, wanneer je wil overstappen anders gaat je nieuwe energieprovider er vanuit dat je per direct overstapt. Overstappen kan een goede beslissing zijn, wanneer blijkt dat andere leveranciers goedkoper zijn dan je huidige provider. Hier kom je achter door leveranciers te vergelijken. Gebruik de energievergelijker om de beste energiedeal in huis te halen.

contract control protocol

Handige & leuke Video’s