Contract Einde Register: Wat is het & wat houdt het in?

Jan 19, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Wanneer je energiecontract afloopt, wordt dit vanaf 1 augustus 2013 vermeld in het Contract Einde Register (CER). Dit is een centrale database waarin de energieleverancier de lopende energiecontracten voor aardgas en elektriciteit van alle kleinverbruikers opslaat.

In deze database vind je per contract de energieleverancier, de opzegtermijn en de einddatum. Ook wordt vermeld of het contract is opgezegd of niet.

Welke energieleveranciers zijn erbij betrokken?

Vrijwel alle energieleveranciers met leveringsvergunningen zijn aangesloten bij het Contract Einde Register. Voorafgaand aan de oprichting van het CER werd contractmanagement bijgehouden door de vereniging Contract Control Agreement (CCP) van EDSN (Energie Data Services Nederland).

Leveranciers registreren in dit register energiecontracten van particulieren en gebruiken deze informatie bij het wisselen, vernieuwen of beëindigen van contracten. Zo wordt het overstappen van energieleverancier makkelijker gemaakt. Bovendien voorkomt het overlappende contracten en opzegvergoedingen.

Hoe werkt het?

Wanneer je overstapt naar een energiecontract bij een andere energieleverancier, voert de nieuwe energieleverancier de CER-keuring uit. Hiermee wordt gekeken of jouw contract als klant bij de oude energieleverancier nog geldig is en wat de einddatum en opzegtermijn is.

Het contract bij jouw nieuwe energieleverancier gaat pas in op de dag dat jouw oude contract afloopt. Hierdoor loop je niet het risico op een dubbel contract of het betalen van een annuleringsvergoeding omdat je de oude leverancier te vroeg hebt verlaten.

Contract Einde Register inzien

Het register bevat veel informatie over contracten, bijvoorbeeld data van aflopende contracten. Om te voorkomen dat energieleveranciers deze informatie opvragen, het contract einde register inzien en gebruiken om nieuwe klanten te werven, is er een controlesysteem ontworpen.

Het vergelijkt de hoeveelheid gegevens die energieleveranciers nodig hebben en de hoeveelheid gegevens die daadwerkelijk naar het nieuwe contract worden overgedragen. Wordt er misbruik geconstateerd, dan kan de energieleverancier zijn lidmaatschap verliezen.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Loopt je energiecontract in de komende twee à drie maanden af en stap je over? Dan zorgt de nieuwe energieleverancier ervoor dat jouw nieuwe contract ingaat als jouw lopende energiecontract eindigt. De exacte opzegtermijn is afhankelijk van de energieleverancier.

Zeg je jouw contract voor de einddatum en buiten de opzegtermijn op, dan kan jouw oude energieleverancier annuleringskosten in rekening brengen voor het vroegtijdig opzeggen. Ben je nooit overgestapt van energiecontract? Dan heb je wellicht een contract voor onbepaalde tijd. Energiecontracten voor onbepaalde tijd zijn per direct opzegbaar en de opzegtermijn kan een maand bedragen.

Vergelijk energieleverancier

Overweeg je een overstap een andere energieleverancier? Maak dan gebruik van onze gebruikersvriendelijke vergelijker op deze website. Zo kun je snel gaan besparen op je nieuwe energiecontract.

Het overstappen kun je gelijk via onze website regelen. Het proces is eenvoudig. Maak je keuze qua energieleverancier, geef je gegevens door aan je nieuwe energieleverancier en alles wordt voor je geregeld!

Contract Einde Register

Handige & leuke Video’s