Wat is MKB energie nou precies? Als ondernemer in het MKB is energie één van de kostenposten waar je graag op zou willen besparen. Je bent vast wel eens benaderd om over te stappen naar een andere energieleverancier. Of als je een kantoor aan huis hebt waarschijnlijk om je particuliere contract in te ruilen voor een zakelijke overeenkomst. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een zakelijke- en particuliere energie aansluiting en is het inderdaad voordeliger om als MKB energie zakelijk af te nemen? Op deze pagina lees je er meer over.
Kun je als MKB energie zakelijk afnemen?
Of je energie voor MKB zakelijk kunt afnemen hangt af van een aantal factoren. Als MKB’er kun je energie namelijk zowel particulier als zakelijk afnemen. Wat voor jouw bedrijf mogelijk is, hangt af van de situatie. Voor een zakelijk pand kun je een zakelijk energiecontract afsluiten. Maar ook wanneer je als kleine ondernemer een kantoor aan huis hebt kun je een zakelijke overeenkomst afsluiten. Voor MKB energie heb je dus verschillende mogelijkheden wat betreft een energieaansluiting, waarbij je kunt kiezen tussen een particuliere- en een zakelijke aansluiting.
MKB’er met groot- of klein zakelijk energieverbruik?
Als je voor een zakelijke aansluiting kiest is er ook nog een onderscheid tussen grootzakelijk- en klein zakelijk energieverbruik. Bij klein zakelijk verbruik is je aansluiting niet groter dan 3×80 ampère en verbruik je niet meer energie dan 10.000 kWh per jaar.
Indien je grootzakelijk verbruikt is dit echter onbeperkt. Ook betaal je bij grootzakelijk verbruik alleen voor wat je hebt gebruikt, terwijl je met een klein zakelijk contract maandelijks een voorschot betaalt, net als bij een particuliere aansluiting.
Is het voordeliger om voor MKB energie een zakelijk contract af te sluiten?
Het heeft zo zijn voordelen om een zakelijk contract af te sluiten voor je energielevering, maar er kleven ook nadelen aan. We hebben ze hieronder voor je opgesomd:
Voordelen:
- Je kunt de betaalde btw over de energielevering terugkrijgen van de Belastingdienst.
- Je betaalt alleen voor de energie die je gebruikt.
- Als je een groot winkelpand of kantoorpand hebt, kun je meer stroom afnemen dan bij een particulier contract.
Nadelen:
- Je hebt geen 14 dagen bedenktijd als je een contract afsluit.
- Grootzakelijke contracten worden stilzwijgend verlengd.
- Bij voortijdig opzeggen van je contract krijg je een boete.
- Omdat er geen wettelijk maximum is gesteld aan de hoogte van de boete, kan deze fors uitvallen.
De voordelen van een MKB energie collectief
Er is nog een andere mogelijkheid om als MKB’er te besparen op je energiekosten. Dit kun je doen door je aan te sluiten bij een MKB energie collectief. Het grote voordeel hiervan is dat het collectief de vraag naar energie van haar leden bundelt en collectief energie kan inkopen. Daardoor kun je gunstigere prijzen afspreken met de energieleverancier en besparen op de energierekening.
Advies bij MKB energie vergelijken
Of het gunstig en voordelig is om een zakelijk energiecontract af te sluiten als MKB’er, hangt dus helemaal af van jouw bedrijf. Wanneer je MKB energie gaat vergelijken is het verstandig om te bekijken welke voorwaarden er worden gesteld. Hierbij moet je denken aan zaken zoals de looptijd van het contract, opzegtermijn en boetes wanneer je voortijdig opzegt.
Belangrijk is ook bij MKB energie vergelijken om te bekijken of de vermelde prijzen inclusief of exclusief btw zijn. Particuliere afnemers van energie zijn doorgaans beter beschermd door de wet, houdt hier dus rekening mee tijdens het kiezen. Gebruik de vergelijker op deze pagina om te onderzoeken of het voor jou voordeliger is om een zakelijk MKB energiecontract af te sluiten.
Koen kesseis
AuthorKoen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..