Ga naar de inhoud
  • Snel online vergelijken
  • Ervaren experts
  • Zonder kosten of verplichtingen
Beste-energievergelijker.com

Vragen over energie vergelijken?

Wij geven je duidelijke informatie en ervaringen
van échte klanten die je voor gingen!

Beste-energievergelijker.com
  • Home
  • Energie vergelijken
  • Overstappen energie
  • Energie aanbieders
  • Zakelijke energie
  • Kennisbank
  • Home
  • Energie vergelijken
  • Overstappen energie
  • Energie aanbieders
  • Zakelijke energie
  • Kennisbank

Home » Duurzame energie, wat is het precies?

Duurzame energie, wat is het precies?


23 mrt 2021 Koen kesseis

BESPAAR TOT

€450,-

PER JAAR!

Vergelijk
energieleveranciers

Inhoudsopgave

Modernism In Architecture 3

De mens heeft ontdekt dat de energiebronnen die we nu gebruiken niet voor altijd beschikbaar zullen blijven. Ook is ons onder ogen gekomen dat de manieren van energie opwekken die we nu gebruiken slecht zijn voor het milieu. Daarom beginnen ook steeds meer mensen na te denken over de energietransitie.

Dit alles zorgt ervoor dat er steeds meer geld en tijd wordt geïnvesteerd in het vinden van betere en nieuwe duurzame energiebronnen. Energie berekenen is gemakkelijk, klik op de button om dit direct te gaan doen!

Duurzame energie vergelijken

Er zijn voortaan veel energieleveranciers die duurzame energie aanbieden. Dit maakt het soms best lastig om de beste duurzame energieleverancier te vinden en dat snappen we.

Om deze reden hebben we een vergelijker waarmee je specifiek duurzame energieleveranciers kunt vergelijken. Hierdoor wordt het mogelijk om voorwaarden en duurzame energie tarieven met elkaar te vergelijken en zo tot de beste keus te komen. Hierdoor wordt duurzame energie vergelijken echt een stuk makkelijker!

Hoe werkt duurzame energie vergelijken?

Om tot het beste aanbod te komen geheel naar jouw wens moet je wat gegevens in de vergelijker invullen. Zo wordt er gevraagd om je huidige verbruik, postcode en huisnummer, welke meter je gebruikt en met hoeveel mensen je thuis woont.

Je komt achter je huidige verbruik door te kijken naar je jaaropgave, hierop staat dit vermeld. Kun je dit niet vinden? Dan zorgt de vergelijker ervoor dat er een schatting wordt gemaakt van het verbruik aan de hand van de ingevulde gegevens.

Vervolgens kun je in de vergelijker aanklikken dat je alleen op zoek bent naar duurzame aanbieders. Hierdoor krijg je alleen duurzame energieleveranciers in de vergelijker te zien. Bovenaan in de vergelijker staan altijd de goedkoopste duurzame energieleveranciers.

Daarbovenop kun je vaak ook nog een flinke welkomstkorting of aanbieding ontvangen, hierdoor is duurzame energie niet altijd duurder als grijze energie.

Duurzame energie afsluiten

Nadat je een vergelijking hebt gemaakt en de goedkoopste duurzame energieleverancier gevonden kun je ervoor kiezen om te gaan overstappen. Overstappen naar een andere energieleverancier en vervolgens duurzame energie afsluiten is niet moeilijk en is binnen enkele minuten geregeld, dit komt doordat jouw nieuwe leverancier dit regelt met je oude leverancier.

Je hoeft dus alleen een paar persoonsgegevens achter te laten bij jouw nieuwe energieleverancier en zij regelen de rest!

Wat is dan precies duurzame energieopwekking?

Duurzame energie wordt ook wel groen gas en stroom genoemd, aan de andere kant heb je niet duurzame energie en die wordt grijze stroom genoemd. U kunt onderscheid maken tussen groene en grijze stroom door te kijken op welke manier u stroom is opgewekt.

Wanneer uw energie wordt opgewekt op een duurzame manier dan is dit gedaan met een energiebron die niet kan opraken een voorbeeld hiervan is windenergie of waterkrachtcentrales. Uiteraard is groene energie altijd beter voor het milieu.

Wat is dan precies niet duurzame energieopwekking?

Wanneer uw energie op een niet duurzame manier wordt opgewekt dan is dit gedaan met een energiebron die op kan raken een paar voorbeelden van niet-duurzame energiebronnen zijn: aardgas, aardolie en steenkool. Vaak worden deze energiebronnen ook fossiele brandstoffen genoemd.

Verder heb je de manier van energieopwekking met kernenergie dit wordt door veel mensen gerekend tot een niet duurzame energieopwekking omdat er veel schadelijk afval vrijkomt bij het opwekken van energie.

Verschillende vormen om duurzaam energie op te wekken

Duurzame energie is tegenwoordig een stuk gemakkelijker op te wekken door de vele technologische ontwikkeling. We hebben hieronder de verschillende soorten vormen onder elkaar gezet met wat uitleg om het beter te begrijpen.

Windenergie

De wind wordt al een erg lange tijd gebruikt als een energiebron. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan zeilschip dat de wind gebruikt als energiebron of een windmolen die wind gebruikt om zijn wieken te laten draaien.

Je kunt windenergie ook zien als zonne-energie doordat wind wordt gevormd door de zon die de aarde ongelijk opwarmt.

Zonne-energie

Zonne-energie is zoals de naam al zegt afkomstig van de zon. Zonne-energie bereikt de aarde in warmte en licht. Samen met windenergie is zonne-energie een van de bekendste vormen van duurzame energie.

Er wordt gesproken over duurzame energieopwekking wanneer de warmte of het licht van de zon wordt omgezet in elektriciteit.

Hoe werkt dat nou het omzetten van zonlicht in elektriciteit?

Om zonlicht om te zetten in elektriciteit wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen met daarop zonnecellen. Wat is dan precies een zonnecel? Dat is een elektrische cel die lichtenergie omzet in een vorm van elektriciteit. Je kan de zonnecellen scheiden in twee verschillende soorten: foto-elektrochemische cellen en fotovoltaïsche cellen.

Wat zijn nou fotovoltaïsche cellen

Deze cellen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Wanneer er een zonnepaneel wordt gebouwd proberen ze er zoveel mogelijk fotovoltaïsche cellen op aan te brengen, dit zodat er maximaal zonlicht op een bepaald oppervlak valt dit zonlicht kan dan weer omgezet worden in elektriciteit.

Wat zijn nou foto-elektrochemische cellen?

Foto-elektrochemische cellen zetten zonlicht om in chemische energie, dus niet direct in elektriciteit. Het omzetten van zonlicht in chemische energie brengt een voordeel met zich mee namelijk dat deze soort energie een stuk gemakkelijker opgeslagen kan worden. Maar in de praktijk worden fotovoltaïsche cellen vaker gebruikt dan foto-elektrochemische cellen

Water energie

Energie kan ook worden opgewekt door middel van water energie. Er zijn vele mogelijkheden om met water energie op te wekken door bijvoorbeeld een dam te bouwen waardoor er grote waterreservoirs kunnen worden gemaakt.

Wanneer de massa van al dat water genoeg druk op de dam zet, wordt dit water via gaten vrijgelaten waardoor de stroming ervoor zorgt dat er grote turbines kunnen worden aangedreven die elektriciteit opwekken.

Het gebruik van eb en vloed om energie op te wekken

Vaak wordt er bij inhammen aan de kust gebruik gemaakt van dammen, deze dammen worden gebouwd aan het uiteinde van een inham, door de dam kan bij eb en vloed het water in de dam worden gehouden wanneer deze vol zit met water kan dit water via gaten met grote kracht eruit worden gespuwd. Dit zorgt ervoor dat de turbines kunnen worden aangedreven waardoor er energie wordt omgezet in elektriciteit.

Het gebruik van temperatuurverschillen in de oceaan om energie op te wekken

Sinds kort wordt er ook energie opgewekt door de temperatuurverschillen in de oceaan. Deze manier van energieopwekking is vrij nieuw en bevindt zich op het moment nog in de experimentele fase.

Het gebruik van aardwarmte om energie op te wekken

Er bestaan manieren waarmee aardwarmte gebruikt kan worden om duurzame energie op te wekken. Dit verschijnsel wordt ook wel geothermische energie genoemd. Men vindt aardwarmte een duurzame energiebron omdat de aarde vanuit binnen constant warmte creëert waardoor het dus een onuitputtelijke bron is.

Een voorbeeld van gebruik van aardwarmte is bijvoorbeeld het gebruik van warm water uit de aarde om gebouwen, huizen en kantoren te verwarmen. Een ander voorbeeld is het gebruik van de hitte uit de aarde om stoom te kunnen generen. Samen met een generator kan deze stoom vervolgens gebruikt worden om elektriciteit op te wekken.

Zelf duurzame energie opwekken

Het is mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken. Hierdoor ga je direct geld besparen op de energierekening en kun je zelfs nog een zakcentje verdienen. Niet te vergeten ben je ook goed bezig voor het milieu. Het is mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken door middel van: warmtepomp, zonnepanelen, windmolen of een zonnecollector.

Het is in Nederland een ware trend en steeds meer mensen kiezen ervoor om een warmtepomp of zonnepanelen te laten installeren. In de meeste gevallen besparen mensen door eigen opwekking 50% op de energierekening. Nog een voordeel is het feit dat een woning meer waard wordt door de aanwezigheid van zonnepanelen, leuk als je binnenkort jouw huis wilt gaan verkopen! Wil je meer weten over de voorwaarden? Bekijk dan deze pagina over duurzame energie van de Rijksoverheid.

Voordelen duurzame energie

  • Als je kiest voor duurzame energie, dan werk je mee aan een beter milieu doordat er geen uitstoot van CO2 of andere slechte stoffen ontstaat bij het opwekken van energie.
  • Door de toenemende vraag naar duurzame energie worden er een stuk minder fossiele brandstoffen gebruikt, wat natuurlijk wel slecht voor het milieu is en ooit op gaat.
  • We zijn als Nederlanders minder afhankelijk van andere landen die gas en olie produceren doordat we voortaan zelf onze eigen duurzame energie opwekken.
  • Consumenten kunnen geld verdienen aan duurzame energie door deze terug te leveren aan hun energieleverancier. Dit wordt verrekend met het verbruik waardoor consumenten een stuk minder hoeven te betalen.
  • Duurzame energie is onuitputbaar en vrijwel overal mogelijk

Het is mogelijk om via de overheid subsidies te ontvangen als je kiest voor eigen duurzame opwekking van energie.

Nadelen duurzame energie

  • Vaak moeten consumenten wat meer betalen voor duurzame energie dan dat ze dat moeten betalen voor grijze energie.
  • Zelf opwekken van duurzame energie is in het begin een flinke investering, denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.
  • Er zijn mensen die geen fan zijn van het uitzicht van windmolens in het Nederlandse landschap.
Post Views: 6.285

Laatst geüpdatet op: juni 8th, 2022, 03:24 pm

Array
Direct vergelijken

Geen beoordelingen!

Vond u dit artikel ook nuttig? Laat het weten!

Koen kesseis

Author

Koen is helemaal gek van de energiemarkt en helpt anderen graag op weg naar de beste energiedeal..

Geen beoordelingen!

Plaats een opmerking Reactie annuleren

Vergelijk en kies

Bespaar direct op je energierekening

BESPAAR TOT

€450,-

PER JAAR!

Blijf op de hoogte

Meer nuttige links

Energie besparen

  • Duurzame energie
  • Subsidieregeling
  • Klimaatverandering
  • Kleine windmolen
  • Investeren in windenergie
  • Windenergie
  • Waterkracht
  • Schaliegas

Duurzame energie

  • Krachtstroom aanleggen
  • Krachtstroom
  • Kernfusie
  • Groen gas
  • Grijze energie
  • Grijs gas
  • Fossiele brandstoffen
  • Biogas

Overstappen energie

  • Bio energie
  • Aardolie
  • Aardgas
  • Alle energiebronnen
  • Energiebespaarlening
  • Ecotax
  • Broeikaseffect

Iedereen verdient de beste deal

Welke leveranciers vergelijken wij?

8
10

Beste-energievergelijker.com, altijd 100% onafhankelijk de beste energiecontracten vergelijken met de laatste, volledige prijzen zonder kleine lettertjes en altijd de beste deal!

Vergelijken

Navigatie

  • Home
  • Energie vergelijken
  • Energie aanbieders
  • Overstappen energie
  • Zakelijke energie
  • Over ons
  • Kennisbank
  • Privacy policy
  • Algemene voorwaarden
  • Contact

Topics

  • Duurzame energie
  • Goedkope energie
  • Energie aanbiedingen
  • Energie prijzen
  • Energie besparen
  • Zonnepanelen
  • Slimme meter
  • Stroom vergelijken
  • Gas vergelijken

Op de hoogte blijven van handige tips & actuele deals?

Subscribe
*Wij houden ook niet van spam & voorzien je alleen van waardevolle info, beloofd!

©2022 beste-energievergelijker.com | Alle rechten voorbehouden

Privacy & Policy Algemene voorwaarden
  • Home
  • Energie vergelijken
  • Overstappen energie
  • Energie aanbieders
  • Zakelijke energie
  • Kennisbank
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies. U kunt echter ook naar "Cookie-instellingen" gaan om een gecontroleerde toestemming te geven
Cookie instellingenALLES ACCEPTEREN
Manage consent

Cookies beheren

Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Marketing
Altijd ingeschakeld
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Functioneel
Functionele cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Zonder deze cookies kunnen bepaalde onderdelen niet worden gebruikt.
Statistieken
Analytische cookies verzamelen (anoniem) gegevens en statistieken om te begrijpen hoe bezoekers de website gebruiken, zodat we de website en onze dienstverlening kunnen verbeteren.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Scroll Up
Why dislike form
We komen graag achter de reden voor je negatieve beoordeling

Informatie beoordelen